Ahad, 8 November 2009

FAKTA BERKAITAN PELANTAR MINYAK DAN GAS.


JANGAN ASHIK WANG ROYALTI AJE...PERPADUAN UMMAH LEBIH UTAMA..!!KOS DIJIMATKAN MENGUNAKAN PAIP LINE THAILAND..CUMA PERLU SAMBUNG SIKIT KE JAJARAN PAIP GAS NEGARA.


BERKAITAN DENGAN ISU TUNTUTAN ROYALTI MINYAK KELANTAN, SENANG AJE WAHAI SEMUA JEBAT..!!!

KAU SURUH NIK AJIS, HUSSAM DAN SALAHUDDIN AYUB AMBIL TINDAKAN UNDANG-UNDANG...PERGI BAWA KE MAHKAMAH ANTARABANGSA. USAHAKAN AGAR PERJANJIAN ROYALTI MINYAK ANTARA PETRONAS DENGAN KELANTAN TAHUN 1974 TU DIBATALKAN.

SO GO AHEAD JANGAN BANYAK CERITA, JANGAN TUNGGU LAGI…!!! AMBILAH TINDAKAN UNDANG-UNDANG YANG DAH TERTANGGUH SELAMA BERPULUH TAHUN TU…!!!

KALAU BENAR-BENAR KELANTAN BERHAK KE ATAS HAK DI ZON EKONOMI EXKLUSIF (ZEE) MAKA KERAJAAN DAN PETRONAS TENTU AKHIRNYA TERPAKSA BAGI JUGA WANG ROYALTI TERSEBUT.

TAPI YANG MENJADI PERSOALANNYA…BENARKAH WUJUD KONTRAK PERJANJIAN TERSEBUT ATAU IANYA SEKADAR MEMORANDUM KESEFAHAMAN (MOU) SAHAJA..?

SEBENARNYA DAH BERPULUH TAHUN DAH USAHA CARI GALI MINYAK DI KAWASAN MALAYSIA THAILAND JOINT DEVELOPMENT AUTHORITY (MTJDA 1979) DAN ZON EKONOMI EKSKLUSIF ( ZEE) TU DIJALANKAN. TAPI YANG MENGHAIRANKAN SANGAT KENAPA DARI DULU LAGI TINDAKAN UNDANG-UNDANG TIDAK DIAMBIL.

HAHAHA..KENAPA BARU SEKARANG KONON NAK BATAL PERJANJIAN.? MUNGKINKAH PAS KELANTAN FAHAM SANGAT MEREKA TAK ADA EDGE…TAK ADA POINT BOLEH MENANG KE ATAS HAK EKSLUSIF DALAM AKTA ZEE TAHUN 1984 TU.?

TAPI PADA PANDANGAN PENULIS KALAU PERJANJIAN 1974 TERSEBUT DIBATALKAN PUN..PETRONAS DAN KERAJAAN TETAP ADA HAK MUTLAK (KUASA PENUH) UNTUK TERUS MENJALANKAN KERJA CARI GALI MINYAK DI KAWASAN JDA ATAU MANA-MANA KAWASAN SELAGI IANYA MELEBIHI 3 BATU NAUTIKA DARI GIGI PANTAI. KERANA KAWASAN EEZ ADALAH HAK MUTLAK SEMUTLAK-MUTLAKNYA HAK KERAJAAN PUSAT.

TAPI WALAU PUN BEGITU, DI ATAS DASAR KEPERIHATINAN, KERAJAAN TELAH BERSETUJU NAK BANTU RAKYAT NEGERI KELANTAN MAKANYA SESUAILAH DIBERIKAN IMBUHAN DALAM BENTUK WANG IHSAN UNTUK DISALURKAN TERUS KEPADA RAKYAT.

