Isnin, 28 Jun 2010

PAS PATUT BERSHUKOR BILA ILMUAN AGAMA DAN ULAMA MASUK UMNO..?

PENULIS TERTARIK DENGAN PANDANGAN DAN KENYATAAN DARI ULAMA MUDA FATHUL BAHRI MAT JAHAYA.


BELIAU MENYATAKAN BAHAWA UMNO SEBENARNYA MEMBUKA RUANG YANG LUAS KEPADA GOLONGAN ULAMA DAN TIDAK PERNAH MENUTUP RUANG DALAM MENEGUR DAN MENASIHATI KERAJAAN DALAM MENYATAKAN PERKARA YANG BENAR DAN SALAH.

KATANYA MENEGUR PEMERINTAH SERTA MENEGUR MASYARAKAT ADA ADABNYA DAN DALAM AGAMA, ALLAH MENYATAKAN SETIAP MANUSIA ITU PERLU DINASIHATI KERANA SETIAP DIRI MANUSIA ITU BUKANLAH SEMPURNA KERANA MASIH ADA KEKURANGAN.

“KITA BOLEH BERSAMA-SAMA DENGAN PEMERINTAH…KITA BOLEH SAMPAIKAN NASIHAT SECARA LANGSUNG BERSESUAIAN DENGAN HADIS DARIPADA IBNU ABBAS R.A YANG MANA NABI MUHAMMAD S.A.W MENGAJAR CARA KITA MENEGUR PEMERINTAH.

“MENEGUR PEMERINTAH BUKANLAH DENGAN CARA MEMAKI HAMUN, MENGHINA DAN BUKANNYA MENYAMPAIKANNYA DI MIMBAR-MIMBAR KHUTBAH DENGAN TERBUKA, ITU BUKAN ADAB AHLI SUNNAH WAL JAMAAH DALAM MENEGUR DAN MENASIHATI PEMERINTAH.

“KATA IBNU ABBAS LAGI, NABI MENGAJAR KAMU, PEGANG TANGAN PEMERINTAH, BERSENDIRIANLAH DENGANNYA DAN SAMPAIKAN APA YANG INGIN KAMU SAMPAIKAN. SEKIRANYA DIA TERIMA, ITU PERKARA BAIK DAN JIKA DIA TIDAK TERIMA, KAMU TELAH MENUNAIKAN TANGGUNGJAWAB,” KATANYA.

KATA BELIAU LAGI, MAKA ITULAH YANG AKAN DIUSAHAKAN DALAM USAHA MEMASTIKAN APA YANG BENAR TETAP BENAR DAN YANG SALAH TETAP SALAH.

PENDAPAT PENULIS PANDANGAN DAN KENYATAAN TERSEBUT DAPAT MENGAJAR KITA CARA DAN ADAP YANG BETUL BILA MENEGUR KERAJAAN DAN BERSESUAIAN DENGAN CARA YANG DITUNTUT OLEH AGAMA KITA.

INI JELAS MENUNJUKAN BAHAWA ISLAM ITU JUGA MENGUTAMAKAN ADAP DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN. ISLAM TIDAK PERNAH MENGAJAR UMATNYA BERSIKAP BIADAP TERHADAP PEMERINTAH LEBIH-LEBIH LAGI PADA SEBUAH KERAJAAN YANG PEMIMPINNYA ISLAM SEPERTI MALAYSIA.

RUJUKAN: UMNO ONLINE

PENULIS JUGA TERTARIK DENGAN KENYATAAN PIHAK PAS DALAM HAL KEBANJIRAN PARA ILMUAN AGAMA DAN ULAMA KEDALAM UMNO.

'PAS TIDAK GENTAR RIBUAN ORANG AGAMA SERTAI UMNO'

BACA DISINI.

WELL..ENTAHLAH…

PENULIS SERAHKAN PADA PEMBACA UNTUK MENILAI SENDIRI PERBEZAAN ANTARA KENYATAAN OLEH ULAMA MUDA FATHUL BAHRI MAT JAHAYA DAN KETUA PENERANGAN PAS PUSAT INI.

