Sabtu, 31 Oktober 2009

HANG TUAH TAK MUNGKIN MENIKAM HANG JEBAT


http://izhamnayan.blog.friendster.com/siapa-kata-hang-jebat-mati-dibunuh-saudaranya-hang-tuah/#comment-6

--------------------------------------------------------------

SAUDARA KITA HANG JEBAT TELAH MEMINTA AGAR TUAH MENGULAS KOMEN BELIAU. BAGI TIDAK MENGHAMPAKAN HANG JEBAT BERIKUT ADALAH JAWAPAN DAN ULASAN TUAH.

(KENYATAAN BERWARNA HIJAU ADALAH DARI HANG JEBAT, MANAKALA YANG BIRU DARI TUAH)

------------------------------------------------------------

HANG JEBAT SAID…

UMNO PERJUANG AGAMA DAN BANGSA ?????.

PERJUANG AGMAN BENAR KE????

DIANTARA KATA - KATA PEMIMPIN UMNO TENTANG ISLAM.

(Dr. Mahathir Mohamad, temubualnya dengan media massa, 14 Julai 1992)"Apabila hukum rejam batu sampai mati kepada penzina dan potong tangan kepada pencuri, nescaya ramailah rakyat Islam yang mati dan kudung tangan.Ini sangat memalukan ummat Islam, kerana orang bukan Islam akansempurna sifatnya dan boleh meneruskan kerja." )

(Dr. Mahathir Mohamad, Majlis Tertutup Majlis Agama Kebangsaan, 1997)."Apakah kalau kita tidak tutup (aurat) kita tidak Islam? Banyak benda yangdisuruh oleh agama Islam yang kita tidak buat, tetapi kita masih Islam". )

-------------------------------------------------------------


TUAH SAID…

BENAR..SEMEMANGNYA UMNO/KERAJAAN PERJUANG AGAMA DAN BANGSA YANG SEJATI. SECARA BERPERINGKAT DAN BERTERUSAN TELAH BERUSAHA MEMBERIKAN KEFAHAMAN DAN KESEDARAN AGAMA KEPADA ORANG ISLAM. DIDIKAN MELALUI MEDIA ARUS PERDANA DAN MELALUI PEMBELAJARAN KERAJAAN TELAH BERJAYA MENDIDIK DAN MEMBENTUK MODEL MASYARAKAT ISLAM YANG BAIK. CUBA BANDINGKAN 50 TAHUN DULU DENGAN SEKARANG. PADA PENGAMATAN PENULIS KESEDARAN DAN KEFAHAMAN MASYARAKAT ISLAM SEKARANG LEBIH JAUH BAIK JIKA DIBANDINGKAN 50 TAHUN DAHULU. BUKANKAH ITU BUKTI ADA KEMAJUAN DARI SEGI ROHANI YANG BERJAYA DIUSAHAKAN OLEH UMNO/KERAJAAN. JUDI, ARAK, KHURAFAT DAN LAIN-LAIN KEJAHILAN YANG TELAH DI AMALKAN SECARA BERLUAS-LUASA DAN TERBUKA 50 TAHUN DAHULU TELAH DAPAT DIKIKIS DAN DIKURANGKAN.

KEMAJUAN ISLAM DI MALAYSIA JAUH LEBIH BAIK JIKA DIBANDINGKAN DENGAN SESETENGAH NEGARA ISLAM YANG LAIN.

AZAN SENTIASA BERKUMANDANG LIMA KALI SEHARI.

BERIBU-RIBU MASJID DAN SURAU TERBINA.

BERIBU-RIBU ULAMA SERTA GURU AGAMA BERJAYA DI DIHASILKAN.

BERATUS-RIBU PELAJAR AGAMA BERJAYA DIHANTAR KE MESIR DAN ARAB UNTUK MENIMBA ILMU AGAMA.

BERJAYA MENJAGA KEBAJIKAN PELAJAR-PELAJAR ISLAM DILUAR NEGARA DENGAN BAIK AGAR MEREKA TIDAK MENGHADAPI KESUKARAN.

BERJAYA MEMBENTUK DAN MENGEKALKAN KEAMANAN DISEBUAH NEGARA ISLAM BERBILANG KAUM DAN AGAMA.

BERJAYA MENJADIKAN MALAYSIA SEBUAH NEGARA ISLAM YANG MEMBANGUN DAN TERKEMUKA D DUNIA SEHINGGA MENJADI MODEL SEBAGAI NEGARA ISLAM YANG IDEAL.

SUNGGUH PUN BEGITU, SEBAGAI BENDA YANG BAHARU UMNO/KERAJAAN TAK MUNGKIN TERLEPAS DARI MELAKUKAN KESILAPAN DAN KESALAHAN.

PENULIS BERPENDAPAT MASIH BANYAK LAGI PUANG UNTUK PENAMBAHBAIKAN DAN YANG DIPERLU DILAKSANAKAN OLEH PIHAK UMNO/KERAJAAN UNTUK AGAMA DAN BANGSA.

BEGITU JUGA PIHAK PAS. PENULIS MENGAKU TERDAPAT JUGA KEBAIKAN YANG TELAH DIBAWA OLEH PIHAK PAS. DISAMPING MENJADI PELENGKAP KEPADA SISTEM DEMOKRASI IA JUGA BERPERANAN SEBAGAI PEMERHATI DAN PENEGUR KERAJAAN YANG PALING AKTIF. IA JUGA BANYAK MEMBANTU KERAJAAN MENYEDARKAN ORANG ISLAM BAHAWA PEMBANGUNAN ROHANIAH JUGA PENTING SELAIN PEMBANGUNAN JASMANI.

