Khamis, 21 Mei 2009

POLITIK, RETORIK DAN SEBAT-MENYEBAT.

Bila dah berkuasa...2 x 5...mereka sebat juga

Oleh: HANAFIAH MAN

"Pernahkah kita terbayang Nizar beri nasihat kepada saya kalau dapat duit yang ada kaitan dengan balak jangan simpan dalam akaun, nanti susah, simpan tempat lain, kena cermat dan hati-hati," itulah soalan yang diajukan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi dalam temubual SIRI AKHIR dengan Agendadaily.

Beliau membangkitkan perkara tersebut bagi menggambarkan betapa perjuangan menegakkan keadilan, menentang rasuah dan salah guna kuasa serta penyelewengan, hanya retorik sebelum berkuasa.

"Bila dah berkuasa dua kali saja," katanya.

Malah beliau turut menyatakan sepanjang 11 bulan pakatan pembangkang memerintah negeri Perak, agenda perjuangan yang dilaungkan selama ini tidak nampak pelaksanaaannya.

"Selama 11 bulan memerintah, saya tak nampak agenda perjuangan yang dilaung-laungkan dulu dilaksanakan. Hanya yang berlaku lulus tanah kepada Cina, beri balak kepada pimpinan parti dan terus dengan program ceramah," katanya

Selain penguasaan Ngeh dan Nga dalam Exco dan mainan politik PKR, apakah punca YB bertindak tinggalkan kerajaan campuran pakatan pembangkang

"Atas isu agama. Kebebasan yang terlalu sangat diberikan. Dalam mesyuarat Exco mereka rancang hendak mengadakan tokong Hindu dan gereja di setiap taman perumahan. Kita hormat agama lain kerana kebebasan beragama dijamin dalam Perlembagaan. Tapi untuk mewujudkan tokong Hindu dan gereja di setiap taman perumahan, saya kita ini dah keterlaluan.

Mana pernah berlaku sebelum ini. Bagi saya ini melambangkan tiadanya penghormatan kepada Islam sebagai agama rasmi di negara ini. Nizar bukan pejuang Islam, bohong, dia hanya nak jaga kepentingan diri sahaja".

Sejak sertai PKR dulu hingga sekrang, adakah YB menduga ini akan berlaku akhirnya

"Pada peringkat awal kita percayalah tentang keadilan, menentang rasuah dan penyelewengan, tentang salah guna kuasa. Ini yang kita nak bawa. ini perjuangan kita bersama selama ini.

Tapi bila dapat bentuk kerajaan sebagai sebuah pakatan, itu juga yang berlaku. Serupa sahaja. Maknanya hanya nak rebut kuasa. Bila dah berkuasa sama saja, serupa saja.

Cuma lebihnya PKR dia dah dekati rakyat dari dulu lagi, Jadi kalau ada orang kata PKR tak betul, rakyat susah nak percaya.

Selama 11 bulan memerintah, saya tak nampak agenda perjuangan yang dilaung-laungkan dulu dilaksanakan. Hanya yang berlaku lulus tanah kepada Cina, beri balak kepada pimpinan parti dan terus dengan program ceramah."

YB sebut soal ‘sama je bila dah memerintah’ apa yang YB maksudkan "Seperti saya jelaskan, isu utama saya keluar kerajaan pakatan pembangkang ini kerana Nizar tak jaga kepentingan Melayu. PKR pula ada konspirasi nak jatuhkan saya. Kalau kata saya keluar kerana wang ringgit, lama dah saya keluar. Lepas pilihan raya umum 2008 saya dah keluar dah kalau saya nak duit.

Selain itu saya lihat soal-soal salah guna kuasa dan penyelewengan, mereka pun sebat juga.

Bohonglah kalau mereka kata mereka bersih tak ada salah guna kuasa atau menyeleweng.

Nizar pernah sebut pada saya soal balak untuk pilihan raya kecil. Saya bawa kepada dia permohonan untuk sebuah tanah kerajaan. Dia kata nak kena bawa dalam mesyuarat dulu tapi saya tanya Jabatan Hutan. Tanah kerajaan tak perlu di bawa mesyuarat, MB sahkan sahaja. Akhirnya kawasan itu diberikan kepada orang lain tanpa dibawa dalam mesyuarat pun.

Tapi apa yang menariknya, dia ada nasihat saya, kalau dapat duit jangan simpan dalam akaun nanti susah. Kena sorok kena cermat katanya. Dia ajar saya buat kerja jahat. Kalau boleh ajar ajar saya buat jahat... kamu buat tak benda itu?.

Serupa aje mereka ini. Usah ceritalah, pembohong aje mereka ni. Kata kita akan dipersoalkan di akhirat. Kalau dulu kita kata UMNO ini penyamun, mereka lagi teruk . penyamun, perogol dan pembunuh sekali.