TAPI SEKARANG, YANG SEDIHNYA NAK BUAT PERKARA BAIK PUN BOLEH DITOLAK OLEH PUAK PARTAI PAS. KENAPA PUAK JUAK NI NAK MEREMEHKAN USAHA BAIK KERAJAAN YANG IKHLAS NAK MEMBANTU ANAK NEGERI KELANTAN..?. SAJA NAK MEMBURUKKAN KERAJAAN AGAR DILIHAT KONONNYA SEBAGAI PEROMPAK WANG ANAK NEGERI KELANTAN KE ..?
WAHAI PAS.!! CARILAH ISU LAIN, JANGANLAH DI POLITIKAN ISU WANG ROYALTI NI..? KENAPA WANG..WANG..WANG..ITU AJE YANG DISEBUT TAK HABIS-HABIS..KENAPA SESAK SANGAT DAH KE…? SELAIN WANG…BANYAK LAGI PERKARA YANG BOLEH DIUSAHAKAN UNTUK KEBAIKAN ANAK NEGERI KELANTAN, SEBAGAI CONTOH; KURANGKAN KADAR PENGELUARAN ANAK LUAR NIKAH, KADAR JANGKITAN AID DAN KADAR JENAYAH YANG TINGGI TU AGAR SESUAI KELANTAN DENGAN GELARAN SEBAGAI SERAMBI MEKAH…BUKAN SERAMBI WANG ROYALTI…!!!
SEELOKNYA RAKYAT NEGERI KELANTAN MINTA BUDI BICARA KERAJAAN ITULAH CARA YANG SEBAIKNYA...DAN TEPATLAH SEKARANG KERAJAAN BERSIMPATI DAN SETUJU MEMBERIKAN WANG IHSAN...TAPI INGAT BUKAN PADA PAS..HANYA PADA ANAK NEGERI KELANTAN SAHAJA…!!!
SEBENARNYA DIBERITAKAN AWAL LAGI ISU TUNTUTAN ROYALTI NI TELAH DIKAJI OLEH JABATAN PEGUAM NEGARA YANG BERPENDAPAT KERAJAAN KELANTAN TIDAK BERHAK UNTUK MENUNTUT ROYALTI DARIPADA KAWASAN BERSAMA TERSEBUT. JADI JANGAN INGAT KERAJAAN MALAYSIA NI TAK PAKAI UNDANG-UNDANG ATAU MENGUNAKAN UNDANG-UNDANG KOWBOI…SEMUANYA MENGIKUT SALURAN DAN PROSIDUR YANG DITETAPKAN.
YANG PASTINYA SEBELUM DS NAJIB…DS RAIS YATIM DAN DATO MUSTAPHA MOHAMAD KELUARKAN KENYATAAN TENTANG ISU NI MEREKA DAH PUN KAJI SECARA TERPERINCI DAN SEDALAM-DALAMNYA TERMASUKLAH DARI SUDUT PERUNDANGAN. BUKANNYA MAIN SEMBOR-SEMBOR KELUAR MACAM MENYEMBUR ORANG DENGAN CEMUHAN ISLAM PLASTIK, ISLAM CELUP, KAFIR DAN PERBAGAI LAGI.
JADI FAHAMLAH, SEMUA YANG MEREKA NYATAKAN ADALAH BERDASARKAN DARI SUDUT PERUNDANGAN.
HABIS NAK DINYATAKAN DARI SUDUT APA LAGI..DARI SUDUT KASIH SAYANG, DIPLOMASI ATAU MUZAKARAH DENGAN PAS KE. HEHEHE...BOLEHHHHHHH…BOLEH…BOLEH JALAN DA…!!!
JADINYA..JIKA KERAJAAN TAK TERIKAT ATAU TERPAKSA ATAS MANA-MANA TINDAKAN UNDANG-UNDANG APA HAL PULA TAK FASAL-FASAL NAK DIBERIKAN ROYALTI PADA PAS KELANTAN..APA..APA..APA..?????
WELL…!! BENARLAH JUGA APA YANG DI KATAKAN OLEH MAMAK TU..IANYA BERGANTUNG KEPADA KERAJAAN. HAK MUTLAK KERAJAAN NAK MENAMAKANNYA IANYA ROYALTI ATAU IHSAN. IANYA JUGA BERGANTUNG KEPADA BUDI BICARA DAN IHSAN KERAJAAN UNTUK BAGI KEPADA NEGERI KELANTAN. TETAPI KERAJAAN TAK ADA URUSAN DENGAN PAS..JADI PAS JANGAN SYOK SENDIRI…JANGAN NAK SIBOK-SIBOK...SHOO..SHOOO...MAIN JAUH-JAUH...!!!!
SO MAMAK HJ…ASHIK BACKING MAMAK…LAPAR PULA PERUT NI…BELANJA 'NASI BRIANI ROYALTI' SATU…!!!

