Rabu, 1 Julai 2009

PERPADUAN HADI SEMAKIN KRONIK..?

BEROK PUN FAHAM PERLUNYA PERPADUAN.

SELEPAS CADANGAN DATOK SERI HJ HADI MEWUJUDKAN KERAJAAN PERPADUAN DITOLAK OLEH PAKATAN PEMBANGKANG, PRESIDEN PAS, DATUK SERI HADI AWANG KINI MENYALAHKAN UMNO PULA DENGAN MENDAKWA UMNO GAGAL MENJADI MODEL PERPADUAN DI KALANGAN ORANG MELAYU DAN RAKYAT NEGARA INI.

KATANYA, UMNO TIDAK MUNGKIN AKAN MENJADIKAN ISLAM SEBAGAI SUMBER PERPADUAN ORANG MELAYU WALAUPUN SEBELUM INI PARTI BERKENAAN MENERIMA BAIK CADANGAN KERAJAAN PERPADUAN ITU.

"ORANG ISLAM PERLU MENUNJUKKAN MODEL PERPADUAN DALAM KALANGAN KITA SENDIRI.

"PERPADUAN UMAT ISLAM ADALAH BERDASARKAN HUBUNGAN AKIDAH, TETAPI UMNO GAGAL BAHAGIAN ITU," KATANYA KETIKA BERUCAP PADA CERAMAH PERDANA PAKATAN PEMBANGKANG DI SINI MALAM INI.

BELIAU MENDAKWA UMNO TIDAK MENGGUNAKAN AL-QURAN SEBAGAI RUJUKAN BAGI MEWUJUDKAN PERPADUAN.

HADI BERKATA, PAKATAN PEMBANGKANG AKAN TERUS MENOLAK BARISAN NASIONAL (BN) TERMASUK MENGADAKAN SEBARANG KERJASAMA.

HEHEHE..PENULIS TERGELAK KECIL DENGAN KENYATAAN HJ HADI NI. MANA TIDAKNYA..DIA SEOLAH-OLAH MENAFIKAN LANGSUNG KEJAYAAN KERAJAAN MENGUJUDKAN MODEL DAN MEMUPUK PERPADUAN DIKALANGAN ORANG ISLAM DAN RAKYAT NEGARA. APAKAH BERIBU-RIBU MESJID YANG DIDIRIKAN OLEH KERAJAAN BUKAN UNTUK MENYATU PADUKAN JEMAAH ISLAM.? APAKAH KEADAAN AMAN DAMAI SEKARANG BUKAN HASIL DARI PERPADUAN YANG ERAT ?

OH YE…!! PENULIS LUPA…, MESJID DAN SURAU HANYA UNTUK DIJADIKAN GELANGGANG POLITIK KATA MENGATA..BUKAN BEGITU KE..?

APAKAH MADSUD HJ HADI PERPADUAN UMAT ISLAM BERLANDASKAN HUBUNGAN AKIDAH.? APAKAH HJ HADI MENGATAKAN BAHAWA ISLAM DI MALAYSIA MEMPUNYAI DUA ALIRAN AKIDAH..? APA KAH UJUD AKIDAH ALIRAN ISLAM PAS DAN ISLAM UMNO. JIKA UJUD, APAKAH AKIDAH ALIRAN PAS DAN UMNO MENGUCAP DUA KALI MASHADAH MENGIKUT VERSI MASING-MASING. ATAU APAKAH RUKUN ISLAM DAN IMAN ISLAM ALIRAN MELAYU PAS DAN MELAYU UMNO MEMPUNYAI PENGERTIAN YANG BERBEZA.?

WAHAI HJ HADI. PERPADUAN YANG DIFAHAMI DAN DIPERLUKAN OLEH UMMAT ISLAM MALAYSIA ADALAH SATU PENYATUAN SEMULA UMMAH…PENYATUAN AGAR TIADA LAGI SEMBAHYANG BERLAINAN MESJID…TIADA LAGI MESJID PAS MESJID UMNO…TIADA LAGI SEMBAHYANG DUA IMAM…DAN TIADA LAGI KES KRONIK KEMPEN PULAU MEMULAU ANTARA SATU DENGAN LAIN. APAKAH PERPADUAN ATAU PENYATUAN SEMULA UMMAT ISLAM SEPERTI ITU MASIH LAGI TIDAK BERLANDASKAN HUBUNGAN AKIDAH..? APAKAH TUJUAN PERPADUAN DAN PENYATUAN SEPERTI ITU MASIH JUGA AKAN DIKIASKAN DENGAN NASIONALISMA, KOMUNISMA ATAU ASSOBIYAH ?