UMNO DAN PAS SALING LENGKAP MELENGKAPI DALAM ERTI KATA APA YANG DIMILIKI OLEH UMNO TIDAK DIMILIKI OLEH PAS BEGITU JUGA APA YANG DIMILIKI OLEH PAS TIDAK DIMILIKI OELH UMNO. OLEH ITU PENULIS BERPENDAPAT JIKA SEGAN UNTUK BERSATU ATAU BERPADU ADALAH AMAT PENTING BAGI PAS DAN UMNO SEKURANG-KURANGNYA BERSEPAKAT DAN BERMESYUARAH BAGI MEMELIHARA KEPENTINGAN AGAMA DAN UMMAH.

PENULIS SUKA NAK MENYARANKAN KEPADA PIHAK PAS. MENJADI PENEGUR DAN PEMERHATI ADALAH TERPUJI, TETAPI DIHARAP JANGANLAH SEHINGGA MENJADI PENCEMUH BAGI MEREMEHKAN APA YANG TELAH SEDIA ELOK TERDIRI. BANYAK PERSAMAAN YANG BOLEH DICARI JANGAN PERBEZAAN YANG DIGALI. BARANG DIINGAT PAS DAN UMNO MAHU TAK MAHU TETAP BERSAUDARA DAN IBARAT KATA PERPATAH MASHYUR MELAYU INI “AIR DICINCANG TAK AKAN PUTUS…CUBIT PEHA KIRI PEHA KANAN TETAP AKAN TERASA JUA

BERKAITAN KENYATAAN TUN, PENULIS TAK MAHU ULAS PANJANG LEBAR. PENULIS BERANGGAPAN TUN SEORANG YANG AMAT TAJAM FIKIRAN (DIAKUI OLEH NIK AJIS..HEHEHEH) DAN FAHAM AGAMA. SETIAP KENYATAAN BELIAU HARUS DIFAHAMI DAN DIAMBIL SECARA POSITIF. SEBAGAIMANA JUGA NIK AJIS BELIAU BANYAK MENGUNAKAN KIASAN DAN SINDIRAN.

SEBAGAI CONTOH KENYATAAN BELIAU BERKAITAN HUKUM HUDUD, APA YANG PENULIS FAHAM BELIAU CUBA MENYAMPAIKAN MESSAGE BAHAWA JIKA DI LAKSANAKAN SECARA TERGESA-GESA DAN TANPA PERSEDIAAN YANG LENGKAP DAN RAPI DIKHUATIRI ITU YANG AKAN BERLAKU. TUN AMAT FAHAM SANGAT TAHAP ILMU AGAMA ORANG ISLAM SEKARANG DAN FAHAM BAHAWA ORANG ISLAM KETINGALAN DARI SEGI EKONOMI. KENYATAAN BELIAU DIIYAKAN PULA OLEH KEPIMPINAN TERTINGGI PAS: ”JIKA PR MEMERINTAH HUKUM HUDUD DITANGGUHKAN TIGA PULUH TAHUN LAGI APABILA RAKYAT TELAH MEMBANGUN…!!!

SEBURUK MANA PUN TUN DI MATA HANG JEBAT ATAU PUN TUN DIKATAKAN TAK PERNAH BERJASA KEPADA HANG JEBAT TETAPI JANGAN DILUPA BAHAWA DENGAN USAHA TUN JUGALAH AKAN JUGA TERBELA TUJUH KETURUNAN GENERASI HANG JEBAT.

OH YE..INI ADA PAUTAN MENARIK UNTUK KITA BERMUHASABAH DIRI:

http://izhamnayan.blog.friendster.com/siapa-kata-hang-jebat-mati-dibunuh-saudaranya-hang-tuah/


27 Comments:

HANG JEBAT said...

Ulasan Abg Tuah:

CUBA BANDINGKAN 50 TAHUN DULU DENGAN SEKARANG. PADA PENGAMATAN PENULIS KESEDARAN DAN KEFAHAMAN MASYARAKAT ISLAM SEKARANG LEBIH JAUH BAIK JIKA DIBANDINGKAN 50 TAHUN DAHULU. BUKANKAH ITU BUKTI ADA KEMAJUAN DARI SEGI ROHANI YANG BERJAYA DIUSAHAKAN OLEH UMNO/KERAJAAN. JUDI, ARAK, KHURAFAT DAN LAIN-LAIN KEJAHILAN YANG TELAH DI AMALKAN SECARA BERLUAS-LUASA DAN TERBUKA 50 TAHUN DAHULU TELAH DAPAT DIKIKIS DAN DIKURANGKAN.

Pandangan Hang Jebat :

ULASAN ABG TUAH TIDAK BERPIJAK DIBUMI NYATA.CUBA PERHATIKAN UMAT MELAYU ISLAM YANG ADA DIZAMAN SEKARANG DENGAN MATA FIKIRAN DAN AKAL. ADAKAH CARA HIDUP MEREKA LEBIH DEKAT KEPADA ISLAM HAKIKI ATAU SEMAKIN JAUH MEREKA DENGAN ISLAM. CUBA ABG TUAH PERHATIKAN CARA HIDUP MEREKA, CARA BERPAKAIAN MEREKA, CARA MEREKA BERHIBUR, CARA MEREKA BERSOSIAL. ADAKAH MEREKA MENGIKUT CARA ISLAM YANG SEBENAR. INIKAH YANG DIKATAKAN NEGARA ISLAM CONTOH. KALAU ABG TUAH MASIH LAGI KABUR CUBA PERHATIKAN GOLONGAN REMAJA MELAYU ISLAM IAITU REMAJA- REMAJA SEBANGSA DENGAN KITA. ADAKAH CARA HIDUP MEREKA BERTETAPAN DENGAN AJARAN ISLAM YANG SEBENAR. ADAKAH INI YANG ABG TUAH RASA. IANYA LEBIH BAIK DARI 50 TAHUN DULU.

HANG JEBAT said...

