Jumaat, 10 Julai 2009

PEMIMPIN YANG DINAMIK.


KUALA LUMPUR: Rakyat adalah golongan paling tepat bagi menilai pencapaian Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam mentadbir negara menjelang 100 hari beliau menyandang jawatan tertinggi tampuk pemerintahan negara, Ahad ini.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, beliau sentiasa menyokong suaminya itu dalam setiap apa yang dilakukannya dan ia termasuk peranan dimainkan Najib sebagai Perdana Menteri kepada rakyat negara ini, sejak 3 April lalu.

http://www.bharian.com.my/Thursday/Nasional/20090708233239/Article/index_html

PANDANGAN PENULIS –

SEKIRANYA PENULIS ADALAH SEORANG YANG LAYAK UNTUK MEMBUAT PENILAIAN TERHADAP DS NAJIB, MAKA PENULIS AKAN MEMBERIKAN PENILAIAN PEMIMPIN YANG 'DINAMIK' KEPADA DATO SERI NAJIB TUN RAZAK.

KETOKOHAN BELIAU SETANDING DENGAN TOKOH-TOKOH NEGARAWAN NEGARA YANG LAIN DAN TAK KETERLALUAN JUGA JIKA PENULIS KATAKAN BAHAWA KETOKOHAN BELIAU TAK KURANG HEBAT JIKA DIBANDINGKAN DENGAN PEMIMPIN TERKEMUKA DUNIA..

SEKIRANYA DINILAI SELAMA 100 HARI BELIAU MENTADBIR NEGARA MAKA BELIAU TELAH MENTADBIR, MENGURUS DAN MENYELESAIKAN SEGALA PERMASALAHAN YANG DIHADAPI NEGARA PADA KETIKA INI DENGAN BAIK SEKALI.

BELIAU TELAH MENYELESAIKAN BANYAK MASALAH NEGARA DENGAN TENANG, BERPERANCANGAN SELAIN MENGUNAKAN FORMULA-FORMULA TERSENDIRI DENGAN AMAT BERKESAN SEKALI.

SEBAGAI CONTOH APABILA SAHAJA BELIAU MENGAMBIL ALIH TAMPOK PEMERINTAHAN, PERKARA YANG PERTAMA BELIAU PERKENALKAN ADALAH KONSEP SATU MALAYSIA. KONSEP HEBAT YANG BERTUJUAN MEMUPUK DAN MERAPATKAN PERHUBUNGAN DAN PERPADUAN ANTARA KAUM DIMALAYSIA SECARA KESELURUHAN DITERIMA BAIK OLEH SEMUA.

BELIAU AMAT FAHAM TANPA UJUDNYA PERPADUAN DAN KERJASAMA YANG ERAT DIANTARA KAUM DI MALAYSIA ADALAH MUSTAHIL BAGI NEGARA UNTUK MENCAPAI OBJEKTIF YANG DI RANCANG DENGAN JAYA DAN CERMERLANG.

BELIAU JUGA SEORANG PEMIMPIN YANG AMAT PERIHATIN TERHADAP NASIB DAN KEADAAN HIDUP RAKYAT. INI JELAS DAPAT DILIHAT DARI KESUNGUHAN BELIAU YANG SERING TURUN KE BAWAH DAN MELAWAT SERTA BERGAUL DENGAN MASYARAKAT. TENTUNYA DENGAN CARA TERSEBUT DS NAJIB DAPAT MELIHAT LEBIH JAUH DAN DAPAT GAMBARAN YANG LEBIH JELAS TENTANG KEHIDUPAN SEHARIAN YANG DILALUI OLEH RAKYAT. JUSTERU ITU BELIAU TENTU DENGAN MUDAH DAPAT MENGENAL PASTI DENGAN LEBIH TEPAT BENTUK BANTUAN, RANSANGAN ATAU PERANCANGAN YANG PERLU DIHULUR, DIATUR SERTA DILAKSANAKAN BAGI MENGATASI PERMASALAHAN DAN SETERUSNYA MEMBELA NASIB RAKYAT..