MAKLUMAT TAMBAHAN DARI JURUTERA ISAC ANAKRIMAU:

KENAPA GAS DIDARATKAN DI THAILAND?

APABILA GAS ASLI INI (LPG) DI SALURKAN KE PADANG BESAR, NEGARA KITA/PETRONAS JUGA TELAH DAPAT MENJIMATKAN SEJUMLAH WANG YANG BESAR KERANA JAJARAN PAIP LPG INI KEMUDIANNYA TELAH DAPAT MENGGUNAKAN REZAB PAIP GAS PERTRONAS GAS DAN SEGALA KEMUDAHAN YANG TELAH SEDIADA UNTUK PGU I & II. IAITU REZAB "Y" GRID JAJARAN PAIP GAS NEGARA.

SELAIN MENJIMATKAN DARI SEGI KOS PEMASANGAN PAIP YANG CUMA HANYA LEBIH KURANG 55KM PANJANG (ITUPUN DIBIYAYAI BERSAMA DENGAN KERAJAAN THAILAND, TEMPOH PEMBINAAN DAN KOS PENGAMBILAN TANAH JUGA TELAH DAPAT DIJIMATKAN DENGAN BANYAKNYA. JARAK TAMBAHAN PAIP GAS DARI TUMPAT (BERDEKATAN KOTA BAHRU) IAITU JIKA PAIP GAS INI MELALUI KOTA BAHARU, KERAJAAN/PETRONAS PERLU MEMBINA 233KM PAIP GAS ASLI UNTUK MENYAMBUNGKANNYA KE KERTIH (MENGHUBUNGKAN GRID GAS NASIONAL).

JIKA PILIHAN INI DI AMBIL SUDAH PASTI PROJEK INI MASIH BELUM SIAP SAMPAI SEKARANG KERANA ISU PENGAMBILAN TANAH DI KELANTAN AKAN MENJADI ISU BESAR. LIHAT SAHAJA DI PULAU PINANG, DI MANA PROJEK "PEMBINAAN KERETAPI BERKEMBAR" YANG SEPATUTNYA MEMBERIKAN MANFAAT YANG BESAR KEPADA RAKYAAT DAN NEGARA TELAH MELALUI DETIK2 SUKAR APABILA PULAU PINANG JATUH KE BAWAH PERMERINTAHAN "DAP". KESELURUHAN KEBAIKAN DAN PENJIMATAN PROJEK TMM INI KEPADA NEGARA JUGA SEWAJARNYA DIAMBIL KIRA.

24 Comments:

Awanama said...

Artikel hebat, tersusun dan berfakta, teruskan usaha tuan

Awanama said...

Penulisan yg berseni diselang-selikan antara humor dan fakta. Tidak membosankan, syabas.

Tai said...

Wah, hebatlah encik. Penulisan cantik. Tapi, maukah depa paham encik?

Awanama said...

assalam...bro...selagi royalti tu tak masuk poket diaorang..selagi tu lah mereka akan menyalak...dah faham sangat dgn perangai diaorang tu..

Awanama said...

FAKTA MENGIKUT AHLUL PAS YG FANATIK:

UMNO (NS) 3 PAS (KTN) 1

ABG TUAH 10 husam ROYALTY 0

BANTAI! JGN TAK BANTAI!

Awanama said...

Hobin jang hobin..biar mencicit-cicit penyokong Pas lari

Tai said...

Biasalah tanpa nama, apa nak buat. kata kat orang, diri sendiri pun sama.

Tai said...

Itulah tanpa nama oi.

Tai said...

Tanpa nama, penyokong yang setia, akan sanggup tegur parti kalau parti buat salah. Ini bukan penyokong original setia. Ini sokong yang bawak rebah.

HANG JEBAT said...

Khas untuk abg tuah dan mamak penang :

ULASAN AKU BERADA DI RUANGAN GEOGRAFI..... KERANA PERBINCANGAN DISITU MASIH BELUM SELESAI. AYUH KITA SUDAHKAN,

Mohammad Roslan said...

