Jumaat, 8 Januari 2010

HADIAH BUAT RAKYAT MALAYSIA

KLINIK 1Malaysia dilancar oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kampung Kerinchi, Kuala Lumpur dan serentak dengan itu juga sebanyak 44 buah lagi klinik serupa memulakan operasinya.

Kehadiran klinik itu yang bertepatan dengan gagasan 1Malaysia iaitu ‘Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan’, tentunya menggembirakan rakyat jelata kerana kedudukannya yang dekat dengan kediaman mereka, selain dapat menjimatkan kos mendapatkan rawatan kesihatan.

PENULIS PERCAYA RATA-RATA RAKYAT MENYAMBUT BAIK KEHADIRAN KLINIK 1 MALAYSIA. DENGAN HANYA RM 1 RAKYAT MALAYSIA KINI BOLEH MENDAPATKAN RAWATAN KESIHATAN YANG BERMUTU.

INI MEMBUKTIKAN KONSEP 1 MALAYSIA YANG DIPERKENALKAN OLEH DS NAJIB ADALAH KONSEP MESRA RAKYAT , PERIHATIN DAN BERKEBAJIKAN TANPA MEMBEZAKAN KAUM, AGAMA DAN IDELOGI.

PENULIS AMAT YAKIN BAHAWA KERAJAAN YANG ADA SEKARANG ADALAH SEBUAH KERAJAAN YANG BERORIENTASIKAN PERANCANGAN DAN BEROBJEKTIFKAN PERLAKSANAAN.

TAPI YANG PASTINYA INI BUKANLAH KERAJAAN YANG HANYA PANDAI BERJANJI BERMANIS BIBIR DAN YANG TERLALAK-LALAK MELAUNGKAN SLOGAN BERKEBAJIKAN SERTA BERKEADILAN DENGAN PERLAKSANAAN YANG KOSONG...SEBAGAIMANA KERAJAAN PUAK JUAK YANG SATU LAGI.

HMMM.. PIHAK PEMANGKANG PENULIS TAK TAHULAH BAGAIMANA PENERIMAAN MEREKA TERHADAP BERITA GEMBIRA INI. APAKAH MEREKA AKAN MENYAMBUTNYA DENGAN BAIK ATAU TIDAK. TETAPI PADA KEBIASAANNYA APA YANG BAIK DIBUAT OLEH KERAJAAN UNTUK RAKYAT SERINGKALI AKAN DIPERTIKAI DAN DIPERSENDAKAN.

8 Comments:

Unknown said...

SLM BRO..SUSAH NK DGR DR PUAK GROMBOLAN PUJI BENDA YG BAIK TP KALAU MENUDUH UMNO (WLUPUN BENDA TU SALAH SENDIRI) MMG SLALU SGT YG KITA DGR BROO..HARKK PTUIHHH!!

HANG JEBAT said...

Salam ....

Inilah sikap menyokong membabi buta,Macama mana abg Tuah boleh menyatakan ianya sebagai Hadiah untuk Rakyat dan rakyat didahulukan semata - mata andaian dari kacamata abg tuah sedangkan iannya masih lagi diperingkat awal penubuhan.

Pada hamba pula baiknya belum pasti dan buruknya juga belum dapat ditentukan kerana belum ada ukuran yang tepat untuk mengukur keberkesanannya.

NAMUN BEGITU BEBERAPA PERSOALAN YANG BOLEH DIBUAT UKURAN AWAL TENTANG KLINIK I MALAYSIA OLEH ABG TUAH SENDIRI :

1. ADAKAH KLINIK INI ADALAH SATU KEPERLUAN MENDESAK YANG SANGAT DIINGINKAN OLEH RAKYAT KETIKA RAKYAT SEDANG MENGHADAPI BEBANAN EKONOMI.ADAKAH KERAJAAN PASTI INIKAH YANG RAKYAT SANGAT - SANGAT PERLUKAN KETIKA INI BERBANDING DENGAN KEPERLUAN - KEPERLUAN LAIN.

2. ADAKAH LEBIH MEMERLUKAN KLINIK 1 MALAYSIA BERBANDING DENGAN MASALAH KENAIKAN HARGA BARANG KEPERLUAN DARI MASA KE SEMASA DI SAAT RAKYAT MENANGGUNG BEBAN KRISIS EKONOMI. SAYA BAGI SATU CONTOH ABG TUAH, DIMANAKAH RAKYAT PALING RAMAI BERKUMPUL ANTARA DUA SITUASI A) KLINIK I MALAYSIA DILANCARKAN 0OLEH PM B) JUALAN HARGA GULA KADAR HARGA KURANG SEPULUH SEN DARI HARGA BIASA. ABG TUAH JAWAB SENDIRILAH.

3. KESIMPULANNYA, UTAMAKAN PERKARA YANG PALING UTAMA,BARULAH BERSESUAIAN DENGAN SLOGAN RAKYAT DIDAHULUKAN. ADAKAH ADIL KITA MEMBERI ALASAN KLINIK SATU HADIAH KEPADA RAKYAT WALAUPUN SUDAH ADA KLINIK - KLINIK KERAJAAN. , CUMA MUNGKIN JAUH SEDIKIT SEDANGKAN DIMASA YANG SAMA RAKYAT DIBEBANI DENGAN KENAIKAN HARGA BARANG DENGAN ALASAN KITA TERPAKSA LAKUKAN.