PENDAPAT ABG TUAH :

JUDI, ARAK, KHURAFAT DAN LAIN-LAIN KEJAHILAN YANG TELAH DI AMALKAN SECARA BERLUAS-LUASA DAN TERBUKA 50 TAHUN DAHULU TELAH DAPAT DIKIKIS DAN DIKURANGKAN.

ULASAN HANG JEBAT:

BENARKAH JUDI, ARAK DAN KHURAFAT DAN LAIN - LAIN KEJAHILAN TELAH DAPAT DIKIKIS DAN DIKURANGKAN BERBANDING 50 TAHUN DULU ?.

AMBIL SATU CINTOH CUKUP :
BAGAIMANA DENGAN PUSAT PERJUDIAN TERBESAR DI GENTING HIGHLAND. AGAK -AGAKNYA MASA 5O TAHUN DULU ADA TETAPI SEKARANG DAH TAK ADA.

ITU ABG TUAH FIKIR SENDIRILAH ...

AbgTuah said...

BENAR 50 TAHUN DULU LEBIH TERUK DARI SEKARANG..

KAU PERNAH LIHAT ORANG MINUM ARAK SECARA TERBUKA TAK SEKARANG..?

KAU PERNAH LIHAT PASANGAN BERKEPIT SEHINGGA PAGI TAK DI KEBUN-KEBUN BUNGA TAK SEKARANG..?

KAU PERNAH LIHAT ORANG ISLAM MEMBELI NOMBOR EKOR SEBEBAS-BEBASNYA SEKARANG..?

KAU PERNAH LIHAT ORANG MENJUAL NOMBOR EKOR DARI RUMAH KERUMAH TAK SEKARANG..?

KAU PERNAH LIHAT PESTA MENGHIDANGKAN ARAK SECARA TERBUKA TAK SEKARANG..?

KAU PERNAH LIHAT ARAK DIJUAL DIKEM-KEM TENTERA TAK SEKARANG .??

KAU PERNAH LIHAT ORANG MELEPASKAN HAJAT DAN MEMOHON NOMBOR EKOR DI KUBOR TAK SEKARANG..?

BANYAK YANG TELAH DIBENTERAS OLEH KERAJAAN..

AKU RASA AKU NI MASIH MUDA BELIA LAGI..ITU SEBAB SENANG DI TEMBERANG OLEH AHLI POLITIK YANG BEETOPENGKAN AGAMA..

YELAH AKU KATA MASIH BANYAK RUANG YANG BOLEH DI PERBAIKI OLEH KERAJAAN..CAKAP AKU BERLAPIK..

APA YANG KAU KATA TU SEMEMANGNYA MASIH ADA..

TAPI ITU PUN BUKAN SALAH KERAJAAN..SALAH MAK BAPAK SENDIRI YANG GAGAL MENDIDIK..ATAU GENETIK MAK BAPAK DAH JENIS TAK ELOK..JENIS GENETIK HAMPAS MENURUN KEPADA ANAK-ANAK..

BELAKANG RUMAH AKU ADA SEORANG LEBAI PAS YANG SELALU MENGAJAK AKU PERGI DENGAR CERAMAH..

KERANA TERLALU MENDENGAR CERAMAH SETIAP MALAM..ANAK SENDIRI JADI MALAUN..PECAH RUMAH..JUAL DADAH..KAKI BETINA..!! NI AKU TAK BOHONG..

YANG AKU NAMPAK KELANTAN NEGERI YANG DIKATAKAN SERAMBI MEKAH TULAH LEBIH BANYAK JENAYAH DAN REMAJA BERKELAKUAN SEDEMIKIAN..

HEHEHE..ENTAH PROGRAM APA YANG NIK AJIS TERAPKAN PADA ANAK-ANAK KELATANIS SEHINGGA MEREKA SEBEGITU..?

USAH KATA LAH JEBAT..

KALAU PAS MEMEGANG TAMPUK PEMERINTAHAN PUN TAK MUNGKIN TERKOTA APA YANG DIKATAKAN DI MALAYSIA NI...

30 TAHUN LAGI..? PUN BELUM TENTU..HEHEHEHE

30 TAHUN TU NI NIK AJIS YG KATA..

HANG JEBAT said...

PANDANGAN ABG TUAH.

PENGAMATAN PENULIS KESEDARAN DAN KEFAHAMAN MASYARAKAT ISLAM SEKARANG LEBIH JAUH BAIK JIKA DIBANDINGKAN 50 TAHUN DAHULU. BUKANKAH ITU BUKTI ADA KEMAJUAN DARI SEGI ROHANI YANG BERJAYA DIUSAHAKAN OLEH UMNO/KERAJAAN.

AZAN SENTIASA BERKUMANDANG LIMA KALI SEHARI.

BERIBU-RIBU MASJID DAN SURAU TERBINA.

PANDANGAN HANG JEBAT :

MARI KITA SAMA - SAMA BUAT PENILAIAN TENTANG KESEDARAN DAN KEFAHAMAN DAN KEMAJUAN KEROHANIAN MASYARAKAT TENTANG ISLAM YANG DIPERKATAKAN OLEH ABG TUAH.
SAYA BERSETUJU TENTANG HAL AZAN DULU DAN SEKARANG SAMA SAJE LIMA KALI TETAPI DULU WALAU PUN MASJID KECIL DAN TAK BANYAK TETAPI JEMAAHNYA RAMAI TETAPI SEKARANG MASJID BANYAK DAN TERSERGAM INDAH, BAGAIMANA PULA DENGAN AHLI JEMAAHNYA... INIKAH YANG DIKATAKAN KEMAJUAN KEROHANIAN OLEH ABG TUAH.

ITU PUN ABG TUAH PERLU JAWAB SENDIRI.

AbgTuah said...

TENTANG GENTING TU

NIK AJIS PUN PERNAH KATA KEGEMARAN ORANG BUKAN ISLAM JANGAN DIKACAU ITU BUDAYA MEREKA

MACAM JUGALAH DI JALAN HAMZAH DIKELANTAN TU...!!

