Rabu, 28 Oktober 2009

PAPA GOMO VS AL-BANJARI


YANG MANA WAK AL-BANJARI NI..?

PENULIS ADA TERBACA ARTIKEL DI BLOG PAPA GOMO DAN AL-BANJARI. APA YANG PENULIS FAHAM TELAH BERLAKU SATU PERTIKAIAN DIANTARA MEREKA BERDUA BERIKUTAN ARTIKEL TENTANG KENYATAAN UST NASHA DAN DATO HASSAN ALI BERKAITAN KERAJAAN PERPADUAN PAS DAN UMNO.

UNTUK PENGETAHUAN PEMBACA PAPA GOMO SENDIRI TELAH HADIR SEMASA SESI BUAL BICARA TERSEBUT MANAKALA WAK AL-BANJARI HANYA MENGHANTAR WAKILNYA SAHAJA.

http://www.papagomo.com/2009/10/terkini-sah-pas-akan-keluar-dari.html

http://www.papagomo.com/2009/10/isu-bongkar-al-banjari-fitnah-dari.html

http://politikbanjar.blogspot.com/2009/10/bongkar-artikel-gomo-yang-dipertikaikan.html

BERIKUT ADALAH SEBAHAGIAN DARI KENYATAAN PAPA GOMO DALAM ARTIKEL BELIAU YANG DIPERTIKAIKAN OLEH WAK AL-BANJARI.

(UNTUK MAKLUMAN DAN BAGI MEMUDAHKAN PEMBACA FAHAM, KENYATAAN UST NASHA DAN DATO HASSAN ALI PENULIS WARNAKAN DENGAN WARNA MERAH BOLD BERHURUF KECIL DAN ULASAN PAPA GOMO PULA PENULIS WARNAKAN DENGAN WARNA BIRU BERHURUF KECIL. MANAKALA ULASAN DAN PENDAPAT PENULIS KESEMUANYA BERHURUF BESAR.)

BERIKUT ADALAH AL-KISAHNYA....

ULASAN PAPA GOMO...

[..] Maka terjawap sudah akan Kerajaan Perpaduan di antara Umno dan Pas. Dengan kenyataan Hassan Ali bertempat di rumahnya yang di hadiri Ustaz Nasha dan beberapa pimpinan PAS yang lain telah dapat merungkai apa sebenarnya yang berlaku.

PADA PENDAPAT PENULIS, PERENGGAN PERTAMA KENYATAAN PAPA GOMO INI TIADA SILAP SALAHNYA. BELIAU SEKADAR INGIN MEMBERITAHU BAHAWA TEKA-TEKI BERKAITAN ISU KERAJAAN PERPADUAN YANG SELAMA INI MENJADI TANDA TANYA DARI MANA PUNCA DAN ASALNYA TELAH PUN TERJAWAB.

Isu kerajaan Perpaduan antara Pas dan Umno ini sebenarnya telah di bincangkan oleh seluruh pimpinan atasan Pas. Nik Ajis tiada dalam perbincangan ini. Pimpinan Pas telah sebulat suara untuk keluar dari Pakatan Pembangkang yang nampaknya sudah lari dari konsep asal mereka. campur Tangan Anwar dalam banyak isu juga telah membuatkan Pas meluat dalam pakatan Pembangkang ini. Nik Ajis telah menuduh ada individu dalam Pas yang cuba bargabung dengan Umno. Dan ternyata Nik Ajis telah silap dalam kenyataan nya. Seluruh Pimpinan Pas lah yang mencadangkan idea Kerajaan Perpaduan ini. Di ketuai oleh Haji Hadi sebagai Presiden dan seluruh majlis tertinggi Pas.

Hussam Musa yang mana merupakan ketua Puak Edroganlah yang telah meracuni Nik Ajis agar menolak dengan keras cadangan Kerajaan Perpaduan ini. Hussam memainkan peranan yang besar dalam membawa agenda Anwar meresap dalam politik Pas. Oleh sebab itu lah Individu seperti Haji Hadi, Ustaz Nasha, Hassan Ali dan beberapa pimpinan Pas telah di jadikan target utama Hussam Musa untuk menghancurkan Pas.

KENYATAAN UST NASHA DAN DATO HASSAN YANG DITULIS OLEH PAPA GOMO YANG BERWARNA MERAH BOLD ADALAH KENYATAAN YANG JUGA DIAKUI BENAR OLEH AL-BANJARI. CUMA YANG DIPERTIKAIKAN WALAU PUN TIDAK SECARA SPESIFIK OLEH AL-BANJARI ADALAH KENYATAAN TAMBAHAN PAPA GOMO (WARNA BIRU HURUF KECIL) YANG MANA DIDAKWA PULA OLEH PAPA GOMO SEBAGAI ULASAN BELIAU.