CUMA PENULIS INGIN BERTANYA PADA KETUA PENERANGAN PAS PUSAT INI, JIKA DASAR UMNO YANG MENJADI PUNCA KEBENCIAN INI, MAKA, APAKAH DASAR DAP YANG TERANG-TERANGAN MENOLAK PEMBENTUKAN NEGARA ISLAM ITU TERBAIK DAN SEJAJAR DENGAN KEHENDAK DAN DASAR PAS.? JUGA APAKAH ADA DALAM DASAR PKR MENYATAKAN AKAN MENEGAKAN HUKUM ISLAM DAN NEGARA ISLAM.?

OH YA, SATU LAGI..PENULIS SUKA HENDAK MENGETAHUI, APAKAH YANG DIPERJUANGKAN OLEH KITA SEMUA SELAMA INI HANYA SEMATA-MATA PERJUANGAN UNTUK KEKUATAN PARTAIKAH ?. JIKA YA JAWAPANNYA, MAKA WAJARLAH TIMBUL PERKATAAN-PERKATAAN HEBAT SEPERTI 'KAMI TIDAK GENTAR..!!', ' KAMI TIDAK TAKUT..!!' ATAU RANGKAP-RANGKAP AYAT YANG SEUMPAMA DAN SEDEGREENYA, ' HOII LU ULAMA MANA HA...!!', 'SIAPA KENAL LU ORANG HA..!!'

APAKATA KITA GANTI PERKATAAN DAN RANGKAP-RANGKAP YANG HEBAT ITU SEBAGAIMANA DIBAWAH…

ALHAMDULLILAH…ALHAMDULLILAH…!! SHUKRAN…SHUKRAN…!! ANNA ORANG-ORANG PAS BERDOA, SEMUGA DENGAN KEBANJIRAN PARA ILMUAN AGAMA DAN ULAMA KE DALAM UMNO AKAN LEBIH MEPERMUDAHKAN UMNO DAN KERAJAAN MENTADBIR NEGARA MENURUT KEHENDAK DAN ACUAN ISLAM SEPENUHNYA SEBAGAIMANA YANG KAMI (PAS) TUNTUT.

ADUSS..!! TERKELUAR PULA SATU LAGI PERKATAAN YANG LEBIH HEBAT IAITU ‘TUNTUT’ IAITU YANG SEDEGREE DENGAN 'KAMI MAHU'.

WELL, JIKA DAH DITUNTUT ATAU MAHU UMNO/KERAJAAN MENEGAKKAN NEGARA ISLAM, PERLUKAH SETIAP KALI SESUATU YANG BAIK YANG BOLEH MENAMBAHBAIKAN UMNO/KERAJAAN KE ARAH KEAGAMAAN DICEMUH DAN DIREMEHKAN SEDEMIKIAN RUPA.??????? A LOT OF QUESTION MARKS HERE..!!

MAKA, JUJUR DAN IKHLASKAH KENYATAAN ANDA SELAMA INI WAHAI PAS OII…!!

JANGAN SESEKALI KAMU LUPA WAHAI PAS…ALLAH ITU MAHA MENGETAHUI, WALAU PUN SEKELUMIT NIAT YANG TERSEMBUNYI DI DALAM HATI..!!

3 Comments:

Unknown said...

SLM BRO..NABI X AJAR UMAT ISLAM MENDOAKAN KECELAKAAN ATAS UMAT ISLAM YG LAIN KECUALI AGAMA ANUTAN PARTAI PISS. SKANG DOA 'PECAH PROT' KENE BALIK JD PECAH TEMBELANG KT DIORANG BROO KEHKEHKEH

sparqzx. said...

ulamak...
ular mak...
ulam muda...

mana satu bro???

kuntakinte said...

SALAM, MENYOROK DALAM SEMAK BRO ULAR SEMAK PAS LEPAS NI!!!! KAH!!!

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online