Rabu, 7 Julai 2010

KAH..KAH..KAH..BANKRAP IDEA..MORAL...PERJUANGAN

 PUAK YG BANRAP IDEA...MORAL..PERJUANGAN BOLEH EXIT SEKARANG ...!! KAH..KAH..KAH..!


NAK KENAL MANA PUAK JUAK YANG DAH BANKRAP IDEA..MORAL DAN PERJUANGAN MAKA BACA SETERUSNYA DISINI...


Pihak tuduh Felda bankrap sebenarnya bankrap perjuangan

07/07/2010 2:36pm

TANJUNG MALIM 7 Julai – Felda telah membuat pelaburan bijak untuk kesejahteraan rakyat dan merupakan sebuah institusi yang berjaya tetapi dituduh bankrap oleh mereka yang sebenarnya bankrap idea, moral dan prinsip perjuangan, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata, pihak yang mendakwa Felda bankrap telah membuat tuduhan liar yang tidak berasas serta melakukan satu dusta.

"Kita ada RM4 bilion kita labur, bukan joli katak bukan songlap. kita melabur untuk kesejahteraan peneroka,” katanya pada pelancaran Hari Peneroka 2010 di perkarangan MRSM Felda Kampus Tun Abdul Razak di Sungkai dekat sini hari ini.

Lebih 10,000 peneroka dari tanah rancangan Felda seluruh negara menghadiri majlis itu yang berupa sambutan Hari Peneroka yang terbesar pernah diadakan.

Perdana Menteri berkata, mereka yang membuat tuduhan itu juga tidak memahami prinsip perakaunan dan perniagaan.

Beliau berkata, pembangunan Felda adalah warisan perjuangan pusaka, tetapi cuba dihina, difitnah dan dicemari imejnya. – Bernama

Utusan


KOMEN PENULIS.

MEREKA YANG SEBENARNYA BANKRAP IDEA, MORAL DAN PRINSIP PERJUANGAN, KATA DATUK SERI NAJIB TUN RAZAK.

HEBAT..!! MEMANG HEBAT SERANGAN DS KALI NI..…

MEMANG PENULIS SETUJU SANGAT APA YANG DS KATAKAN DAN SELAYAKNYA PUAK JUAK KURANG HAJAR..KURANG HADAP..KURANG BIJAK NI DITENYEH SEDEMIKIAN RUPA.

YUP…!! KITA AKAN TERUS BERSAMA-SAMA DS HINGGA KE TITISAN DARAH TERAKHIR…

BAK KATA PERPATAH..

BIAR KITA BERPUTIH TULANG NAMUN TIDAK SESEKALI KITA MAHU BERPUTIH MATA….AYUH KITA SERANGGGGGGGGGG..!!!

8 Comments:

kuntakinte said...

SALAM, PUAK HAPRAK NI TAHU SEMASA PRK HULU SELANGOR MEREKA KALAH DI KAWASAN FELDA, JADI APA LAGI OTAK KUNING DIORANG CUBA CREATE SOME THING UNTUK ROSAKKAN PEMIKIRAN ORANG FELDA... TETAPI ORANG FELDA MEMANG HEBAT!!!!! TAK MAKAN DIK FITNAH BERUK...LEBIH HEBAT DARI ORANG YANG DUDUK DI BANDAR - BANDAR BESAR OTAK MASIK KARTUN DAN JUMUD...SIKIT JE CERITA FITNAH DAH MELOMPAT SATU PEKAN PERCAYA.

WA RESPECT LA LU FELDA....SAMANNNNNN JANGAN TAK SAMAN.

Awanama said...

SERANG...SERANG....SERANG...HANCURKANMUSUH ISLAM DAN MELAYU.JANGAN BIARKAN BANGSA MELAYU DIHANCURKAN DAN DIPIJAK .AYUH BANGSAKU MARI BERGABUNG TENAGA BERSATU MENEGAKKAN AGAMA DAN BANGSA...SERANG..SERANG..
(silap-silap serang kena panggil pula dengan KDN...tu yang buat pikir dua tiga kali nak serang ni.)