HANG JEBAT said...

PANDANGAN ABG TUAH :

BERATUS-RIBU PELAJAR AGAMA BERJAYA DIHANTAR KE MESIR DAN ARAB UNTUK MENIMBA ILMU AGAMA.

SEKADAR ULASAN DARI HANG JEBAT :

AGAK- AGAKNYA SETELAH LENGKAP ILMU AGAMA MEREKA, SETELAH MEREKA DAPAT MENILAI SENDIRI BERLANDAS ILMU ISLAM. MEREKA AKAN PILIH UMNO ATAU PAS.

INI SOALAN AKU TAK JAWAB TAPI AKU SERAHKAN KEPADA ABG TUAH MENJAWAB.
SEBABNYA AKU TIDAK ADA FAKTA UNTUK MENENTUKAN KECENDERUNGAN MEREKA.HANYA JAWAP DALAM HATI JE LAH.

AbgTuah said...

HARI JUMAAT PASTI PENUH HINGGA KETANGGA..HINGGA KE LUAR ORANG BENTANG SEJADAH UNTUK SEMBAHYANG DI MESJID KERAJAAN..

YANG KURANG ORANG DI MESJID PAS AJE..INI TAK BOHONG AKU SENDIRI SAKSIKAN DENGAN MATA KEPALA AKU BILA AKU SEMBAHYANG DIMESJID PAS..

HARI-HARI BIASA TU MANA-MANA DIDUNIA MESJID PUN KURANG ORANG..

MAKLUM MAKNUSIA SEMAKIN SIBOK DENGAN URUSAN DUNIA..NAK SYURUKK BEB..

TAPI YANG PASTI DITEMPAT-TEMPAT KERJA DAN DI PEJABAT-PEJABAT KERAJAAN PASTI ADA SURAU UNTUK MENDIRIKAN SOLAT..

50 TAHUN DULU KAU TAK MUNGKIN LIHAT ITU SEMUA..

AbgTuah said...

BILA BALIK DARI BELAJAR..RAMAI JUGA YG MENYOKONG KERAJAAN SEBAGAI CONTOH PANGLIMA PERANG CYBER DAN AZUREE DARI KUMPULAN BPN.

TAK KURANG JUGA YANG MENYOKONG PEMBANGKANG..

SEBAGAI CONTOH SI HASSAN DAN BEBERAPA KERAT LAGI

PAS ISLAM ..UMNO PUN ISLAM..

TAK BERDOSA SOKONG YANG MANA PUN

DUA-DUA PUN OK..

CUMA YANG TAK OK PEMIMPIN YANG KERAS HATI TAK MAHUKAN PENYATUAN UMMAH..LEBIH MEMBESARKAN SIFAT DENDAM..MASIH TERINGAT INGAT PERKARA YANG LALU..

HANG JEBAT said...

PENDAPAT ABG TUAH:

BERKAITAN KENYATAAN TUN, PENULIS TAK MAHU ULAS PANJANG LEBAR. PENULIS BERANGGAPAN TUN SEORANG YANG AMAT TAJAM FIKIRAN (DIAKUI OLEH NIK AJIS..HEHEHEH) DAN FAHAM AGAMA. SETIAP KENYATAAN BELIAU HARUS DIFAHAMI DAN DIAMBIL SECARA POSITIF. SEBAGAIMANA JUGA NIK AJIS BELIAU BANYAK MENGUNAKAN KIASAN DAN SINDIRAN.

SEKADAR PANDANGAN DARI HANG JEBAT :

KALAULAH ABG TUAH BOLEH BERIKIRAN KEPADA TGNA SEBAGAIMANA BERFIKIRAN POSITIFNYA TUN. ALANGKAH BAIKNYA, MAKA TIDAK TIMBUL PERASAAN BURUK SANGKA DAN MEMBURUKAN SESEORANG, TIDAK TIMBULAH KENYATAAN TGNA PEGANG KUNCI SYURGA DAN SEBAGAINYA.

SEKIAN.

WAALLHUAALAM...

HANG JEBAT said...

TERAKHIR SEKALI UNTUK ABG TUAH PADA MALAM INI.

BERLANDASKAN JAWAPAN YANG KAMU BERIKAN AKU SUDAH DAPAT MENILAI SETINGGI MANA ILMU BERHUJAH MU DAN SETAKAT MANA KEMAMPUAN MU.

SEKIAN...

AbgTuah said...

OK..OK JEBAT AKU FAHAM..

DARI SEKARANG AKU AKAN CUBA KURANGKAN BERBURUK SANGKA KEPADA NIK AZIZ.

TAPI SEELOK-ELOKNYA NIK AZIZ KURANGKAN LAH MENGELUARKAN KENYATAAN YANG BOLEH MENYINGGUNG PERASAAN ORANG UMNO.

RAMAI DIKALANGAN UMNO NI HORMNAT PADA NIK AZIZ..TAPI BILA LIHAT NIK AZIZ NI SEMAKIN HARI SEMAKIN BISA KATA-KATANYA MAKA HILANGLAH HORMAT KAMI PADA BELIAU.

AbgTuah said...

YE JEBAT..TUAH MEMANG KURANG PANDAI BERHUJAH..

TUAH TAK PANDAI BERHUJAH MENGUNAKAN THEORY MATHEMATIK YANG CANGGIH MAU PUN MENATAP KITAB SEPANJANG HARI..

METHOLOGI TUAH MUDAH..TUAH BERSANDARKAN KEPADA FAKTA MELALUI PENGAMATAN DAN PANDANGAN DARI APA YANG BERLAKU DI SEKELILING..

TETAPI PENGAMATAN DAN PANDANGAN TUAH NEITRAL..MELALUI HATI YANG TERBUKA BUKAN TERTUTUP..

WASSALAM..

AnakPas said...

