Isnin, 11 Mei 2009

AKOR KEPUTUSAN, TAPI JANGAN KECEWA..MASIH ADA JALAN.

The KL High Court ruled rule on Monday that Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin is the rightful Perak Mentri Besar, and not Barisan Nasional’s Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir. In his ruling, Justice Abdul Aziz Abd Rahim said that a mentri besar can only be dismissed by a vote of no confidence, and he upheld the Stephen Kalong Ningkan ruling.


PANDANGAN PENULIS-

- KITA WARGA NEGARA MALAYSIA YANG PATUH KEPADA PERLEMBAGAAN DAN UNDANG-UNDANG MESTILAH AKOR KEPADA KEPUTUSAN MAHKAMAH INI.

SEKARANG TERPULANG KEPADA PIHAK DS DR ZAMBRY DAN BN PERAK UNTUK MEMBUAT RAYUAN DI ATAS KEPUTUSAN TERSEBUT. SEKIRANYA RAYUAN TIDAK DITERIMA MAKA…

HAHAHA..DAN TENTU NIZAR TERPAKSA MENGADAP DYMM TUANKU SULTAN PERAK BAGI MEMOHON MEMBUBARKAN DUN. HMM…BACK TO SQUARE ONE..!!

KEPUTUSANNYA TETAP TERLETAK KEPADA BAWAH DULI SULTAN PERAK UNTUK MEMBUBARKAN DUN DAN DIADAKAN PILIHANRAYA SEMULA.

ATAU PUN CARA YANG PALING MUDAH MINGGU DEPAN DIADAKAN SEMULA SIDANG DUN PERAK YANG DIPENGERUSIKAN OLEH SPEAKER BARU DAN USULKAN UNDI TIDAK PERCAYA KEATAS NIZAR.

KEPUTUSAN TETAP BOLEH DIBUAT WALAU PUN KESEMUA ADUN PR MEMBOIKOT SIDANG TERSEBUT KELAK…WELL..HMM..HMMM..RASANYA LOGIK JUGA IDEA NI..HEHEHE..

WALAU BAGAIMANA PUN PENULIS INGIN MENGUCAPKAN TAHNIAH KEPADA THE GREAT NIZAR DAN PR ANDA SEMUA MENANG SORAK…!!!

NAK BAGI NASIHAT PADA PR AND THE GANG…DENGAN KEPUTUSAN INI MENUNJUKAN MAHKAMAH BOLEH DIPERCAYAI DAN BERINTEGRITI. ESOK-ESOK…JANGANLAH LAGI DIPERTIKAIKAN KEPUTUSAN MAHKAMAH KITA.

11 Comments:

Orang Parit said...

TERKINI : Pesan Musyidul Am PAS

KOTA BHARU : YAB Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat mengeluarkan beberapa kenyataan dan nasihat kepada seluruh rakyat Malaysia sebentar tadi sebagaimana di maklumkan melalui talipon oleh sdr. Mat Ali semasa dihubungi sebentar tadi. Beliau bersama Tok Guru semasa pengumuman kemenangan Nizar di umumkan.

Kata Tok Guru :

" Setelah kita menang di Perak kini Perak telah bertukar menjadi Emas buat Pakatan Rakyat, Kejahatan telah terbukti dan kebenaran telah menjelma. Saya menasihati agar yang beragama Islam untuk puasa sunat esok hari serta sembhyang Sunat Syukur 2 rakaat. Jangan terlalu gopoh dengan kemenangan ini"

Selain itu dimaklumkan setelah Tuan Guru menerima berita itu beliau telah solat sunat dan disusuli dengan sujud syukur.

2009 Mei 11 02:04

denaihati said...

Inilah jawapan kenapa sidang ADUN Perak dibuat lebih awal.

Hakim tiada pilihan mesti menangkan Nizar mengikut perlembagaan. Tetapi ADUN telah dikuasai BN jadi apalagi buatlah undi tak percaya..bukan susah sangatkan...Hakim dah tunjuk kan jalan.

Awanama said...

