Jumaat, 19 Disember 2008

TAJUK : KEDUDUKAN BAHASA MALAYSIA DI MAHKAMAH NEGARA KITA
1. Blogger Pembela Negara ( BPN ) merasakan sudah tiba masanya Bahasa Malaysia ( BM ) digunakan sebagai bahasa pengantar dan penulisan di mahkamah. Situasi sekarang BM menjadi bahasa kedua jika berlaku percanggahan di dalam penghakiman. Untuk kes terpencil yang melibatkan orang asing di dalam mahkamah, prosiding perbicaraan tetap mengunakan BM, tetapi boleh dialihkan bahasa supaya memudahkan urusan pengadilan

2. Firma Guaman dikehendaki menggunakan BM dalam surat menyurat dan juga perjanjian agar penipuan kepada orang Melayu tidak akan berlaku ekoran penggunaan bahasa Inggeris secara pilihan pertama perjanjian atau urusan perundangan. Pemahaman dalam perjanjian mengelakkan orang ramai daripada dieksploitasi oleh orang-orang yang berkepentingan

3. Syarat menjadi peguambela atau pendakwaraya hendaklah DIKETATKAN dengan hanya mereka yang berjaya dan lulus dengan gred A atau gred 1 bagi kertas Bahasa Melayu sahaja diterima jadi peguam.

4. Firma guaman yang berbaur politik dan yang secara terangan atau senyap mencabar kedaulatan bangsa dan agama perlu dielakkan dari dipilih sebagai wakil guaman kita bagi apa jua urusan perundangan supaya sesitiviti semua kaum dapat dijaga terutamanya ketuanan Melayu dan Kedaulatan agama Islam.

5. Peguam-Peguam Melayu seharusnya menghadiri Mesyuarat agung majlis peguam bagi mengimbangi dominasi Orang Bukan Melayu dalam Majlis Peguam bagi menghalang aktiviti-aktiviti bertentangan dengan kedaulatan bangsa dan agama...Seterusnya Majlis Peguam yang dikuasai orang Melayu boleh menjadi tulang belakang memperjuangkan penggunaan bahsa melayu di mahkamah

6. Hakim-Hakim dan Peguam-Peguam berbangsa Melayu seharusnya bersatu tidak kira ideologi politik bagi meperjuangkan penggunaan Bahasa Melayu dan kedaulatan Bahasa Melayu di dalam mahkamah.....Seterusnya mendesak penguatkuasaan penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama dalam prosiding.

7. Kelonggaran bagi menggunakan bahasa Inggeris di mahkamah selepas 51 tahun merdeka adalah satu penghinaan kepada martabat dan kedewasaan Bahasa Melayu di mahkamah. Penggunaan secara total di mahkamah perlu bagi memartabatkan kembali bahasa Melayu yang merupakan lingua franca di kepualauan melayu yang berpusat di Melaka....Seharusnya bahasa Melayu dihormati oleh semua warga Malaysia dan menjadi bahasa perpaduan kita.

Seharusnya bahasa Melayu dihormati oleh semua warga Malaysia dan menjadi bahasa perpaduan kita.


Disediakan oleh :
Panglima Perang Cyber
http://penembak-tepat.blogspot.com/

6 Comments:

Bloggers Pembela Negara said...

orang terawal post resolusi...

tahniah bro...

semangat ni harap dapat dicontohi team BPN yang lain..

Apai Ngelai said...

Salam,

Kawan berazam untuk merampas kepujian itu daripada abangtuah pada resolusi yang akan datang ini kelak. hehe..

Qenary said...

Salam,
takkan melayu hilang di dunia...hilang melayu hilanglah bahasanya.bilo den bole beri sumbangan di BPN.?Den sokong apo juo resolusi yang BPN usulkan..Den nak beri ideo bilo2 den dapek membantu BPN lagi..

F.A.Z.R.U.L.L.S said...

Salam Abg Tuah..

Semangat tu penting heee..

Taminsari said...

Salam perjuangan..
Saya menyokong penuh resolusi ini. Diharap pihak kerajaan dapat memartabatkan penggunaan Bahasa Malaysia ke tahap yang tertinggi.

Taminsari

kuntakinte said...

Salam, bukan senang, teman nengok dalam BAR concill sekor melayu pun yg tak berengakkk, asyik kerajaan je yang kena dikata recist, bila kerajaan kedepan toleh2 belakang sekor pun tak ada sorok diri, last2 UMNO kena caci, pilihanraya ruyup...usaha baik ada kala nya dibalas dengan jahat...

Apa pun usaha tu teman sokong, tapi teman sokong bukan sokong bawa rebah.he..he..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online