Salam abang Tuah..
Saya nak beritahu dan pengamatan saya ..saya adalah seorang Penyelidik sains.Memang orang kurang ke masjid dan surau. itu diakui. Nak tengok jumlah kariah sebenor kita lihat pada hari pertama dan kedua bulan ramadan.
hari lain akan kurang.
Pada hari biasa pula salah satu sebab MESJID kurang jemaah adalah kerana Banyak sangat SURAU..
Biasanya pulak dibandar-bandar..Ketua-ketua Surau ni tak ngam dengan JK Masjid...Kadang-kadang mereka rasa mereka lebih dari Masjid...Lebih-lebih lagi bila surau tu dikuasi oleh golongan Pro-PAS...depa kata Surau juga sama taraf dengan masjid..ini berlaku di Perak.. tapi jarang di Johor.

Mathematician said...

Saya sokong pendapat anakpas.
Jemaah memang kurang di masjid/surau yang dikuasai oleh Imam PAS.
Khutbah Jumaat pun digunakan untuk mencerca, menyindir individu.
Instead of dapat pahala mendengar khutbah, jemaah dapat dosa sebab join dengar sekali.

Awanama said...

kepada jebat.....

bangang gak ape yg jebat hujahkan nie...jebat nie bodoh sgt kot...xpun bangang....

tolong jawab jebat, jebat penah ke melalui umur awal 20 an ke 30 an??? xkan xpenah tau yg pd umur tue, ada segelintir org yg suke cube benda2 pelik, suka melakukan yg bukan dari budaya kite....ape ke bangang nyer jebat nie...

xsemua org minum arak, xsemua org yg g clubbin minum arak, yg jd masalah nye skang, DIRI ORG tue sendiri...bleh ke UMNO/Kerajaan nk jg setiap org kt malaysia nie....bleh ke diorg pegi kt or tue ckp, jgn buat itu, jgn buat ini....kalu umno/kerajaan g tegur camtu pon, Jebat pon confirm melenting....pki otak la....

kalu btul pas dpt tolong org melayu sepert umno tolong org melayu, cube buktikan????

tunjukkan.....

perintah kelantan dekat 20 tahun tapi jenayah tgi, remaja kt sane idup xtentu arah, minum arak, sosial ntah pape seperti semua sedia maklum, ape citer????

ko sambung blaja pon pki loan ptptn gak (kalu sambung blaja gak kan).....ader ke pas tolong org2 kt kelantan sampai mcm tu skali....
bgtau aku, sape2 lulusan universiti, atau kolej yg nk menetap kt kelantan, keje kat kelantan....tunjuk kt aku...aku bleh tolong ko wat survey utk ko lg....


pki otak la skit bile ckp, jgn nk hentam org jer....diri sendiri pon xbtul, xyah nk blakon islamik...xde sape2 yg dlm dunia nie sempurna....termasuk aku....

B A N G A N G py jebat......

kuntakinte said...

salam Piiiiirahhhh jebat, kata2 Tun mahathir je diambil kira menghina Islam...walhal otak sendiri tak mampu nak fikir apa mesej yg TDM sampaikan...

Yang Ni A Jis buat statement lagi menyelweng dan menjatuhkan maruah Islam hangpa semua angguk-angguk tak berenggak.

baik nya TDM dia sedar diri dan bersara dalam politik bila rasa diri dah tua...tok guru hangpa tak sedarkan diri dah nyanyuk...piiiirahhhh.

kuntakinte said...

salam, baiknya Genting dibina hanya untuk orang kafir berjudi ke...nak tongggang langang mereka minum sampai mampus ke... malah kau masuk tengok kelab di Genting kalau tak ditangkap, apa pun itu memang amalan mereka orang kafir diakui oleh Ni A Jis dan hadi mengenai isu arak di Selangor...itu apa maknanya ok pulak, sebab keluar dari mulut tok guru hangpa...

Lagi Keji kalau ayat suci Al Quran dipermainkan dan di hina oleh mulut2 kafir harbi di sahkan dan di halalkan pulak oleh tok guru2 hangpa malah di sambut takbir oleh puak2 hangpa.... itu lagi keji sehabis bahasa KEJI!!!!banding Genting. tak payah nak bersunat, tak perlu nak mengucap, tak perlu nak berhadas, tak perlu tak makan BABI...puak korang halalkan ayat Al Quran dipermainkan...phuiiiii.

AnakPas said...