MENGIKUT PANDANGAN PENULIS KENYATAAN TAMBAHAN PAPA GOMO TERSEBUT ADALAH ULASAN YANG DIDASARKAN DARI KENYATAAN YANG UST NASHA DAN HASSAN ALI (WARNA MERAH BOLD). JUGA PENDAPAT PENULIS ULASAN PAPA GOMO TERSEBUT JIKA DIAMBIL KIRA BEBERAPA FAKTA DARI KENYATAAN UST NASHA DAN DATO HASSAN ALI TERSEBUT ADALAH KELIHATAN AMAT BERTEPATAN SEKALI.

CUBA KITA ANALISA DAN KAJI KENYATAAN UST NASHA DAN DATO HASSAN ALI YANG BERWARNA MERAH INI..

kerajaan Perpaduan antara Pas dan Umno

INI MEMBAWA MADSUD HANYA PAS DAN UMNO SAHAJA TERLIBAT. PENDAPAT PENULIS, ADALAH MUSTAHIL BAGI PAS UNTUK TERUS KEKAL DALAM PAKATAN PEMBANGKANG JIKA HENDAK DIUJUDKAN SATU KERAJAAN PERPADUAN DI ANTARA PAS DAN UMNO.

di bincangkan oleh seluruh pimpinan atasan Pas

Seluruh Pimpinan Pas lah yang mencadangkan idea Kerajaan Perpaduan ini.

JADI DENGAN MENGAMBIL KIRA FAKTA DI ATAS; JIKA SELURUH KEPIMPINAN ATASAN PAS YANG MENCADANGKAN KERAJAAN PERPADUAN PAS DAN UMNO DAN MUSTAHIL BAGI PAS UNTUK KEKAL BERSAMA PAKATAN PEMBANGKANG JIKA DIUJUDKAN KERAJAAN TERSEBUT, MAKA JELASLAH KEPUTUSAN SEBULAT SUARA KEPIMPINAN PAS UNTUK KELUAR DARI PAKATAN PEMBANGKANG ADALAH BENAR SEBAGAIMANA YANG DIULASKAN OLEH PAPA GOMO.

JADI, APAKAH SEBABNYA SEHINGGA SELURUH PIMPINAN ATASAN PAS TERGAMAK BERTINDAK MENCADANGKAN IDEA KERAJAAN PERPADUAN..? SUDAH TENTU ADA SEBABNYA.

MENGIKUT ULASAN PAPA GOMO BELIAU TELAH MEMBERIKAN DUA SEBAB –

1) Pakatan Pembangkang yang nampaknya sudah lari dari konsep asal mereka.
2) campur Tangan Anwar dalam banyak isu juga telah membuatkan Pas meluat dalam pakatan Pembangkang ini.

DI SINI PENULIS CUBA UNTUK MENGULAS SEADIL MUNGKIN TENTANG SEBAB MUSABAB YANG DIBERIKAN OLEH PAPA GOMO.

DI AWAL PENUBUHAN PAKATAN RAKYAT KONSEP YANG INGIN DIBAWA OLEH MEREKA ADALAH KEADILAN, KEBAJIKAN, KESAKSAMAAN.

TETAPI APA YANG KITA LIHAT SEKARANG...KONSEP HANYA TINGGAL KONSEP. YANG KELIHATAN ADALAH PARTAI DALAM GABUNGAN PEMBANGKANG MASING-MASING SEOLAH-OLAH INGIN MEMBAWA KONSEP-KONSEP INI DI ATAS DILANDASAN BERASINGAN.

1) PAS BERCITA-CITA MEMBAWA KONSEP KEADILAN, KEBAJIKAN, KESAKSAMAAN DALAM SEBUAH NEGARA ISLAM YANG BERLANDASKAN HUKUM-HUKUM ISLAM SEPENUHNYA. DALAM PADA ITU TAK KURANG JUGA YANG MASIH KUAT MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN BANGSA DAN TANAH AIR MELAYU KERANA MAJORITI DARI MEREKA ADALAH MELAYU YANG MASIH BERSEMANGAT MELAYU. HEHEHE..KONSEP-KONSEP JUGA…DEB TETAP NO KOMPROMIKAN..?

2) DAP TERINGIN MEMBAWA KONSEP KEADILAN, KEBAJIKAN, KESAKSAMAAN DALAM SEBUAH NEGARA YANG BERLANDASKAN TOTAL SEKULARISMA DAN MERITOKRASI SERTA TAK INGIN SESEKALI BERSETUJU DENGAN PENUBUHAN NEGARA ISLAM. BAK UNGKAPAN POPULAR INI ”DEI KICIK..KASI LANGKAH MAYAT SAYA DULU”. KESAKSAMAAN YANG MEREKA FAHAM JUGA JELAS DITERJEMAHKAN OLEH LGE, NGAH. NGEH DAN NGOH. KALAU DALAM ISLAM ADA UMAR AL-KHATAB, MEREKA JUGA ADA UMAR AL-KHATAB. KALAU DALAM PAS ADA USTAD MEREKA PUN ADA USTAD NGAH, NGEH DAN NGOH YANG BOLEH MEMBACA AYAT-AYAT AL-QURAN SECARA PELAT-PELAT BASAH...HEHEHE..!!

