Isnin, 4 Januari 2010

DI MANAKAH KEDUDUKAN PAS ?


Stephanie March


The Malaysian Islamic Party (PAS) says it supports the Catholic Church's fight to overturn a government ban on the use of the term 'Allah' to describe God in Christian texts.

Malaysia's high court is due to rule on the issue at the end of this month, ending a two year legal battle.

The government says the use of the word could insult and enrage Muslims and lead to public disorder.

Zulfikar Ahmad from Islamic Party PAS says the Church has a constitutional right to use the term, and it is not forbidden in the Koran.

"I personally believe and PAS as well believe the way forward for a mutually respecting religious relationship, especially in a plural, multi-racial and multicultural society like Malaysia is not to deny outrightly the right of others to use the name of Allah."

Petikan Web The Herald

TETAPI YANG MENGHAIRANKAN SUMBER DARI BERITA DI MEDIA BAIK AKHBAR ATAU TV PULA RATA-RATA MENGATAKAN BAHAWA PARTI PAS TIDAK MENYOKONG PENGUNAAN KALIMAH ALLAH DALAM PENERBITAN KRISTIAN.

USTAZ NASHARUDDIN, USTAZ HARON DIN DAN RAMAI LAGI DI DALAM PAS YANG MENENTANG APA YANG PIHAK GEREJA INI PERJUANGKAN. WEB PAS PULA MENYATAKAN TIDAK MENYOKONG PIHAK GEREJA (DISINI)

DAN TERBARU NIK AZIZ PULA DALAM KENYATAANNYA TIDAK BERSETUJU DENGAN PENGUNAAN KALIMAH ALLAH OLEH AGAMA LAIN.(DI SINI)

JADI BAGAIMANA PULA WEB THE HERALD INI MENGELUARKAN ARTIKEL YANG MENYATAKAN DENGAN JELAS PAS MENYOKONG MEREKA? YANG MANA SATUKAH BENAR DI SINI, KENYATAAN THE HERALD ATAU PUN KENYATAAN-KENYATAAN YANG DI KELUARKAN OLEH PIHAK PAS. ?

PADA PANDANGAN PENULIS PIHAK PAS PERLU MEMBUKTIKAN KEJUJURAN MEREKA BAGI MENGELAKAN PRASANGKA PAS HANYA BERMAIN POLITIK ATAU TERIKUT KERANA TAKUT DI KATAKAN KETINGALAN DALAM USAHA MENEGAKAN KEDAULATAN AGAMA.

KINI RAMAI PIHAK YANG TELAH MULA MENANDATANGANI PETISYEN YANG DILANCARKAN OLEH PPIM DAN JUGA BEBERAPA PERSATUAN NGO SERTA PERSAORANGAN TELAH PUN MEMBUAT LAPORAN POLIS.

PAS DI MANA..?

7 Comments:

Awanama said...

Niat PAS bukan berjuang kerana Allah swt. PAS semata mata inginkan kuasa politik dan tamakan kedudukan sebagai wakil rakyat. Kerana niat inilah PAS sanggup membiarkan kalimah suci Allah boleh di guna pakai dan di pemainkan oleh puak Yahudi & Kristain. PAS sanggup membiarkan Islam di hina, Melayu di caci kerana rackus

Awanama said...

Sudahlah tuh...hentikanlah nak salahkan org lain...tak guna...apa lah teruknya pemikiran org2 UMNO ni....berhentilah menyalahkan org lain...betulkan diri awak tu dulu...kes ini biar pihak berwajib uruskan...yg sebok2 nyalahkan org lain pasal apa??? kan najib pun dah kata nak settle kan mslh ni...so apa yg tak puas hati lagi??? kalau Pas kata itu, kata ini..ianya dapat membantu ke??? sedangkan keputusan dah dibuat...!! kadang2 UMNO ni sama jer bengong!!!

Darth Anwar said...

Yang "Tanpa Nama 13:21" tu sebenarnya kecut sebab selama ni dia dan partinya, PAS (Parti Agama Serani), sokong kalimah Allah digunakan oleh agama lain. Tapi bila ternyata orang Melayu 100% menolak, maka dia buat U turn macam Nik Aziz sambil, seperti biasa, akan meletakkan kesalahannya walaupun dulu Kristian harbi itu berani mencabar isu ini di mahkamah kerana adanya sokongan orang2 spt dia.

Kalau Ketua Biskut Marry (bukan Biskop, tapi bunyi macam Biskop) PAS (Parti Agama Salid), Nik Aziz sudah buat U-Turn, kita tengok nanti, adakah blogger-blogger PAS (Parti Anti Saladdin) yang dah kutuk Nasaruddin Mat Isa tu (Perisik Rakyat) akan buat U-Turn juga?

Kita tengok juga, adakah bila dimurkai oleh Ketua Biskut Marry (tiada kena-mengena dgn Marry Ibu kpd Jesus) DAP (Dog Arse Party - Parti Juboq Anjing), Nik Aziz akan buat U-Turn sekali lagi ke landasan asalnya yang menyokong Kristian?

Awanama said...

hudud ini perentah ALLAH bila nak ikut. bro bini lu pakai tudung ke tidak, lu dah solat ke belum kalu ini belum lu lakukan jangan cerita pasal nama ALLAH. puak umNONOK bangang macam mamak kutty pasal dah terlebih makan duat haram.

Awanama said...

sila refer kpd sumber2 yg dipercayai sblum mnuding jari pd mana2 pihak

Unknown said...

TU LA SANDIWARA PUKUL 1 PAGI BROO!. KARANG PUKUL 3 PTG ADE LAGI!..PUKUL 7 PTG ADA LG..DAN SETERUSNYA...DAN SETERUSNYA...DAN SETERUSNYA...PAS MMG MCM TU KEHKEHKEH

PAPA GOMO said...

salam bro...
mustykil apa yang berlaku. apakah ada agenda politik pas dalam hal ini? harap pas dapat menyaman the herald jika benar pas di fitnah.

maruah pas ada ka?

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online