Jumaat, 22 Januari 2010

APAKAH KHALID IBRAHIM MASIH MAMPU BERTAHAN ?


POLITIK PAKATAN DI SELANGOR KELIHATANNYA SEDANG BERKOCAK HEBAT. DARI SEHARI KE SEHARI IANYA MENJADI KIAN TERUK, DARI BERITA HANGAT PEMBUBARAN PKR KUALA SELANGOR SEHINGGALAH DIPERKATAKAN AKAN TERJADI SATU PERTARUNGAN SENGIT PEREBUTAN JAWATAN MB..?

------------------------------------
Ada Usaha Pemimpin PKR Selangor Guling MB - Khir Toyo

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Selangor, Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo mendakwa terdapat usaha di kalangan pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri itu untuk menggulingkan kepimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut beliau, PKR di negeri itu kini menghadapi krisis dalaman yang cukup ketara terutamanya bagi merebut jawatan di peringkat negeri dan pimpinan tertinggi.

"Sesama mereka sendiri ada masalah dalaman, perkara ini tak dapat nak selindung lagi kerana ia jadi semakin besar.

"Perkembangan terkini menunjukkan memang ada usaha untuk jatuhkan Tan Sri Khalid, ada kumpulan tertentu dalam partinya sendiri mahu rampas kedudukan beliau," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai peletakan jawatan 13 ahli jawatankuasanya (AJK) PKR Bahagian Kuala Selangor yang diketuai Abdul Khalid.

Kesemua 13 AJK berkenaan termasuk Ketua Angkatan Muda (AMK), Nazaruddin Darmawan dan Ketua Wanita, Fauziah Sulaiman meletak jawatan secara berperingkat bermula November lalu hingga kelmarin kerana hilang kepercayaan terhadap Abdul Khalid yang juga Pengerusi Perhubungan PKR Selangor.

Situasi ini bermakna Abdul Khalid hilang jawatan Ketua Bahagian sehingga pemilihan baru diadakan yang dijangka pada Mac ini.

Selain itu, Dr Khir yang juga bekas Menteri Besar Selangor turut mendakwa bahawa Naib Presiden PKR yang juga Ahli Parlimen Gombak, Azmin Ali merupakan dalang di sebalik kemelut yang melanda parti itu di Selangor.

Malah menurutnya, penglibatan Azmin dalam perkara ini adalah sebagai langkah persediaan untuk merebut jawatan tertinggi dalam parti jika sebarang kemungkinan berlaku terhadap Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini menghadapi tuduhan liwat di mahkamah.

"Permainan ini mereka yang rancang, Azmin yang menjadi dalang. Beliau dan sebahagian penyokong PKR yang lain sudah was-was dengaan Anwar kerana kes liwatnya.

"Kalau Tan Sri Khalid tidak dihalang atau disekat, tidak mustahil beliau akan naik menggantikan tempat Anwar menerajui PKR nanti.

"Jadi Azmin mula bertindak dari sekarang dengan cuba menghancurkan karier politik Tan Sri Khalid," katanya.

Tambah Dr Khir lagi, Abdul Khalid kini menghadapi krisis hilang kepercayaan yang cukup ketara.

"Kumpulan yang menyokong Azmin kini dilihat mula bertindak, malah saya juga ada dimaklumkan bahawa selepas ini mungkin ada lagi bahagian atau cawangan PKR di Selangor yang akan dibubarkan," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Dr Khir menegaskan kemelut yang melanda PKR Selangor tiada kaitan dengan Umno.

"Ini semua hal mereka sendiri, saya harap mereka tak akan menunding jari kepada Umno setelah apa yang berlaku.

"Umno tak perlu lakukan perkara-perkara sebegini untuk meraih sokongan rakyat," katanya.

Sumber mstar

P/S: AGAK-AGAK BERAPA LAMA LAGIKAH TAN SRI KHALID MAMPU BERTAHAN..?

3 Comments:

Unknown said...

SLM BRO..AKU RASA BIAR 2-2 KENE GULING SKALIGUS BROO. BKN APA. KLU SALAH SEKOR NI MASIH PGANG TAMPUK KEADAAN BKN MAKIN BAIK TP MAKIN JAHANAM!.

YG SI GAGAP KUAT GENTEL ELI..YG SI AZMIN PLAK SUKA KENE GENTEL. YG TETAP JADI MANGSA ADALAH RAKYAT ADOIYAIII!!

ISAC said...

Baguslah kalau deme2 ni nak bergaduh sama sendiri....

Awanama said...

Ya..Insyallah Tan Seri Khalid Ibrahim akan mampu bertahan dan tetap unggul

Cuma UMNO jer yang tak mampu menahan nafsu gila mereka...ayuh...UMNO ada agenda dan PKR pun ada strategi...kita tengok sama2.

namun org ingin terus merasai udara segar dan nyaman perubahan!!!!

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online