Sabtu, 9 Januari 2010

EDISI KHAS : RESOLUSI BPN 1 / 2010 MENYOKONG PERDANA MENTERI MENGUTUK TINDAKAN MEMBAKAR GEREJA !!

Blogger Pembela Negara ( BPN ) bersama-sama dengan Perdana Menteri YAB Dato Seri Najib Tun Abd Razak di dalam mengutuk tindakan membakar 3 buah gereja yang telah dilaporkan berlaku awal pagi tadi. Ia terjadi sebelum demonstrasi membantah nama Allah kepada Gereja Katolik berlangsung di Masjid Negara, Masjid Kg Baru dan Masjid Negeri Shah Alam hari ini.

Perbuatan membakar rumah ibadat bercanggah dengan ajaran Islam dan semua pihak tidak patut menyokong tindakan tersebut kerana ia boleh mengancam keselamatan dan menghakis kedamaian yang kita nikmati sekarang ini.

Ketegasan Perdana Menteri di dalam mengutuk perbuatan tidak bermoral tersebut adalah bukti beliau benar benar mengamalkan tuntutan agama di dalam memelihara keamanan dan menjaga keselamatan rakyat tanpa mengira kaum, agama atau bangsa. Selaras dengan tuntutan Islam yang meminta umatnya menjaga rakyat yang dipimpin dengan adil dan saksama.

Pihak berkuasa perlu menyiasat dengan segera tindakan membakar gereja yang sangat berbahaya kepada perpaduan di negara kita. Apatah lagi jika ia didalangi pihak tertentu khasnya parti politik yang sememangnya ingin menjadikan negara kita di dalam suasana huru hara selepas mereka sudah tidak mampu lagi membawa isu isu yang lain bagi mendapatkan sokongan rakyat.

Atau ia boleh jadi satu cubaan jahat bagi memburukkan Islam selepas isu penggunaan nama Allah ditentang hebat oleh kita semua !

Insiden pergaduhan membabitkan agama di beberapa negara luar seharusnya sudah cukup menjadi panduan kepada kita semua betapa bahaya jika persengketaan berdasarkan agama ini berlaku di negara kita. Kita perlu berganding bahu memadamkan segera benih permusuhan yang timbul agar ia tidak memudaratkan semua pihak.

Meskipun kita membantah tindakan Gereja Katolik memohon penggunaan nama Allah di Mahkamah Tinggi tetapi mana-mana orang Islam kita tidak sepatutnya membuat tindakan yang bertentangan dengan undang-undang. Kerana kedaulatan undang-undang adalah asas kepada kestabilan sesebuah negara termasuk Malaysia. Bahkan agama kita tidak mengajar membakar rumah ibadat agama lain.

Keselamatan adalah harta pusaka yang akan kita tinggalkan sebagai warisan anak cucu dan janganlah tangan kita yang memusnahkan pusaka tersebut yang sudah dijaga dengan baik oleh datuk nenek kita terdahulu.

Marilah kita mengutuk tindakan membakar gereja tersebut dan bersama membantu menjaga keamanan agar ia berkekalan hari ini dan untuk selama-lamanya...

Disediakan oleh

Panglima Perang Cyber


AT MENYOKONG PENUH RESOLUSI BPN.

SEMUGA ISU PANAS LAGI SENSITIF INI AKAN BERAKHIR DENGAN BAIK.

SELAIN DARI ITU AT JUGA INGIN MEMBERIKAN BEBERAPA PANDAGAN BERKAITAN ISU INI.

SEMUA PIHAK HARUS MEMAINKAN PERANAN BAGI MEMASTIKAN KESELAMATAN NEGARA DIUTAMAKAN.

DI HARAP PIHAK GEREJA DAN THE HERALD TELAH FAHAM BETAPA SENSITIFNYA ISU INI DAN DIHARAP MEREKA DAPAT MENGKAJI SEMULA TUNTUTAN MEREKA.

PIHAK GEREJA DAN PIHAK JABATAN AGAMA ISLAM PERLU BERSEMUKA BAGI MENDAPATKAN SATU KESEFAHAMAN BAGI MENYELESAIKAN DAN MENAGANI ISU INI DENGAN BAIK DI LUAR MAHKAMAH.

PIHAK PEMIMPIN PEMBANGKANG USAH LAGI MEMAINKAN POLITIK TUDUH MENUDUH DEMI MERAIH KEUNTUNGAN POLITIK SEMATA-MATA.