AbangTuah,
Dulu aku memang sokong kuat PAS..PAS ada hala tuju yang jelas ke akhirat..Rasanya bila tak Pangkah PAS rasa amat berdosa....La ni aku dah rasa bebas tak ada dosa pon kalu x pangkah PaS...Pasal Pangkah PAS atau UMNO ke sama saja..tak macam dulu PAS ada DAULAT...sebelum aku p pangkah aku sembahayang minta petunjuk dulu la ni tak payah....memang aku dah Mufarakah...kecuali PAS berbalik kepada perjuangan Islam sebenar...sekurang-kurangnya ada lagi sebut HUDUD..walaupon memang susah dilaksanakan..La ni PAS aku rasa dah jelek...sesama Islam pon nak dipecah-pecahkan..tak boleh nak sebut berpadu atau bincang pon tak boleh..Perangai macam nizar tuh1 atau badrul amin yg. doakan kecelakaan saudara seislam..tu nak diikut??..tapi dengan Kapior lahanat boleh lak..Bodoh betui tak tahu tektik dan strategi Kapior tuh..Nama je Ulamak..sedangkan islam tu berkasih sayang..ingat mengingati..tiada dendam kesumat, membimbing saudara seagama, tawaduk...Yang suka dendam ni bukan taraf tinggi..disisi Allah..walaupon hapai quraan ke..pakai sorban beso bakul ke..
Aku setuju dengan abgTuah..bandingan 50 th dulu dengan sekarang amat berbeza...walaupon keadaan ini aku rasa lebih 100% baik dari dulu...dulu mana ada org pakai tudung??..ustaz di sekolah main bola seluar pendek..khurafat dikubur..spt. mandi safar..makan kat kubur masa aku kecik-kecik dulu...Dulu tahun 60an..zaman kakak aku..semua pakai mini skirt..sekarang atis teruk je yg. berani pakai...dulu tentera..kalu tak ada PUB di kelab ..kira ketinggalan..sekarang dengan Pemerintahan BN..mana ada askar mabuk dalam camp??kan lebih baik.., Akua ada pengalaman jika ketua jabatan kalu hari raya ..ada jamuan arak juga..kalu kaya sikit buat kenduri kahwin ikut cara barat..la ni amat kurang..dulu mana ada ceramah agama di masjid hari-hari??sekarang hari-hari boleh belajar kalu rajin..Dulu mana ada orang nikah di masjid?? la ni berlambak..Berapa ramai ustaz yg. dilahirkan dalam jangka masa 50 th ini?/..ada ustz PAS tu kerajaan yg. tanggung dulu suruh belajo agama dan jadi baik, membimbing...kalu nak kata BN tak jalankan HUDUD..PAS yg. mendabik dada..lagi tak boleh..dah kena cucuk hidung..kawan dengan karpal singh.yg. memang anti islam..Aku tengok negeri yang mendabik dada jalankan hukum Isle..serambi Mekah namanya..disanalah yang banyak kita dengo perkara-perkara pelik tak ada ditempat lain..antaranya..Orang balun kambing, bapak balun anak..abang balun adik..wanita 2 suami..ajaran sesat..pondan..budak kecik jual CD lucah (pengalaman sendiri d pasar malam sbelah pasar siti khodijah), macam-macam lagi..cucu bunuh nenek..anak bunuh bapak..bunuh emak..Apa yang dibuat ulamaknya kita pon tak tahu...

AnakPAS said...

Abang Tuah, aku nak tambah sikit lagi apa bezanya dulu dengan sekarang ..umur aku sekarang dah dekat 50an...untuk tatapan adik-adik kita yang tidak tahu keadaan sebelum ini..
Dulu: tak jumpa surau di dalam kawasan pejabat-pejabat kerajaan..
Dulu: ramai yang tidak sembahayang berbanding sekarang..
dulu: (Pengalaman)..masa kecil kalu kita sembahayang kata lah di rumah seseorang..orang akan jadi pelik sekarang semua budak-budak disuruh sembahayang samada anak Pas ke anak uMNO ke..
dulu: kakitangan jabatan kerajaan amat kurang bersembahayang..tak sembahayang pon tak ada apa-apa tak siapa peduli..sekarang kalu tak sembahayang..maknanya ada yang tak kena..di pejabat kerajaan pon digalakan ada ceramah agama..ada yg. tiap hari pon..dulu mana ada.Inilah kadang mereka puak puak munafik ambil kesempatan mencucuk jarum beracun atas nama isle..
Dulu: kalu mesyuarat hari jumaat..ada ketua jabatan kata "cuti sembahayang sekali sekala tak boleh ke?/..sekarang dah tak ada sikap itu..
Dulu: berapa kerat anak Melayu boleh masuk universiti?? kalu ada pon ambik Sastera (BAHons)..Technical college sekarang (Universiti tek. malaysia.).berapa kerat org melayu dapat belajar disitu?? cuba tanya orang lama..dengan sebab kesedaran pemimpin dulu ini lah sekarang tiap orang boleh masuk u. nak belajo ke tak saja..
Dulu berapa kerat Engineer melayu?/..konsultant engineering, surveyor..???tapi mereka ini lah yang kononnya pandai tapi tak sedor diri..Anak-anak muda /pelajar-pelajar sekarang mereka tidak mengerti mereka tidak dapat memahami..tapi berlagak pandai dan hero..Amat mudah diracuni oleh sialan-sialan..
AbangTuah..Berikan satu Negara yang Di Perintah Oleh kapior yang rakyat Islamnya bahagia dan bebas..dan Sebutkan sebuah negara yang diperintah oleh orang Islam yang orang bukan islam terinyanya??
Abis kita nak diperintah oleh kapior??...tu depa nak..kononnya nak sama rata sama rasa..Orang berstretegi....kita tunjuk gigi..
macam di Perak tu le...Nizar jadi barua..
rumah aku dekat rumah sewa nizar..sg rokam ipoh Perak..banyak bongok-bongok yang masih tidak dapat menguraikan rantai pemikirannya..

AbgTuah said...

SALAM SEMUA..

TERIMA KASIH DIATAS KUNJUNGAN DAN KOMEN KEPADA SEMUA TAK KIRA UMNO ATAU PAS..ATAU PR.

ALHAMDULLILAH ANAKPAS...

ITULAH HURAIAN DARI APA YANG ABGTUAH NAK TERANGKAN..

MEMANG BENAR SEMUA ITU BERLAKU 40 HINGGA 50 TAHUN DULU..

ABGTUAH SENDIRI SAKSIKAN TAUKEH MEMBAWA NOMBOR EKOR SIAP DENGAN BUKU TAFSIRAN MIMPI UNTUK MENJUAL NOMBOR EKOR DARI RUMAH KERUMAH..

ABGTUAH JUGA SAKSIKAN ORANG PERGI MANDI SAFAR DIKOLAM-KOLAM..

ABGTUAH SAKSIKAN ORANG MINUM ARAK SECARA TERBUKA DIMAJLIS PERKAHWINAN..ATAU DIKEDAI-KEDAI MINUM

ABGTUAH SAKSIKAN ARAK DIJUAL DENGAN MURAH DI NAFI (MASA TU NAMANYA NAFI SEKARANG PERNAMA) DIKEM-KEM TENTERA..