HJ HADI JUGA SEOLAH MENYATAKAN UMNO TIDAK MENGUNAKAN AL-QURAN SEBAGAI RUJUKAN BAGI MEWUJUDKAN PERPADUAN. HERAN...APAKAH DIA BERMADSUD PERPADUAN YANG DISEMAI DAN DISARANKAN OLEH KERAJAAN SELAMA NI LARI DARI AJARAN AGAMA ISLAM. APAKAH SARANAN KERAJAAN AGAR RAKYAT KASIH MENGASIHANI, HORMAT-MENGHORMATI, BERBAIK-BAIK, BERKERJA SAMA, BANTU MEMBANTU, MENJAUHI BERPRASANGKA TIDAK DIAJAR DALAM AGAMA ATAU TIADA DALAM AL QURAN. APAKAH HJ HADI MEMPUNYAI KONSEP ATAU MODEL SENDIRI BERKAITAN PERPADUAN ? APAKAH KEBENCIAN, DENDAM, AMARAH KETERLALUAN TERHADAP LAWAN POLITIK MEREKA ADALAH SEBENAR-BENAR PERPADUAN YANG BERLANDASKAN AL QURAN ?

ATAU PUN DEFINISI SEBENAR PERPADUAN YANG DIMADSUDKAN OLEH HJ HADI IALAH UMNO PERLU DIBUBARKAN DAN DIBERIKAN LALUAN KEPADA PAS MEMERINTAH BARULAH PERPADUAN SEBENAR MENGIKUT ACUAN ISLAM DAPAT DI LAKSANAKAN..BEGITUKAH WAHAI HJ HADI..?

BEGINILAH..HJ HADI TAK PERLULAH PERASAN KETERLALUAN SEHINGGA MENYANGKA UMNO MEMERLUKAN SANGAT PAS DALAM SOAL PERPADUAN. ORANG DAH KATA UMNO TAK PERLUKAN PAS UNTUK PERPADUAN. SO, APA BISING-BISING LAGI..JUST GET LOST..!!

7 Comments:

Mohammad Roslan said...

Salam, Parti Politik Pas ini cuma gunakan agama sebagai kosmetik !.

ISAC said...

Rasanya komen TG Hj Awang yang berikut, "BELIAU MENDAKWA UMNO TIDAK MENGGUNAKAN AL-QURAN SEBAGAI RUJUKAN BAGI MEWUJUDKAN PERPADUAN" sepatutnya ditambah seperti berikut...

"BELIAU MENDAKWA UMNO DAN PAS SAMA2 TIDAK MENGGUNAKAN AL-QURAN SEBAGAI RUJUKAN BAGI MEWUJUDKAN PERPADUAN, MAKA SEBAB ITULAH PERBINCANGAN/MUQABALLAH TIDAK DIJALANKAN".

Yelah...nak ajak bincang pun X nak sebaliknya nak berdebat pulak....Tidak Islamik lah tu...

Unknown said...

SLM BRO..WALAUWEYHH..ITU HADI PUNYE MEMORI CHIP DH KENE SABO DGN PAK AJIS KOT. KLU NAK TEGAKKAN AGAMA ISLAM, BUKAN KE DIA SEPATUTNYA TARBIYAH SKET KT DAP TU. AJAK MASUK ISLAM RAMAI2 SEKALIGUS KAN BAGUS!. SETAKAT NK DAKWA DIA AJE YG ISLAM PIGI JALANN DAH! KEHKEHKEH

Awanama said...

Hati2 dgn permainan politik PR ni yg kononnya DAP Kedah keluar dari PR. Silap2 ni semua rancangan untuk mendapat sokongan di manik urai. Sila lihat analisa teman kita ini yg bila difikir2kan semula ada logiknya juga setelah melihat telatah mereka berkenaan kerajaan perpaduan ...

http://aniqruzaien.blogspot.com/2009/07/muslihatkah-ini-alkisahnya-di-kedah-tak.html

http://aloqstaqblog.blogspot.com/2009/07/ini-gimik-puak-penipu-rakyat.html

Awanama said...

kalau pas guna agama sebagai kosmetik, umno guna agama untuk ape ek? untuk cr kekayaan? untuk dapat kuasa?

mrL

kuntakinte said...

salam, PAIh ni guna kitap nujum pak belalang....he..he..

sdr. mrl kau selak jubah N A JIs, Hj. Hadi, visacee, dunhill brand nya yeop!!!! kau cakap apa....

ISAC said...

Salam MRL,

Umno guna wat "botox" kot...Inject masuk dalam badan...

Bila masuk dalam badan dah jadi sebati...

W'salam

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online