Isnin, 28 Jun 2010

PROJEK LADANG BABI MEGA KE UDARA LAGI.


SEJURUS SELEPAS SELANGOR JATUH KE TANGAN PAKATAN MAKA, PADA APRIL 2008 DENGAN TIBA-TIBA PAKATAN RAKYAT TELAH BERCADANG MEMBINA SEBUAH LADANG BABI MEGA DI KUALA LANGAT. SEBAGAIMANA YANG DIKETAHUI, CADANGAN INI TELAH MENDAPAT BANTAHAN KERAS DARI SELURUH RAKYAT SELANGOR TERMASUKLAH PARA AKTIVIS ALAM SEKITAR.


PERSOALANNYA MENGAPA PERLU SEBUAH LADANG BABI MEGA DIBINA SEDANGKAN HASIL MAHSUL EKONOMI KERAJAAN NEGERI SELANGOR CUKUP BANYAK DAN MASIH BOLEH DITEROKAI. AKTIVIS ALAM SEKITAR JUGA MEMBANTAH PEMBINAAN LADANG BABI TERSEBUT KERANA KHUATIRI BERLAKU PENCEMARAN ANAK SUNGAI DI KUALA LANGAT SETERUSNYA AKAN MEMBERIKAN IMPAK BESAR KEPADA PANTAI MORIB.

BANYAK PERSOALAN YANG TIMBUL BERKAITAN ISU BESAR INI. DI ANTARA PERSOALANNYA, APAKAH CADANGAN PEMBINAAN LADANG BABI MEGA YANG MEMUDARATKAN INI UNTUK MEMBALAS BUDI PARTAI DAP KERANA BERSUNGGUH-SUNGGUH MEMBANTU PAKATAN MENUMBANGKAN BN SELANGOR SEMASA DI PRU 12 DULU.

JIKA BENAR APAKAH PERLU DIKORBANKAN KEPENTINGAN BERPULUH RIBU PENDUDUK SEKELILING DAN ALAM SEKITAR HANYA KERANA UNTUK MEMBALAS BUDI.?

SEBENARNYA ISU KERPERLUAN BEKALAN DAGING BABI UNTUK BUKAN ISLAM BOLEH DIATASI DENGAN BAIK SEKIRANYA KERAJAAN PAKATAN SELANGOR LEBIH PRO AKTIF LAGI DENGAN MENCARI KAWASAN YANG LEBIH SESUAI DAN JAUH DARI KOMUNITI PENEPATAN. BUKANNYA TIDAK BOLEH DIDIRIKAN LADING DAN KILANG PEMPROSESAN NYA SEKALI DI SEBUAH PULAU YANG TAK BERPENGHUNI SEKITAR PERAIRAN SELANGOR.

OLEH KERANA MENDAPAT TENTANGAN HEBAT, MAKA CADANGAN PEMBINAAN LADANG BABI MEGA PADA APRIL 2008 INI 'DISENYAPKAN' SEKETIKA. HINGGALAH IA MUNCUL SECARA SENYAP-SENYAP PADA 2009.

AKTIBITI INI TELAH DAPAT DIKESAN LALU DIBONGKAR OLEH SAHABAT BLOGGER KITA GAP DALAM ARTIKELNYA.

'DOKUMEN LADANG BABI MEGA PAKATAN SELANGOR DIDEDAHKAN !'

TERUSKAN MEMBACA DI BLOG GAP UNTUK MELIHAT SENDIRI DOKUMEN-DOKUMEN SENYAP YANG DIDEDAHKAN.

2 Comments:

Ali Abdullah said...

salam bro,

tanya PR baik melayu mahupun cina semua kat tak salah. Punca dulu kata PR, BN yg mula... Kutuk BN bukan main dashyat tapi alih2 diorang gak yg jaga.. Anak bab1 tu silap2 boleh jadi 'makruh' dipegang oleh fatwa PR. Bukan haram lagi. Demi politik apa pun jadi...

kuntakinte said...

SALAM BRO, lEPAS NI BOLEH PANGGIL AZMIN THE BABI, KHALID DAH TAK ADA TELOR MAKA DAP BERMAHARALELA.

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online