SEKIAN

TAAVEEKUN PERAK said...

sangap juga si jebat ni, tahuke jebata oi bahawa ramai sedang bankrupt akibat kesihatan.perbelanjaan nya amat tggi.tambahan pula bila kita dapatkan rawatan di klinik swasta.Padan muka klinik2 swasta yg selama ini mengenakan bayaran yg tinggi terhadap pesakit.inilah hadiah dari kerajaan UMNO untuk rakyat.ada faham?

Awanama said...

jebat ni bukan sahaja bendul tapi sangap..

Awanama said...

jebat ini penyakit sakit hati dan iri hati melihatkan program kerajaan berjaya. Malangnya klinik 1 ringgit malaysia tidak ada ubat sakit hati macam jebat ini. Penyakit ini penyakit dalaman perlu dibersih dengan isytifar dan minum air zam zam banyak banyak dan bersyukur nikmat tuhan.

AbgTuah said...

SALAM JEBAT..

MAAF LAMBAT REPLY..SIBOK SIKIT HARI NI.

JAWAPAN YANG MAMPU TUAH FIKIR DAN BERIKAN ADALAH BERIKUT.

1. YA BOLEH JUGA DI ANGGAP KEPERLUAN MENDESAK. WANG PERBELANJAAN PERUBATAN UNTUK KE KLINIK-KLINIK SWASTA SEHINGGA RM30 KE RM100 TU BOLEH DI JIMATKAN DAN DISALURKAN UNTUK BELANJA MENAMPUNG KOS SARA HIDUP ATAU KOS ANAK-ANAK SEKOLAH.

2. SAMA SEPERTI JAWAPAN NO SATU. CUMA ADA SATU TAMBAHAN: KOS KENAIKAN GULA BOLEH DITAMPUNG DENGAN KOS PENJIMATAN JIKA MENDAPATKAN PERKHIDMATAN KESIHATAN DI KLINIK 1 MALAYSIA.

3. RATIONALNYA BEGINI, KLINIK SATU MALAYSIA ADALAH PENAMBAHAN JUMLAH KEPADA KEKURANGAN PUSAT-PUSAT KESIHATAN KERAJAAN YANG SEDIA ADA. MUNGKIN DARI STATISTIK KERAJAAN FAHAM BAHAWA JUMLAH PERTAMBAHAN PENDUDUK DI MALAYSIA TIDAK MAMPU LAGI DI TAMPONG OLEH PUSAT KESIHATAH TERSEBUT.

OF COURSE SETIAP KERAJAAN DI DUNIA PASTINYA ADA PERANCANGAN UNTUK MENGUTAMAKAN YANG LEBIH PENTING. JUMLAH PERUNTUKAN KEPADA YANG LEBIH UTAMA DAN PENTING PASTINYA TELAH DI SEDIAKAN OLEH KERAJAAN. KESIHATAN RAKYAT JUGA TAK KURANG PENTINGNYA JIKA DIBANDINGKAN DENGAN PENDIDIKAN, INFRASTRUKTOR DAN TARAF EKONOMI RAKYAT. JADI SEMUA HARUS ADA PERUNTUKAN DAN PERLU DI JALANKAN SEERING BAGI MEMASTIKAN SEMUANYA DAPAT DISEIMBANGKAN.

OK JEBAT..

Frodo Baggins said...

atas ni bukan jebat
nyamar jer tuh
beliau patih karma wijaya
culprit utama!!!


>>_________<<

Hang Jebat said...

Salam Abg Tuah....

Jawapan untuk Jawapan dari Abg Tuah :

1. Kenapa perlu dibandingkan dengan klinik swasta. Klinik - klinik kerajaankan juga wujud selama ini. Adakah perbandingan ini boleh ditakrifkan sebagai keperluan mendesak sedangkan pengguna masih lagi boleh memilih perkhidmatan mana yang diperlukan kerana setahu hamba klinik ini berfungsi untuk pesakit ringan sahaja seperti demam dan selsema.

2. Gula, minyak digunakan setiap hari tetapi ubat selsema, batuk digunakan digunakan setiap hari. satu perbandingan pengurangan yang tidak bijak.

3. Terdapat perkataan MUNGKIN jadi iannya bukan bersikap fakta hanya sekadar ramalan. entah ya , entah tidak.

4. Tiada sesiapa yang menafikan kepentingan kesihatan, tetapi bukan persoalannya, persoalannya ADAKAH KLINIK 1 MALAYSIA MERUPAKAN SATU KEPERLUAN MENDESAK KEPADA RAKYAT KETIKA INI BERBANDING DENGAN KEPENTINGAN LAIN.

namun begitu hang jebat mengucapkan terima kasih kepada abg tuah kerana sudi memberi jawapan yang ilmiah jika dibandingkan dengan penyokong- peyokong setia abg tuah.Bercakap tak guna ilmu.

sekian

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online