Megat Alam Gempita said...

Peringatan

Sime Darby sudah, Istana Negara baru sudah, Kpg Baru sudah, TUDM sudah, Felda pun dah sudah...apa lagi aaa...
Selepas ini Harbi DAP dan PKR akan attack GLC Felcra dan CIMB pula. Satu perancangan halus sedang dilakukan. PAS jadi tukang kipas. Ayuh bersedia!!!

lord ried said...

ALOO BEWAK2 PEJUANG MELAYU......

KALU DAH BEWAK TETAP BEWAK.....
52 TAUN BEWAK MERINTAH TAKLEH NAK BINA MELAYU KETAHAP YANG LEBIH BEIK. MASA PARTI BEWAK MERINTAH PON MELAYU KENA HENJAQ SAMPAI KELUAQ TAIK. KALU PARTI BEWAK DAN BEKI MELAYU KE TAHAP YANG BULIH BERDIKARI......MAI LA CINA MANA NAK WAT NAYA PON DEPA BULIH PERTAHANKAN DIRI.

INI TIDAK MASA PARTI BEWAK MERINTAH MENEMPATKAN MELAYU KE TAHAP BAHALOL..... LANI PALA2 BEWAK DAH MEROYAN.

HUHHHHHH MALAIH AKU CAKAP BANYAK2 NANTI PUAK HANG NEIK DAGHAH DOK MAKI AKU. NEIK DAGHAH KALU TINGGI SANGAT BULIH JADI STROKE....LAGI CEPAT MAMPUIH.... RUGI SATU UNDI.

Unknown said...

KEHKEHKEH LOK REED MCM BIASAKK BRO!..JAKI X KNE TMPT!..JAKI SBB FELDA DH ANGKAT ORG MELAYU KE TAHAP DUNIA SAMPAIKAN FELDA DI JADIKAN CONTOH DAN IKUTAN DI NEGARA2 LUAR SEPERTI AMERIKA SELATAN. SKANG LOK REED & THE GENG GEGET JARI JEK LAAAA KEHKEHKEH ADOIYAIII!! SIAN KO LOK!

JGN MARAA HAAAA...X LEY GURAU G SURAU! KEHKEHKEH >|D

lord ried said...

ALOO BEEEWAAAAAAALKS.....

TAK PATUT SUNGGUH SORA KEADILAN DOK HABAQ LAGU TU. BEWAK2 YANG DOK DALAM FELDA DAH KAYA RAYA LANI. SUMA DAH PAKAI KETA BESAQ, GHUMAH BESAQ. KALU DEPA TAK KIJA MUSIM UJAN PON DEPA BULIH TAMBAH TAIK UTANG KAT KANTIN. RATA2 PENEROKA BULIH DIKATAKAN TAK KAIS PON DAH TERSEDIA KALU NAK MENTEKEDARAH KAT
KANTIN.

KALU NAK BUKAK SEKOLAH PENEROKA BULIH LA JUAL BAJA YANG DIBERI UTANG OLEH FELDA UNTUK MENAMBAH KEKAYAAN YANG ADA.
TIME KUTIP BUAH....MISTI ADA POST KAWALAN CHE POLIH BANTUAN DOK KAWAL
SUPAYA PENEROKA TAKLEH JUAL KAT LUAQ. DI LUAQ BUKEN SAJA REGA BUAH TU MAHAL.....DEPA DIBAYAQ PENUH OLEH PEMBELI LUAQ. KALU JUAL KAT FELDA MISTI TARIK HUTANG LA. KALU DAH BEGITU KAYA....TARIK UTANG SEROPA NGAN BAGI PENERAJANG KALU MUSIM2 NAK PAKAI DUIT.