Mahkamah tak adil..kita mesti seret Hakim keluar,gantikan dengan hakim kita..yana mana melawan kita pukul,kita tangkap,.
Allo zambri..boleh jalan daa...teh tarik onne..roti canai onne..Cepat,jgn melawan..
rotti..rotti..rotti ban ada...rotti kaya ada... rotti..rotti..wkah kah kah kah kah kah kah sukanya hati aku...padan muka korang..

TAAVEEKUN PERAK said...

Mantapkan perpaduan sesama kita walaupun ada perbezaan pendirian. Jangan sehingga nasi menjadi bubur, di mana terlajak kata boleh dimaafkan, tetapi terlajak perbuatan mungkin akan mengundang bencana.

ISAC said...

Yalah....Bila Mahkamah memihak kepada PR, "MB Nizar masih MB yang shah" Keputusan Mahkamah adil, kena hormat, kena patuh...

Tapi kalau keputusan mahkamah menyebelahi BN/Umno, "Oh Mahkamah X adil, Hakim bersikap memihak kepada BN/Umno, hakim makan rasuah, Hakim nak projek, Hakim bila pencen nak jadi Chairman Syarikat GLC"

:) Itu lah nilai keadilan buat Pakatan Rakyaat! Sebaliknya walaupun mahkamah membuat keputusan bahawa 3 DUN Bebas yang menyokong BN/UMNO masih ADUN yang sah, Speaker Dewan (Siva) boleh menghalau mereka daripada memasuki sidang DUN macam anjing.

Kenapa tak lihat maksud yang tersirat?
1)DS Ir. Nizar sudah tidak mempunyai sokongan mejoriti Dewan DUN Perak. Kena pecat dia mengikut peraturan. Undi X percaya dlm sidang DUN. Walau pun dia masih MB yang sah, dia telah hilang mandat rakyaat!
2)Sultan Melayu sudah kehilangan taring/kuasa. Menolak MB yang X ada suara mejoriti di DUN pun X boleh. Kesihan Raja2 Melayu...ade negeri tapi X berkuasa. Siapalah lagi yang boleh melindungi orang2 Melayu selepas ini.
3)Siva lebih berkuasa dari Sultan, MB DS Dr. Zambry dan 6 exco boleh didakwa menghina Dewan DUN kerana menerima perlantikan dari Sultan.

Malaysian-2Day said...

abg tuah, saya dah tulis ebelum ini, mereka pasti kata mahkamah adil bila mahkamah berpihak kepada mereka, tapi bila mahkamah nanti berpihak pada BN, mereka akan kata mahkamah di kuasai oleh kerajaan BN.

Ini dah jadi darah daging Pakatan Rakyat. Kita doakan je la saudara2 kita tu berubah sikap nya. Anywayz, harap2 sidang tergempar DUN dapat di buat secepat mungkin. Tapi nak ke Nizar buat sidang DUN? Tentu dia kene pancung kalau buat ... hmmmm camne abg tuah?

AbgTuah said...

YE KITA JERIT SUPAYA NIJAR MASUK GELANGANG..SPEAKER DATO S GANESON MOHON PERKENAN SULTAN DENGAN SEGERA MOOHN ADAKAH SIDANG DUN..KITA TUTUP CERITA NIJAR THE PENDERHAKA HEART.

Awanama said...

Nanti kat ipoh ni jalan kena tutup lagi ke..?

AbgTuah said...

AGAK-AGAK KENA TUTUP TAK SEKIRANYA ADA PUAK JUAK PELIK PR NAK BERDEMONSTRASI MERUSUH LAGI..?

Awanama said...

Sudahlah abg buah pelir...terimalah hakikat Perak bukan milik BN dah..

AbgTuah said...

TERIMA SAPA KATA TAK TERIMA..KAMI BUKAN MACAM PUAK JUAK KAMU..

CUMA..YANG KAMU LAWAN DI PERAK TU BUKAN UMNO..ITU YG KAMU SUKAR FAHAM..

SULTAN YG SEBENARNYA KAMU TENTANG...

HANYA LANUN SAHAJA MENENTANG SULTAN SEHINGGA MENCEMAR KEDAULATAN RAJA-RAJA MELAYU.

SUDAHLAH...KITA TUNGGU AJE APA AKHIRNYA NANTI..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online