Selasa, 19 Mei 2009

SETELAH 500 RATUS TAHUN MASIH JUA BERTIKAM..!!


MUNGKIN HANG TUAH DAN HANG JEBAT HANYALAH WATAK MITOS CEREKA BANGSA MELAYU TURUN TEMURUN SEJAK 500 TAHUN DAHULU. MUNGKIN JUGA IANYA TRAGEDI BENAR BERLAKU DAN TERCATAT SEBAGAI TITIK HITAM DIDALAM LEMBARAN SEJARAH BANGSA MELAYU.

SEBENARNYA SETELAH 50 TAHUN MERDEKA MELAYU TELAH MULAI TERLUPA. MELAYU LUPA SENSARA DIJAJAH. MELAYU LUPA PADA PORTUGIS. LUPA PADA BELANDA. LUPA PADA BRITISH. LUPA PADA JEPUN. LUPA PADA KOMUNIS SERTA LUPA BAGAIMANA MARUAH BANGSA DAN AGAMA DI INJAK-INJAK OLEH BANGSA-BANGSA PENJAJAH KEPARAT INI.

KERANA TERLUPALAH, KINI SEJARAH PERSENGKETAAN SESAMA MELAYU TELAH BERULANG KEMBALI SEBAGAIMANA PERSENGKETAAN ANTARA HANG TUAH DENGAN HANG JEBAT YANG SEAGAMA DAN SEBANGSA ITU.

SIKAP BANGSA MELAYU YANG GEMAR BERSENGKETA SESAMA MELAYU YANG SEAGAMA TETAP TAK BERUBAH. SEBAB MELAYU TAK HABIS-HABIS BERSENGKETA SEHINGGA SEKARANG ADALAH KERANA SIKAP BURUK MELAYU SENDIRI. SIKAP YANG SUKA MENCARI PERBEZAAN JAUH DARI MENCARI PERSAMAAN. GEMAR MENYALAHKAN SESAMA SENDIRI JAUH DARI BANTU MEMBANTU. SUKA BERPUAK-PUAK JAUH DARI HIDUP BERSATU PADU.

INGAT..!! KERANA SIKAP TERSEBUTLAH DIKUATIRI AKHIRNYA AKAN MEMBAWA PADAH DAN KEHANCURAN KEPADA BANGSA MELAYU DAN ISLAM SENDIRI ITU SENDIRI.

PENULIS TERFIKIR JAWAPAN PERSOALAN INI. APAKAH PERSAMAAN ANTARA DUA PAHLAWAN MELAYU MELAKA ITU DENGAN DUA PAHLAWAN MELAYU KINI.? PERSAMAANNYA ADALAH PUNCA PERSENGKETAAN MEREKA. PUNCANYA ADALAH SAMA, IAITU, HANYA BERBEZA PENDAPAT.

APAKAH PULA PERBEZAAN NYA.? PERBEZAANNYA ADALAH HANYA PADA NAMA SAHAJA. DULU PERSENGKETAAN ANTARA HANG TUAH DENGAN HANG JEBAT. KINI PERSENGKETAAN ADALAH ANTARA HANG UMNO DENGAN HAM PAS. ITU SAJA HE..HE..HE….!!!

1 Comment:

Cheguman said...

Orang NS kata HAMPEH

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online