PATUT LA NAJIB MARAH SABIK BAPAK DIA LA YANG DOK PERAMBAT MELAYU MASUK HUTANG BALAH NGAN JAKUN DOK BEREBUT UBI KAYU.

he he he
gurau ngan bewak

JEBAT said...

salam..

ABG TUAH MELALAKLAH UNTUNG BERJUTA- JUTA PUN.HANYA ORANG FELDA YANG MERASAI JERIT PAYAHNYA.UNTUNG BERJUTA-JUTA TETAPI YANG SENANGNYA PUAK JUAK YANG BERKEPENTINGAN SAHAJA NAK BUAT APA. TUNGGULAH MASANYA KEBANGKITAN MASYARAKAT FELDA MENENTANG PEMBOHONGAN INI UMNO. TIBALAH SAAT DAN MASANYA NANTI. HAKIKATNYA, UMNO SUDAH MULAI RISAU KESEDARAN TENTANG PENIPUAN YANG BERPANJANGAN PUAK UMNOAPC0WAHABI TERHADAP MEREKA. AYUH ANAK-ANAK FELDA KITA SAMA HUMBANGKAN PUAK JUAK UMNOAPCOWAHABI INI.

Ular Menyusur Akar said...

Alhamdulillah, ada juga kaum kerabat aku yang tinggal di FELDA. Taklah kaya melanggit tapi taklah merempat. Nampak kehidupan yang selesa dan yakin. Rumah yang berbentuk banglo pun boleh tahan banyak juga.

Dalam keadaan gitu, ada 1 rumah dari asal di bena hingga hari ini pun tak berubah rupa. Sikap pemalas peneroka ni memang boleh tahan. Melekap kat umah dan isteri yang pergi keluar buat kerja. Alasan semput dan tulang reput di jadikan modal setiap hari. Bangun lewat dan duduk di warong berjam-jam. Apa-apa pun dia tu pun sepupu aku juga. Peil sejak kecik di bawak hinggalah dan nak masuk akhir zaman kehidupan.
Dalam perbualan biasa, takdelah dengar peneroka suka atau tidak suka duduk di FELDA. Kebanyakan cerita berkaitan kegiatan kemasyarakatan dan kehidupan harian berjiran.
Cuma orang politik aje yang menimbulkan isu-isu itu ini tentang FELDA sedangkan masyarakatnya menjalani kehidupan saperti masyarakat biasa.

Yang tidak berpuashati dengan FELDA dan kerajaan memang ada. Orang macam ini jangan katakan duduk di FELDA, tinggal di mana-mana pun dia memang dah di takdirkan supaya tidak akan bersyukur dengan apa yang di rezkikan kepada nya.

Setahu aku, tidak ada pula kes yang memohon keluar dari FELDA saperti kes keluar parti sebahagian YB dan ahli parti politik. Sedangkan yang beriya-iya mempertahankan supaya terus dapat hak tinggal di FELDA memang banyak. Aku rasa kalau FELDA tu menimbulkan kegelisahan kehidupan peneroka mesti dah ramai yang keluar FELDA. Sebaliknya, mereka mempunyai program kemasyarakat yang lebih tersusun berbanding dengan kebanyakan kampong traditional sekarang ini. Terutama yang berkaitan majlis perkawinan, kematian, majlis anjuran mesjid dan kenduri kendara.

Peneroka yang menentang FELDA dan kerajaan bukan dikalangan mereka yang derita dengan cara hidup di FELDA. Mereka adalah orang-orang yang berada serta pandai mengambil kesempatan dari peluang-peluang yang ada di FELDA. Sikap benci kerajaan yang di bawa dari sebelum masuk ke FELDA atas ideologi politik dan bergabung pulak dengan puak yang sama-sama ada di dalam FELDA. Itulah sebab semacam ada peneroka yang benci FELDA dan kerajaan. Kalau ramai puak tu, macam besarlah pulak kumpulan mereka.

Orang macam tu jangan di buat apa. Di cencang mati pun begitulah dia.

agbr47: Bawak kapak siam ke negeri orang.

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online