Apa yang saya lihat dalam masa saya banyak menyuarakan pandangan dan menegur kepimpinan Nizar sebagai MB, Nizar pada masa yang sama main politik dengan jaga kepentingan pimpinan negeri PKR. Dia bagi balak kepada mereka. Kalau PKR Bahagian Tanjung Malim yang saya ketuai mohon tidak diluluskan tapi kalau dipohon oleh pimpinan PKR negeri dia luluskan.

Sebab itu kawasan balak diluluskan kepada pimpinan PKR negeri ketika itu Zulkefli Ibrahim yang juga Ketua PKR Tambun dan Ketua Wanita, Suzana, Ketua PKR Bukit Gantang, Ismail dan bekas ADUN Bota Usaili. Tiga empat orang inilah yang dapat. Pimpinan PKR lain tidak diberikan. Mereka ini adalah kumpulan ABIM dalam PKR.

Bagaimana sambutan orang Behrang kepada YB selepas jadi ADUN Bebas

Saya di Behrang, Alhamdulilah masyarakat masih boleh terima saya. Masyarakat Cina dan majoriti masyarakat Melayu terima saya dengan baik. Selepas jadi ADUN Bebas beberapa program yang dianjurkan dapat sambutan. Yang marah dengan saya ahli-ahli PAS sahaja.

PKR Tanjung Malim bagi saya boleh dianggap dah hancur. Masyarakat Cina yang selama ini menjadi ahli PKR di Tanjung Malim sering tanya saya bila nak buat perisytiharan beramai-ramai keluar PKR.

Kepimpinan PKR Tanjung Malim bersama saya. Sekarang yang memangku Ketua Bahagian adalah orang Teluk Intan yang tidak diterima oleh ahli PKR sendiri.

Saya yakin dalam pilihan raya akan datang, BN mampu untuk menang di Behrang.

Selain daripada isu yang berlaku, saya dah dengar lama di Behrang, mereka menyesal undi pembangkang kerana niat asal mereka hanya untuk mengajar BN tapi rupa-rupanya Perak jatuh ek tangan pembangkang. Kesedaran khususnya di kalangan orang Melayu dah ada. Mereka sudah mula kembali kepada UMNO.

Cuma bagaimana dengan sikap orang bukan Melayu.
Hari ini yang rugi bukan sahaja UMNO di Perak tapi orang Melayu keseluruhannya. Setelah melihat apa yang berlaku di Perak saya beritahu kawan-kawan, kita janganlah kerana marahkan nyamuk, kita bakar kelambu.

Jangan kita bakar UMNO tapi lebih baik kita halau nyamuk-nyamuk itu. Cuma orang UMNO janganlah sekat jika ramai yang nak kembali kepada parti itu.

Salah UMNO pun ada, pimpinan tidak turun ke bawah. Pimpinan UMNO di Cawangan tidak mesra rakyat. Sekat orang yang hendak masuk UMNO…semua ini sebabkan orang makin jauh dengan UMNO. Saya sampaikan ni semasa kami semua jumpa Datuk Seri Najib bagi nyatakan sokongan kepada BN.

Rakyat sebenarnya bukan suka dengan pakatan pembangkang tetapi kerana marah dengan UMNO dan tiada pilihan mereka beri sokongan kepada pembangkang. Itu saja," katanya mengakhiri temubual. - 21/5/2009


- PENDAPAT PENULIS

ITU SEBAB PENULIS TETAP MENYOKONG UMNO SELAGI MATLAMAT PERJUANGAN TETAP MEMPERJUANGKAN AGAMA, BANGSA DAN NEGARA.

PENULIS FAHAM SANGAT PIHAK LAGI SATU..TAK KIRALAH SEKUAT MANA MEREKA TERJERIT-JERIT MENGATAKAN MEREKA MANUSIA HEBAT, MEREKALAH AHLIL AGAMA DAN MEREKA AHLIL KEADILAN..KERANA PENULIS PERCAYA ITU HANYALAH RETORIKA SEMATA-MATA..

PADA PENGAMATAN PENULIS SEPANJANG PEMERINTAHAN KELIHATAN MEREKA JUGA RUPANYA MANUSIA BIASA. YA, MANUSIA BIASA YANG HANYA MAMPU BERETORIK HEBAT, BERCAKAP BESAR TETAPI HAKIKATNYA APABILA TIBA GILIRAN MEREKA MENGENGGAM KUASA, WANG DAN DOT..DOT..DOT..LAIN PULA CERITA..MEREKA CAIR IBARAT AIS JUGA AKHIRNYA..!!

http://www.agendadaily.com/cms/content.jsp?id=com.tms.cms.article.Article_1b63fcca-cabec5bb-154de0b0-d08a5a1a

9 Comments:

Jeepers Creepers said...

saya bersetuju masalah sebenar bukannya rakyat menyokong pembangkang tetapi marahkan umno/bn sebenarnya.

dengan masalah minyak,harga barang dan sikap PM dahulu, ramai rakyat terasa hati termasuk veteren UMNO.