PIHAK PEMBANGKANG JUGA PERLU TEGAS MENARIK BALIK SOKONGAN MEREKA TERHADAP PENGUNAAN KALIMAH AGUNG UMAT ISLAM.

PIHAK BERKUASA KERAJAAN DIHARAP JANGAN TERAGAK-AGAK MENGUATKUASAKAN UNDANG-UNDANG PENCEGAHAN BAGI MENGEKANG ISU INI MENJADI LEBIH BURUK.

AT MENYOKONG DEMONSTRASI TETAPI PIHAK YANG BERDEMONSTRASI DIHARAP DAPAT MENJAGA EMOSI DAN ETIKA KETIKA BERDEMO AGAR TIDAK KELIHATAN KETERLALUAN.

PIHAK BLOGGER DIHARAP DAPAT SAMA MEREDAKAN ISU INI DENGAN MENYUMBANG PANDANGAN-PANDANGAN YANG POSITIF LAGI BERHEMAH.

6 Comments:

Strept Akiera said...

Yup, tindakan mmbakar rumah ibadat terlalu mlampau. pesalah masti dihukum. lagipon, dlm agama x mngajar kita mlkukan bnd2 mcam tu. isu penggunaan nama Allah ni harus diselesaikan dgn secepat mungkin. sptutnya, agama2 lain faham betapa sensitifnya isu ini dengan Agama islam.

Unknown said...

SLM BRO...WA SOKONG 100%!!. APA PUN HARAP2 POLIS DPT SELESAIKAN KES NI SECEPAT MUNGKIN DAN KITA JUGA HARAP NAK TAU SAPE YG MELAKUKANNYA

HANG JEBAT said...

SALAM ABG TUAH.

BERANI BUAT, BERANI TANGGUNGLAH.( KHAS UNTUK ORANG YANG MENGAPIKAN ISU INI. MEREKA SENDIRI SAHAJA YANG TAHU TERHADAP PERLAKUAN MEREKA. SENDIRI MAHU INGATLAH ABG TUAH.

SEKIAN.

Awanama said...

kutuk je buat apa...org yg mengut uk tu pun apa kurangnya...cakap dibibir aja, tapi dlm hati dibakarnya emosi org melayu spy buat demo besar2 lagi....bila dah berlaku, dia pun cepat2 kutuk dan menyatakan bhw UMNO/BN tidak perkaumanan lah, adil lah, semua itu, semua ini lah....itulah hipokritnya UMNO/BN...makin lama makin jelas bhw UMNO mencari untung politik tapi sokongan pd dia makin menjunam...padan muka

Awanama said...

parti anak setan yang selama ini menaikan kemarahan melayu kerana menyokong pengunaan nama ALLAH tu lagi bapak DAJJAL.

Awanama said...

anon 23:04

kalau engko nak marah ke, demo ke, terjerit2 ke, melalak mcm anjing gila ke pasal isu kalimah Allah...itu engko(UMNO) punya pasal...yang engko kaitkan dgn Pas, PKR tu buat apa??? engko nak demo sampai mampos pun aku tak kisah..itu engko punya pasal..sebab engko mendakwa engko pejuang Islam, tapi engko buatlah sorang2...nak kaitkan dgn Pas, PKR buat apa???
Bukankah itu jer nak menunjukkan kamu hipokrit....suka mengaitkan org lain apa yg dia buat...engko nak buat demo, engko punya pasal lah, engko nak marah engko punya pasallah, engko nak keluar kenyataan, engko punya pasallah...buat apa nak sebok kaitkan dgn org lain...Pas, PKR ada pandangan mrk sendiri..jadi bila Pas dan PKR tak sama nadanya dgn UMNO, maka engko kutuk pulak mereka (ini isu apa ni, kata nak berjuang isu kalimah Allah, tapi mengutuk org lain plak yg tak sama pendirian dgn dia , ini lah hipokritnya dajal UMNO ni)biarkan mereka...kenapa nak sebok pasal dia...engko buat apa yg engko suka..bahlol betul..ini namanya UMNO mempolitikan isu ini semata2 nak menggambarkan dialah kononnya penjaga Islam...tapi dia berlakon saja semata2 nak pulihkan sokongan...semua 1 Malaya tahu bro!!! org bukan bodoh nak menilai, cuma UMNO jer yg masih bodoh nak membaca gerak hati org ramai....rentikan lah perbuatan sia2 awak tu..kerja bodoh!!!

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online