BELIAU MENGAMBIL ALIH TAMPUK PEMERINTAHAN DI DALAM KEADAAN NEGARA DIHIMPIT PERMASAALAHAN EKONOMI BERPUNCA DARI KEADAAN EKONOMI DUNIA YANG TAK MENENTU DAN MERUDUM. KETOKOHAN BELIAU SEBAGAI PEMIMPIN CEMERLANG AMAT TERSELAH APABILA DENGAN TENANG , TERATUR DAN SECARA BERPERANCANGAN MENGATUR LANGKAH BAGI MENGHADAPI, MENGHARUNGI DAN MENYELESAIKAN KEMELUT EKONOMI TERSEBUT. BANYAK USAHA YANG TELAH BELIAU LAKSANAKAN BAGI MENGATASI DAN MENGIMBAGI PERMASALAHAN YANG TIMBUL DARI KEMELUT EKONOMI YANG DASYAT TERSEBUT. TETAPI ALHAMDULLIAH DENGAN BERKAT KESABARAN DAN KEMANTAPAN PENGALAMAN DAN KEBIJAKSANAAN YANG MENYERLAH, SECARA BERPERINGKAT BELIAU TELAH BERJAYA MERANSANG SEMULA PERTUMBUHAN EKONOMI NEGARA DAN KINI KELIHATAN ADA TANDA-TANDA SEMAKIN PULIH. INSHALAH PENULIS YAKIN DENGAN KEPIMPINAN DS NAJIB, KEMELUT EKONOMI TERSEBUT PASTI AKAN DAPAT DIATASI SEPENUHNYA DALAM SEDIKIT MASA LAGI.

SELAIN ITU USAHA DS NAJIB MEMBERIKAN LALUAN MUDAH KEPADA PELABOR SEKTOR PERKHIDMATAN UNTUK MELABOR KE DALAM NEGARA ADALAH SATU USAHA YANG BIJAK DAN SALAH SATU FAKTOR PENYUMBANG KEPADA PEMULIHAN EKONOMI NEGARA. ITU LAH YANG DI KATAKAN PEMIKIRAN DILUAR DARI LINKUNGAN KOTAK. USAHA TERSEBUT TELAH MULA MENAMPAKAN KEJAYAAN KERANA IAIYA TELAH MENDAPAT SAMBUTAN YANG MENGALAKKAN DARI PELABOR-PELABOR ASING.

DISAMPING ITU BELIAU JUGA TELAH MEMBUKTIKAN BAHAWA BELIAU ADALAH SEORANG PEMIMPIN YANG MEMILIKI HEMAH DAN KESABARAN YANG AMAT TINGGI LAGI TERPUJI. INI TERBUKTI APABILA DENGAN TENANG BELIAU TELAH MENGHADAPI DAN MENJAWAB SEGALA TOMAHAN DAN FITNAH YANG DILEMPARKAN PADA BELIAU. WALAU PUN BELIAU AMAT FAHAM BAHAWA TOMAHAN DAN FITNAH TERSEBUT ADALAH BERTUJUAN JAHAT BAGI MENCALARKAN IMEJ BELIAU, NAMUN BELIAU TELAH MENUNJUKKAN SIKAP DAN TINDAKAN TERPUJI APABILA DENGAN TENANG DAN SABAR TANPA MENUNJUKAN SEBARANG TEKANAN TELAH MENJAWAB SEGALA TOMAHAN TERSEBUT DENGAN BERHEMAH MALAH DISUSULI PULA DENGAN KENYATAAN BERSUMPAH BAGI MENAFIKANNYA. TINDAKAN BIJAK TERSEBUT BENAR-BENAR TELAH MENGAGALKAN USAHA PIHAK YANG BERNIAT JAHAT.