Kini diharap Najib dapat membawa pembaharuan dan pemulihan kepada UMNO dan BN. Kalau tidak, mungkin ini adalah kerajaan BN yang terakhir.

Namun walaupun ditakdirkan ini adalah kerajaan BN terakhir, saya akan terus berperang dengan blogger pakatan sehingga kerajaan BN dapat ditegakkan semula di Malaysia.

kuntakinte said...

salam, kah!!!kah!!! teman dah kata dari dulu lagi,,, kata dulang paku serpih..ha ini lah dia species nya...guna janggut, guna ayat2 nampak alim nasihat penyokong berjuang kejalan Allah...anak2 buah yang bonggok nganguk kepala....ha...ha...depa kat atas sebat cukup2...sapu selagi tengah ada kuasa yang tinggal sari dua lagi he...he... pasai tu Pengarah Hutan Perak tak masuk pejabat bila Nizar jadi MB sebab protes kelulusan Balak tak ikut jadual main suka2...gelojoh...hakap.

belum menyumbang jasa dan tak berpeluh lagi badan membangunkan negeri dan rakyat....kerja sapu harta negeri yang didulukan sebab apa DUIT!!!!!!!!!YEOP!!!!!! Nizar + Ngey + Nga jadi lah cerita P.Ramlee....kau satu...aku satu...kau dua ....aku dua...kau tiga...aku empat....kau satu ....aku lima..... kah!!!!kah!!!! SEDAR LE YANG DIKATAKAN RAKYAT PERAK NI SEMUA PENYAMUN TARBUSSSSS

kembara putih said...

Aiseyman AbangTuah. Kenapa petik kata-kata si Jamaluddin kaki perasuah tu. Mesti rakyat dah tak percaya pada dia. Setiap kata-kata dia layak dibuang ke longkang je. Kaki perasuah bercakap benci rasuah. Kalau dia bercakap selepas mahkamah berkata "tiada kes untuk kamu dan kamu bersih-sebersihnya" baru la AbangTuah bukukan kenyataannya.

Kata nak betulkan UMNO, ni macam nak menjahanamkan adanya. Patut la rakyat semakin menjauhi UMNO. Lepas ni AbangTuah interview pula si Ali Rustam di bawah tajuk belia benci rasuah.

Antibarua said...

Masa Jamaludin ni masih dalam PKR.. jawatan exco tak dilucutkan oleh Nizar... maknanya setuju dgn rasuah yg Jamaludin lakukan siap bela Jamaludin lagi termasuk Nik Ajis dan BABI tu...

Sekali Jamaludin keluar parti jadi calon bebas... macam2 pula dia orang kata... hahahaha ludah ke langit betul dgn kahak2 sekali puak-puak BARUA ni terpaksa telan balik.

Akai ada ka?

Prof. Era Pasca said...

Adun kawasan Dewan Undangan Negeri Manek Urai, kelantan, Haji Ismail Yaacob, 60 telah kembali kerahmatullah pada jam 5.55 pagi tadi di hospital Raja Perempuan Zainab II. 22-5-2009

sumber YB IDHAM

AbgTuah said...

SALAM...

INALILAHI WAINAH ILAHI HI RAJIUN..

TIAP-TIAP YANG BERNYAWA AKAN KEMBALI MENEMUI PENCIPTANYA..

SEMUGA ROH ARUAH AKAN DICUCURI RAHMAT DAN DITEMPATKAN DIKALANGAN MEREKA YANG SOLLEH..

MAWAR BERDURI said...

salam dihulur kepada tuah.
apa gerangan khabar di sana?

apalah hendak bagai dikata,
ingin saja ku hempap kepala c nizar dengan kayu balak yang ada..sekian wassalam

Unknown said...

DIORANG KIRE IKUT MATEMATIK SONGSANG BRO..

2 X 5 + 10...TP DIORANG KIRE...2 X 5 = 20! BROO!! KEHKEHKEHKEH..JAHANAM2 ILMU MATEMATIK DIORANG PAKAI!!

kuntakinte said...

salam, Ni A Jar dah frust menongeng yeop membayang kan kayu balak melepas... apa kan daya tangan tak sampai yeop!!!!!.....

Lepas PRU13 sorry le yeop nak merasa.... Ngey standby Melayu bodoh lain jadi calun DAP....menangis tak berlagu le yeop!!!!

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online