3) MANAKALA PKR PULA INGIN MEMBAWA KONSEP KEADILAN, KEBAJIKAN, KESAKSAMAAN DENGAN BERLANDASKAN NEGARA LIBERALISMA DAN INI JELAS DI TERJEMAHKAN OLEH KUMPULAN KEBUDAYAAN DAN KESENIAN JILAT MENJILAT KABURATOR-DUNG SEDIKIT MASA DULU.

MUNGKIN PADA KEFAHAMAN PAPA GOMO…PAKATAN RAKYAT IBARAT SEBUAH BAHTERA YANG BERMOTOKAN KEADILAN, KEBAJIKAN, KESAKSAMAAN. TETAPI PADA MASA YANG SAMA ADA TIGA PULA NAHODA YANG INGIN MENGEMUDI BAHTERA TERSEBUT MENGIKUT ARAH HALUAN KOMPAS MASING-MASING. SEORANG NAHODA INGIN BELAYAR KE WILAYAH MEKAH..SEORANG LAGI INGIN BELAYAR KE WILAYAH SINGA MANAKALA SEORANG LAGI INGIN PULA BELAYAR KE WILAYAH BARAT. IBARAT PERPATAH KATA MELAYU "TIDOR SATU BANTAL MIMPI MASING-MASING."

JADI RUMUSAN PENULIS YANG BERDASARKAN DARI HURAIAN DI ATAS MENGATAKAN ULASAN PAPA GOMO (Pakatan Pembangkang yang nampaknya sudah lari dari konsep asal mereka) KELIHATAN AMAT BERTEPATAN DAN MANTOP SEKALI;

WELL PAPA GOMO...SO FAR YOU ARE STILL RIGHT...HEHEHEHE..!!

WOITT..DAH PUKUL 12:40…PENATLAH…PENULIS RASA NGANTUK PULA, JADI MINTA IZIN BERHENTI SETAKAT INI DULU OK…ULASAN DAN PENDAPAT PENULIS BERKAITAN PERTIKAIAN ANTARA PAPA GOMO DAN AL-BANJARI INI INSHALLAH AKAN PENULIS SAMBUNG DALAM SIRI YANG AKAN DATANG.

INI HANYALAH ULASAN DARI PENDAPAT PENULIS SAHAJA DAN TIDAK SESEKALI BERNIAT UNTUK MEMBAWA FITNAH. SEGALA KESILAPAN DAN KECUAIAN SEHINGGA ADA YANG KECIL HATI…MAKAN HATI…LUKA HATI…SAKIT HATI…AMAT-AMATLAH DIKESALI.

P/S: JIKA BERMINAT, PARA PEMBACA JUGA DIALU-ALUKAN UNTUK MEMBERIKAN PENDAPAT DAN ULASAN MASING-MASING BERKAITAN ISU INI.

6 Comments:

DR 1221 said...

salam tuan blog
papa gomo hadir, albanjari tidak hadir : hasan ali & nasha memang pandai berbahasa badan & bermimik muka, itu yg albanjari miss & tidak dapat menangkap keseluruhan makna.

Unknown said...

SLM BRO..KEHKEHKEH ULASAN MANTAP BROO!. KESIMPULANNYA PAS NI MMG SEJAK JOIN JADI PAKATAN CUME DPT JAWATAN "OPIS BOY" JEK. SEMUA KEJE KOTOR KENA BUAT, DOSA ORG LAIN DIA TANGGUNG ADOIYAII. TAPI APE PUN EGM ARI NI ADALAH PELUANG AKHIR UTK PAS BERUBAH ATAU REBAH YEZZEKKK

YANG GAMBI said...

Salam Abang Tuah, satu penjelasan yang mantap.

Selagi PAS menyimpan erdogan-erdogan di dalamnya, selagi itulah PAS akan dipandang tidak bermaruah oleh rakyat........ hari ini PAS perlu bijak membuat keputusaan....

Panglima Perang Cyber said...

Pas akan semakin reput dalam Pakatan Reput.

itu kesimpulan saya.

huhu

Awanama said...

Pandangan teman pulok:-

1)Papa Gomo mmg hadir , tapi dia duk luar je tak join majlis secara direct.Persoalannya..dari mana dia dapat semua butiran perbincangan di dalam tu? Adakah org dalam pakai loud speaker sampai org luar boleh dengar?Itu papa gomo kena jelaskan utk kuatkan hujah beliau.

2)al-banjari hantar wakil/team dia juga.Tapi diorg ada tape perjumpaan tu.Kalau dia boleh publish keseluruhan tape tu(mustahil) selesai semua..takpayah gomo kelahi dgn banjari..hehe..ada brani publish?

3) Teman berpendapat gomo agak terburu-buru.Kenapa tak ambil peluang ni utk naikkan saham blogger pro-bn ?Kalau sikit lari ulasan gomo dgn niat perjumpaan/jemputan tu sendiri..kan dah kureng kredibiliti?

sekian adanya..

-oghangkuale-

kuntakinte said...

salam, al banjari mungkin pekak satu telinga yeop!!! dia tak belajar lagi baca mimik muka dan bibir..

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online