Salam,
Tak puas hati saudara kita ini Abg Tuah!!!. depa ini macam mamak nasi kandaq kalau tak ada kari tak boleh hidup!!!. Kadangkala kesian juga terlalu kerap dengar ceramah Pakatan rakyat dan telah brainwash slongan "LAWAN TETAP LAWAN"...kalau salah pun lawan...hahaha...kalau kalah kat mahkamah kata BN tipu...tapi mahu lawan!!!!nak menang je mana boleh!!!!.Jebat itu kita belanja nasi kandaq kedai mamak di penang...hehhee kita ajak kuntakinte, sekupangduas dan Apai sekali jangan lupa bawa Issac dan Teddybear Cute. Ok Jebat!!!.Gerenti Nasi kandaq mamak tanpa kolestrol dijamin oleh Lever brothers!...wassalam.

Awanama said...

la ni sume sibuk cite psl royalti...

awat depa nak sgt royalti ni...patut org mcm sy yg keje korek minyak tgh laut diberi royalti...

ni tak adil sume nak bagi PAS...

Tai said...

Alahai mamak, biasalah depa. Depa mau kasi belanja nasi kandak takdak kolestro. Eh, tapi bagi aku, kulit ayam, aku mau.

Minggu depan, bermulalah aku kerja.

Tai said...

indi, hang kata, tak adil, bagi Pas, tu adil. So?

Awanama said...

Lepas dah pas dan cekap maki hamun sekarang belajar jadi perompak pulak.

Bagi wang Ehsan to se, nok paksa royalti jugak, basa jenih muko tak malu, buatle telaga minyak sendiri.

Husam dah naik minyak macam gajah!!
Hehehehe..Kahkah kah nak tegelak tu..

kuntakinte said...

salam, dah kemaruk sangat, kerja senang tak perlu perah otak, keluar modal, didik kepakaran tempatan, bina sendiri pelantar minyak, ambil pekerja dan bayar gaji pekerja anak2 Malaysia.....yang diorang tahu nak untong tak perlu kerja...duit!!!duit!!! tadah tangan minta, betul setengah orang kata, pak lebai ni pantang 2 perkataan 1 'UIT', 1 'RIT'.

Aku bangga kalau apa yang aku tuntut atas titik peluh aku sendiri..tapi kalau hak orang lain usaha, lepas tu aku beria-ia tuntut...he..he.. malu nya muka aku..

Yeop!!! dah lebih dari duit Royalti Kerajaan BN sara dan tolong Kelantang yeop!!!! cermin muka tu.

Tu bukan apa dah tahu tak akan menang di Mahkamah....tapi nak buat heboh agar PRU13 boleh buat modal fitnah baru, BN rampas Royalti PAS Kelantan..... semua dalam poket le pak Hitler Kelantan.

Awanama said...

Kalau dah jenih kepala batu tak payah bagi fakta apa pun mesti tak pakai punya....

Yang depa dok nampak duit..duit..duit bagi depa ada duit semua boleh jadi, mencari tak pandai, tapikalau nak perabih serahle pada depa.

Bapak mentua Husam pekasam.

Tai said...

Haha, biasalah depa tu tanpa nama.

Tai said...

kuntakin, kalau depa tau malu, depa taklah buat macam tu.

Tai said...

Tanpa Nama, hang baru taukah perangai depa tu? Bila nak berubah depa tu kan?

Awanama said...

Hello encik tuah.....

Wah!!! Untung yang teramat sangat rakyat kelantan nih!

Orang kat Sarawak yang memang terang-terang ade minyak pun tak dapat royalti langsung macam ni!

Tai said...

Tanpa Nama untunglah, tapi tak tau berterima kasih. Apa macam?

a片 said...

免費a片下載無碼有
線上看a片直播a片下載
色a片色情自拍影片庫
線上看a片直播a片下載
免費成人a片直播
a片
a片寫真
免費a片下載無碼有
免費a片
a片a漫

美女福利色愛愛直播 said...

熱舞視訊聊天室
免費成人影音
a片成人網站
無碼h動漫
無碼h動漫
免費a片卡通電影
成人自拍裸照
情色影音網
無碼h動漫

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online