Jumaat, 8 Mei 2009

ADA KERAS KA..?

Selamat bersara tuan Thamby..itu hari KERUSI JUGA JAGA sekarang POKOK JUGA JAGA KA..kahkahkah..?..?


BENARKAH BERLAKU KEKERASAN DI DUN PERAK…?

PENULIS MENGAJAK PEMBACA MENGIKUTI SECARA RINGKAS APA YANG BERLAKU SEMASA HARI PERSIDANGAN TERSEBUT DAN SETERUSNYA MEMBUAT PENILAIAN.

KIRA-KIRA PUKUL 10.20 PAGI PADA TARIKH 7 MEI 2009, DS DR ZAMBRY BANGUN MEMBACAKAN USUL MEMECAT SIVAKUMAR DARI JAWATAN SPEAKER DAN IA DISOKONG SEBULAT SUARA OLEH 27 ADUN BN DAN TIGA ADUN BEBAS DENAGN MENGANGKAT TANGAN.

DS DR ZAMBRY KEMUDIAN MEMBAWA USUL MELANTIKAN DATOK R GANESAN SEBAGAI SPEAKER BARU.

DENGAN CEPAT GANESAN DATANG DAN MENERIMA PAKAIAN RASMI SPEAKER, MEMAKAINYA, MENGANGKAT SUMPAH DAN MENANDATANGANI BEBERAPA DOKUMEN BERKAITAN DI TEMPAT ADUN BN.

BAGAIMANAPUN, SIVAKUMAR BERKATA, ADUN YANG TELAH DIGANTUNG (ZAMBRY) TIDAK BOLEH MEMBAWA USUL DAN IA DIANGGAP SEBAGAI TIDAK SAH.

YANG PENULIS HERAN KENAPA SIVA MASIH ENGGAN MENERIMA HAKIKAT BAHAWA MAHKAMAH TELAH MEMBATALKAN PENGANTUNGAN 10 ADUN YANG DIGANTUNG OLEH SIVAKUMAR SEBELUM INI.

JIKA DILIHAT DARI SUDUT PERJALANAN MESYUARAT SIDANG TERSEBUT, SIVA DAH TERPECAT DENGAN USUL UNDI TIDAK PERCAYA. MAKA, MAKNANYA DIA SUDAH TAK BOLEH DAN TAK LAYAK UNTUK DUDUK KERUSI SPEAKER LAGI. SEPATUTNYA DIA KENALAH MEMBERIKAN LALUAN KEPADA SPEAKER BARU UNTUK MENJALANKAN TUGASNYA.

TAPI KEADAAN ADALAH SEBALIKNYA, DIA TAK JUGA AKOR DAN ENGGAN MEMBERIKAN LALUAN SPEAKER BARU. MELIHATKAN KEADAAN TERSEBUT TENTUNYA PIHAK POLIS TERPAKSA MENGAMBIL TINDAKAN PENCEGAHAN DENGAN MEMBAWA SIVA KELUAR DEWAN SETERUSNYA DAPAT MENGAWAL KEADAAN DAN MENGELAK KEKACAUAN DARI TERUS BERLAKU…BUKAN BEGITU..?

JADI SEKARANG BAGAIMANA PULA SIVA KATA BERLAKU KEKERASAN..?IKUTI JUGA ARTIKEL DARI GENG TUAH DENGAN PANDANGAN YANG MATANG DAN SUPER POSITIF;


http://ddinbunga.blogspot.com/

ADA DERMAWAN MAU HADIAH KERUSI PADA TUAN THMABY;

http://jeffrydamien09.blogspot.com/


Sumber rujukan malaysiakini;

http://www.malaysiakini.com/news/103893

10 Comments:

halmy said...

Wa ingat siva dah buat salah, menghalang ADUN yang sah untuk menghadiri DUN. Kalau tak salah boleh kena jel.

TAAVEEKUN PERAK said...

tggu kputusan mahkamah pd hari isnin ini.ds dr zambry pasti mb perak yg sah.tamby siva oooooi.poddahhhhhhh.

whh3251 said...

harap saudara kaji dahulu apa yg dilakukan oleh speaker dewan parlimen semasa pembangkang nak mengusulkan undi tak percaya kepada pm...setiap usul mesti melalui speaker dewan...sekiranya speaker meluluskannya..baru usul tersebut boleh di usulkan didalam dewan....adakah benda ini berlaku di dewan dun perak...