BARU-BARU INI BELIAU TELAH MENEMPA KEJAYAAN DIPERINGKAT ANTARABANGSA APABILA DENGAN JAYANYA TELAH MENGULANGI SEJARAH DAN PENCAPAIAN AYAHANDA BELIAU IAITU MENGERATKAN LAGI PERHUBUNGAN DENGAN NEGARA KUASA EKONOMI DUNIA CINA. LAWATAN BELIAU KE NEGARA TERSEBUT TELAH MENDAPAT SAMBUTAN DAN LIPUTAN YANG AMAT HANGAT DAN MENGALAKKAN DARI NEGARA TERSEBUT. DISINILAH LETAK KEBIJAKSANAAN YANG MENYERLAH DS NAJIB KERANA BELIAU AMAT FAHAM BAHAWA KEPERLUAN PENGLIBATAN DAN IKATAN EKONOMI NEGARA DENGAN KUASA BESAR EKONOMI TERSEBUT ADALAH AMAT PENTING. MELALUI USAHA DINAMIK DS NAJIB TENTUNYA DENGAN PERHUBUNGAN BAIK TERSEBUT AKAN LEBIH MEMESATKAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DUA HALA MALAYSIA DENGAN CINA

SATU LAGI BUKTI BAHAWA DS NAJIB ADALAH SEORANG PEMIMPIN YANG MANTAP DAN DISEGANI SERTA BERADA DILANDASAN YANG BETUL ADALAH BERDASARKAN PENGHORMATAN DAN KENYATAAN POSITIF DARI SEORANG PEMIMPIN TERKEMUKA DUNIA IAITU PRESIDEN OBAMA.

PADA PANDAGAN PENULIS..KITA RAKYAT MALAYSIA PATUT BERSYUKOR KERANA TELAH DILIMPAHI DENGAN KURNIA DAN KEBERKATAN DARI ILLAHI KERANA TELAH MENDAPAT SEORANG LAGI PEMIMPIN 'DINAMIK' YANG HEBAT BERTARAF DUNIA UNTUK MENERAJUI NEGARA ISLAM MALAYSIA.

12 Comments:

ISAC said...

Salam Abg Tuah,

Panjang komen tu....Saya ada kat KL nak jumpa DS Najib.

Mudah2an kita semua selamat di dunia dan akhirat, semoga Melayu/Islam dapat bersatu!!!! amin...


Wassallam.

Unknown said...

SLM BRO..THUMB UP 4 DS NAJIB YEAAHHHUUUUUUUU!!!!...TERUSKAN KECEMERLANGAN!..KEGEMILANGAN! DAN JADIKAN RAKYAT M'SIA BANGSA YG TERBILANG!!!..HIDUP UMNO!!..HIDUP BN!!...HIDUP BPN!!!

buyung said...

Bukan pemimpin melayu/bumi. Menggadai hak bumi.Umno perlukan Ketua yang benar pro bumi.

AbgTuah said...

SALAM ISAC..

SAMPAIKAN SALAM TUAH KEPADA DS NAJIB, PEMIMPIN YANG KITA BANGGAKAN.

Alizul said...

Masih terlalu awal untuk menilainya sehingga boleh digelar dinamik atau tokoh, apa lagi jika kita bandingkannya dengan Tun Mahathir. Walau pun DS Najib telah mengambil langkah-langkah positif, masih banyak lagi masalah rakyat yang perlu ditangani. Ini tidak termasuk keadaan yang masih tidak stabil dan keresahan rakyat terhadap keputusan-keputusan yang dibuat, misalnya PPMSI, liberalisasi, dll.

Saya faham beliau tidak boleh memuaskan semua pihak. Namun, sebagai pemimpin beliau perlu tegas dan pantas mengambil tindakan apabila negara berada dalam keadaan tidak stabil. Dasar keterbukaan memang ada kebaikannya tetapi janganlah sampai mewujudkan atau membiarkan keadaan yang tidak terkawal. Keterbukaan itu mesti ada hadnya, dan ia bukanlah sesuatu yang mutlak.

Sebagai pemimpin beliau perlu menunjukkan ketegasan dan kesungguhan dalam mengambil tindakan yang tidak atau kurang popular tetapi yang boleh membawa kebaikan untuk raykat. Golongan majoriti hendaklah didahulukan lebih dari golongan minoriti.

Walau pun saya adalah antara orang yang kecewa dengan beberapa keputusan beliau, saya masih menaruh harapan beliau akan melakukan sesuatu untuk membetulkan keadaan, bertindak mengikut suara majoriti rakyat, dan mengurangkan pergantungan kepada pengaruh politik dan suara minoriti. Masa tidak menyebelahinya kerana PRU 13 tinggal hanya lebih kurang 4 tahun saja, dan masa akan berlalu dengan sekelip mata.