TAPI SEMUA ITU DAH TIDAK BERLAKU LAGI..DAH DIKEKANG..

BUKANKAH ITU SATU KEJAYAAN YANG BOLEH DIBANGGAKAN WALAU PUN BELUM 100% DAPAT MEMBAWA NEGARA INI MELAKSANAKAN HUKUM-HUKUM ISLAM SEPENUHNYA..

YE..SEKARANG KITA BERASA SERONOK MELIHAT ANAK-ANAK BANGSA KITA BERTUDUNG MENUTUP AURAT..TAPI ITU TIDAK PERNAH BERLAKU 40 HINGGA 50 TAHUN DAHULU..YANG KITA LIHAT HANYA NENEK-NENEK SAHAJA YG BERSELENDANG..

YE..DULU JUGA ABGTUAH TIDAK PERNAH MELUAT PADA PAS..JAUH SEKALI MENYERANG PAS

TAPI SEJAK KEBELAKANGAN INI APABILA PAS KELIHATAN SEOLAH-OLAH TERKELUAR DARI LANDASAN PERJUANGAN MEREKA SEBENARNYA ITU YG ABGTUAH KESALKAN..ABGTUAH KHUATIRI AKAN MEMBAWA BALA PADA KITA SEMUA..DIKUATIRI DIPERGUNA OLEH PUAK YG BERNIAT JAHAT

JUGA APA YANG ABGTUAH LIHAT PAS SEKARANG LEBIH KEPADA PERJUANGAN DENDAM DAN KUASA..

KENAPA ANUAR YG DIRAGUI PERIBADINYA DIIKUTI..

KENAPA DAP YANG DENGAN TERANG-TERANGAN MENOLAK NEGARA ISLAM DI BUAT KAWAN..

PADA ABGTUAH..JIKA PAS KEMBALI PADA PERJUANGAN ASAL PAS NEGARA INI PASTI AKAN LEBIH SELAMAT..TAK MENGAPA WALAU PUN BERSEDIRIAN TAPI LEBIH DIPANDANG MULIA..

AYUH ANAKPAS..MARILAH KITA SAMA-SAMA PERTAHANKAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA INI..

ALLAH HU AKBAR..!!!

HANG JEBAT said...

Ulasan Hang Jebat untuk Abg Tuah :
(HURAIAN TENTANG KESEDARAN DAN KEFAHAMAN MASYARAKAT ISLAM ).. petikan kata - kata Abg Tuah.

SEKARANG LEBIH JAUH BAIK JIKA DIBANDINGKAN 50 TAHUN DAHULU. B
BGTUAH SENDIRI SAKSIKAN TAUKEH MEMBAWA NOMBOR EKOR SIAP DENGAN BUKU TAFSIRAN MIMPI UNTUK MENJUAL NOMBOR EKOR DARI RUMAH KERUMAH..
(sekarang ni taukeh tak perlu nak jaja nombor ekor dari rumah ke rumah kerana kedai judi halal ada di mana - mana.)

ABGTUAH JUGA SAKSIKAN ORANG PERGI MANDI SAFAR DIKOLAM-KOLAM..
( Sekarang orang tak pergi mandi Safar beramai - ramai tetapi orang lebih minat pergi ke konsert AF dan sebaginya ( hiburan yang melalaikan dan kemaksiatan )

ABGTUAH SAKSIKAN ORANG MINUM ARAK SECARA TERBUKA DIMAJLIS PERKAHWINAN..ATAU DIKEDAI-KEDAI MINUM.
( Muda mudi Melayu Islam lebih ramai yang minum minuman tersebut yang bezanya ialah mereka tidak minum di majlis perkahwinan dan kedai -kedai warong tetapi masa malam sambutan contohnya malam sambutan kemerdekaan di datran merdeka dan juga kelab dan disko yang berlambat -lambat. Memang betullah kata abg tuah tak nampak ).

ABGTUAH SAKSIKAN ARAK DIJUAL DENGAN MURAH DI NAFI (MASA TU NAMANYA NAFI SEKARANG PERNAMA) DIKEM-KEM TENTERA..

( Sekarang harga arak aku tak tahulah tetapi arak tak perlu dijaja lagi ke mana - mana kerana senang didapati mengikut cita rasa)

TAPI SEMUA ITU DAH TIDAK BERLAKU LAGI..DAH DIKEKANG..

BUKANKAH ITU SATU KEJAYAAN YANG BOLEH DIBANGGAKAN WALAU PUN BELUM 100% DAPAT MEMBAWA NEGARA INI MELAKSANAKAN HUKUM-HUKUM ISLAM SEPENUHNYA..
( berapa peratus yang abg tuah nak berikan tentang pelaksanaan Hukum - Hukum Islam di Negara kita. 52 tahun merdeka tukang sebat wanita untuk peminum arak tidak dapat dijelmakan.)

YE..SEKARANG KITA BERASA SERONOK MELIHAT ANAK-ANAK BANGSA KITA BERTUDUNG MENUTUP AURAT..TAPI ITU TIDAK PERNAH BERLAKU 40 HINGGA 50 TAHUN DAHULU..YANG KITA LIHAT HANYA NENEK-NENEK SAHAJA YG BERSELENDANG..

( tentang nenek - nenek aku setuju tetapi tentang yang atas aku tak berapa setuju. Tetapi mungkin betul berdasarkan abg tuah kerana kokasi yang abg Tuah amati di masjid kok. Tentang tudung aku tak mahu ulas panjang nanti terkata pulak pada isteri pemimpin negara tapi permaisuri YDA memamng aku tabik. Inilah yang dikatakan isteri ketua Agama Islam.)


PADA ABGTUAH..JIKA PAS KEMBALI PADA PERJUANGAN ASAL PAS NEGARA INI PASTI AKAN LEBIH SELAMAT..TAK MENGAPA WALAU PUN BERSEDIRIAN TAPI LEBIH DIPANDANG MULIA..