Gukita said...

Perbezaan ketara antara politik matang Zambry dan politik sembrono Pakatan Rakyat. Yang matang tak endahkan kerusi tetapi teruskan agenda dari tempat duduk lain. Yang kurang akal, berkeras untuk duduk di kerusi seolah-oleh kerusi itulah yang berkuasa...

Awanama said...

abang tuah ..ko ni mmg bodoh la..polis tk boleh masuk dewan undangan la..

AbgTuah said...

SAPA KATA POLIS TAK BOLEH MASUK DEWAN...KALAU ADA PENGANAS/PENKAHAT DALAM DEWAN NAK SURUH ADUN YANG TANGKAP KE..?

Awanama said...

Janganlar tulis gitu abg buah.. Nanti itu zamberi juga ada rasa.. Apa macam cakap surupe itu zamri punya sleng.. Nanti itu zamri kasi panggil itu polis kasi tangkap abg buah punya buah..

-zamberi punya anne-

AbgTuah said...

YANG AKU LIHAT DALAM DEWAN TU ADUN2 FUCKATAN RIOT LAH YG PALING GANAS...ADUN2 DEWA PUJAAN KAU TUH LAH...

KAU NI SEBENARNYA DAH RABUN MATA DAN BUTA HATI..TAK NAMPAK YG MANA BENAR YG MANA SALAH..DAH KELIRU..COMFIOUS..OTAK DAH KENA SEGIKAN OLEH TOK GURU..

DAH JADI BENGGAP..CELL-CELL OTAK KAU TU DAH KENA KENCING..

AnTi AljUbuRi said...

Bermula dari 5 Febuari 2009, jumlah ADUN UMNO 27, jumlah ADUN DAP 17. PKR 7, PAS 6, MCA 1 dan 3 ADUN Bebas.

Itu pun dah cukup terang dan jelas akan 'suara rakyat' dan siapa yang sepatutnya menjadi Menteri Besar. Walaupun aku bukan orang UMNO tapi aku tak mudah ditipu oleh fahaman anwarisma wal juburi!!

Oleh kerana MCA berada di dalam Barisan Nasional, maka jumlah kerusi BN ialah 28 orang dan 3 ADUN bebas telah membuat pengakuan di hadapan Paduka Seri Sultan Perak bawa mereka bertiga memberikan sokongan kepada BN, menyebabkan kekuatan BN ialah 31 sedangkan Pakatan Rakyat ialah 28.

Bodoh sangatkah Paduka Seri Sultan Perak untuk membubarkan DUN? Ajaran demokrasi barat mengajarkan bahawa kelebihan satu undi juga dikira majoriti, jadi atas alasan apakah Nizar minta DUN dibubarkan? Siapakah Nizar dalam PR yang menjawat kedudukan yang sepatutnya disandang oleh Ngeh atau Nga?

Fahaman anwarisma al juburi membenarkan amalan lompat parti dan disokong oleh Mursyidul Am PAS yang telah dijangkati oleh virus Erdogan kecuali Kapal Karam memandang kerja itu jijik dan hina.

Kalaulah pada 16 Sept 2008, berlaku lompatan oleh 30 ekor katak dari BN ke PR, sudah tentu kamu akan menyanjung dan mendewakan katak katak itu. Apakah kamu akan mengatakan berlakunya 'rampasan kuasa' sekiranya al juburi berjaya memenangi sokongan majoriti Ahli Parlimen untuk menjadi Perdana Menteri, walapun dengan kelebihan 1kerusi??

Jahat sungguh wabak presepsi yang disebarkan oleh virus A1N1 (Anwar Ibrahim Nombor 1) yang berpunca dari BABI (Brother Anwar Bin Ibrahim) yang bertopeng manusia.

Semoga Saiful Bukhari Azlan terus gagah dan tabah untuk menghantar al juburi balik ke Sungai Buloh bagi menghabiskan sisa umurnya di sana.... Amin!

Unknown said...

KEHKEHKEH WA INGAT SIVA DAH KEMARUK KERUSI LEE BRO. AGAKNYA DIA PNH TEKINCIT SKET KAT SITU KOT. MALU NAK BAGI SPEAKER BARU DUDUK GAKNYE. SB TU DIA BEIYA2 SGT NAK KEKAL JD SPEAKER HEHEHEHE...YEHAAAAAA!!!

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online