Awanama said...

Askm, Maaf saya terpaksa tersasr sikit drpd tajuk posting sdr.

Memahami aliran perjuangan blog sdr, maka saya bawa isu ini iaitu isu Koperasi MOCCIS. Saya tak berapa tahu tentang MOCCIS ini tetapi apabila saya ikuti beberapa posting mengenainya (terutamanya blog luahfikiran), baru saya dapat faham apa yang sedang berlaku di MOCCIS. Masalah yang dihadapi oleh bekas ahli (berhenti kerana bersara) ialah mereka tidak dapat mengeluarkan wang simpanan yang disimpan sejak mula bekerja (ada yang melebihi 20 tahun). Perkara ini nampaknya sudah disampaikan ke pengetahuan Pjbt PM kerana MOCCIS tidak melayan aduan bekas ahli-ahli ini, Pjbt PM sudah bertindak dan meminta MOCCIS mengambil tindakan. Khabarnya bekas ahli-ahli ini masih menanti tindakan selanjutnya drpd MOCCIS. Saya dapat fahami mereka cukup kecewa dan marah terhadap MOCCIS. Apa yang saya nak timbulkan di sini ialah isu ini kalau tidak ditangani dengan bijaksana boleh menimbulkan implikasi politik terhadap kerajaan khususnya UMNO. Bekas ahli-ahli MOCIS ini semuanya orang Melayu, bekas pegawai kerajaan, ada yang pernah berjawatan tinggi,dan berpengaruh dalam masyarakat. Bilangan bekas ahli ini bukannya kecil. Pihak kerajaan khususnya UMNO, kalau betul2 nak memenangi hati dan mahu meraihkan kembali sokongan rakyat , maka isu ini perlu diberi perhatian serius. Saya khuatir rasa marah mereka ini diterjemahkan dalam bentuk undi semasa PRU 13 nanti. Saya harap blog sdr dan bloggers prokerajaan yang lain dapat ketengahkan isu ini. Selamat Berjuang

Mohd Afdzal Mokhtar said...

SALAM BRO..MMG BETUL DS NAJIB SEORAG PEMIMPIM YG BERKALIBER DAN BAGUS..DI HARAP DS NAJIB TERUSKAN USAHA UNTUK MEMAJUKAN NEGARA,MENGUKUHKAN UMNO-BN DAN BEKERJA KEPADA RAKYAT...

kuntakinte said...

salam, sr anom banyak cannel boleh buat aduan, report pada Biro Pengaduan awam Jabatan Perdana Menteri, hantar aduan bersurat pada mana2 Ahli Parlimen BN, masuk TV3 atau Buat surat pada DS najib insyaAllah akan dibantu, mungkin isu ini tak di highlightkan ole pehak2 tertentu dan tak diketahui oleh PM

Bro tuah.. mak oi panjang nya apa pun penuh dengan mesej...

bagi puak2 pengkhianat tentu seram sejuk tambah2 si ANWar. dia dah buruk kan DS najib sehabis2 buruk dan sehabis2 jahat fitnah yang dilelong merata kampung tapi tak menjadi dengan mengatakan DS Najib bunuh Altantuya....

Kini DS Najib terus dan terus berkerja dan kini walau pun baru 100 hari kesan kepimpinan beliau telah nampak perubahan yang baik...buat ANWar lagi kecut teloq.

Tahniah DS najib dan Kabinet...

Tahniah Rakyat Malaysia yang mengundi BN.....

Awanama said...

Panjangnya bodek..

Awanama said...

Panjangnya bodek..

AbgTuah said...

HEHEHE..HEHEHE..

LEBIH BAIK KETENGAHKAN KETOKOHAN DS NAJIB DARI PUJI DAN BODEK PEMIMPIN PEMBANGKANG YG TAK BERKALIBER LANGSUNG.

srikandi melayu said...

Salam Semua...

DS Najib genius....kita lihat bagaimana PR akan tumbang seperti di PERAK, selepas ini PENENG, KEDAH, Selangor akan disusuli kemudian,

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online