( kata kata Abg Tuah ni membuat aku terfikir sejenak :KENAPA DULU ...... KENAPA ORANG YANG PALING KUAT MENENTANG PAS IALAH UMNO.

TERIMA KASIH KERANA KEIZINAN MENUMPANG DI BLOG INI. SEMUA ORANG BERHAK UNTUK MENGATAKAN APA YANG DIA RASA DAN FIKIRKAN. TETAPI APABILA BERHUJAH, BERHUJAHLAH DENGAN SOPAN BERADAB SUSILA KERANA IANYA MERUPAKAN SATU ITEM KECIL DALAM MEMARTABATKAN MELAYU.

AKHIR KATA : PERCAYALAH SEMUA ORANG INGIN MEMBERI YANG TERBAIK UNTUK NEGARA TERCINTA.

Awanama said...

jebat.....

dah xtau nk hujah ape dah ke??
xde modal dah ker??
jgn igt kalu pas yg btul2 jebat puja, bile memerintah, bleh dpt ubah tue semua....

contohla, kalu jebat jd ketua kawasan yg peratus bangsa yg duduk kt situ same je, kalu dibuat atau diubah satu2 perkara, adakah semua org akan setuju???? berapa ramai yg menyokong dan berapa ramai yg menentang.....

kalu cakap guna air liur tapi xguna otak, same je la...xgune pon ko nk berhujah kat cnie....

kite kene pikir jauh melampaui pemikiran org lain....itu yg terbaik...tetapi sesuatu je perkara yg xdpt diubah ialah

PERANGAI MANUSIA.....

jgn rase kalu ko bleh jd pemimpin, ko bleh ubah semua org....

PkI oTak la skit...

semua ape yg kite cube buat, xsemua leh jln....

sori kasar, tapi mmg patut bg ingatan skit kt jebat nie....jgn rase semua yg ko ckp btul...ada otak, pki, bukan nye simpan.....

kuntakinte said...

SALAM ABG TUAH TEMAN TERTARIKH DENGAN HUJAH ANAKPAS...ELOK DI DOWNLOAD DI PAMERKAN.

HANG JEBAT....LU CAKAP APA YEOP...DUN KELANTAN DI SIDANGNYA YANG BARU SELESAI LAPORAN DIBENTANG OLEH EXCO MUSLIMAT 750 LEBIH KES ANAK LUAR NIKAH, SUMBANG MAHRAM, MAKSIAT, ZINA BERLAKU DI KELANTAN YEOP!!!! HANG CAKAP APA..YEOP...

LEPAS TU SEBANYAK 700 KES HIV BERLAKU DI KELANTAN YEOP...HIV NI YANG SUMBANG MAHRAM ADA, MAIN PUNGKOK ADA, DADAH ADA MACAM2 BOLEH JANGKIT HIV..JADI KAU NAK KOREK SATU MALAYSIA PUNYA CERITA TAK BETUL...TERLALU BANYAK YEOP...KAU KOREK CUKUP DI KELANTAN JE....

MAKNANYA KENAN DI KELANTAN SEMUA TU ,MENJADI2 PERKARA TAK ELOK BERLAKU...KENAPA? TAK SIFAR ZINA, KENAPA TAK SIFAR SUMBANG MAHRAM?, KENAPA TAK SIFAR HIV? KENAPA TAK SIFAR SELUDUP? KENAPA TAK SIFAR CERAI BERAI? KENAPA TAK SIFAR MAT REMPIT? KENAPA TAK SIFAR ROMPAKAN?...PATUTNYA KERANA SERAMBI MEKAH DAH MB NYA BERJUBAH DAN DAH ALIM SANGAT SAMPAI KORANG GELAR DIA TOK GURU PATUT SEMUANYA OKEYYYYYY YEOP!!!!

INI LAH JENIS HUMA SEBERANG LAUT...TERANG BENDERANG SAMPAI TERBELIAK MATA NAMPAK....GAJAH TERGANTUNG ATAS BULU MATA HARAM TAK NAMPAK.....PEGI...DAH.....

AbgTuah said...

SALAM SEMUA..

BRO KUNTAKINTE..

PENDAPAT KAWAN PUN BEGITU.MEMANG KOMEN ANAKPAS NI BAIK KALAU DI SIARKAN.

MACAMMANA ANAK PAS..OK KE..?

Awanama said...

Salam semua...

lewat sket nk mecelah...sebenarnya pandangan semua diatas , telah di jadikan buah fikiran untuk kajian saya, setiap dari kita melihat dari sudut yang berbeza , dan melalui pengalaman yang berbeza yang di pengaruhi keadaan persekiran .

Macam mana pun, kita semua tetap beragama ISLAM yang mempunyai syahadah "Tiada Tuhan Yang di sembah melainkan Allah , dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" dan syahaah ini lah kita bersatu tanpa mengenal latar belakang.

Macam mana jauhnya atau hebat kita tentang alam dunia , jgn lupa jadikan Al-Quran & Sunnah nabi kita sebagai rujukan ....

p/s : maafkan saya sekira nya pendapat saya ini salah, saya nie bdak yang baru nk belajar, abg2 di luar sana , tunjukkan lah saya klu saya nie salah.....nyerrr... :-)

sekian,

AbgTuah said...

SALAM

TUAH MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH DIATAS KUNJUNGAN DAN KOMENTAR SAUDARA SEMUA. TUAH HARGAI WALAU PUN IANYA DARI DARI PIHAK YANG BERLAINAN IDELOGI.

PADA ANON 2010 April 5 10:22, TUAH SOKONG PENDAPAT ANDA.

網路少女露點自拍 said...

免費a片下載無碼
線上免費試看短片a片
a片免費看
a片下載
a片寫真
免費試看短片a片
a片
免費a片下載
校園美女a片影音視訊網
a片免費看

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online