Jumaat, 23 September 2011

PERBEZAAN KETARA PAS DAN UMNO ?.APA PERBEZAAN ANTARA PARTI UMNO DAN PAS. JIKA PAS KATA MEREKA ISLAM, UMNO PUN MELAYU ISLAM JUGA. JIKA PAS KATA MEREKA KUAT ISLAM MAKA UMNO BOLEH KATA KITA MENSYUMULKAN ISLAM. JIKA PAS KATA MEREKA RAMAI OSTAD DAN LEBAI, UMNO PULA KATA KITA RAMAI BIJAK PANDAI AGAMA. JIKA PAS BERCITA-CITA MENGUJUDKAN NEGARA ISLAM, PERLEMBAGAAN UMNO PULA TERTULIS, ISLAM ADALAH MATLAMAT PERJUANGAN.

JADI, JIKA DAH BANYAK PERSAMAAN KENAPA PULA ORANG PAS NI SENGAJA NAK MENUNJUKAN MEREKA NI BERBEZA DAN LEBIH HERO DALAM ISLAM DARI UMNO?.

YA, MUNGKIN SEBABNYA DENGAN MENUNJUK-NUNJUK KELEBIHAN DAN KEFAHAMAN AGAMA DAN DENGAN MEMBANGKITKAN ISU HUKUM HUDUD YANG BELUM LAGI DIBANGKITKAN OLEH UMNO MEREKA TELAH DAPAT MENONJOLKAN DIRI DAN MENGANGKAT IMEJ MEREKA DI KACA MATA UMUM SEBAGAI PARTI YANG KONONNYA SEBENAR-BENAR HEBAT DALAM ISLAM DAN SETERUSNYA MENENGGELAMKAN UMNO.

DALAM BANYAK PERKARA MEMANG TAK DAPAT DINAFIKAN ADA BANYAK PERSAMAAN ANTARA PAS DAN UMNO. TETAPI DALAM PADA ITU PULA, PADA PANDANGAN PENULIS TERDAPAT PERBEZAAN PALING KETARA ANTARA PAS DAN UMNO. WELL..WELL..SELALUNYA...,

UMNO TAK JANJI KALAU TAK BOLEH BIKIN...TAPI PAS BANYAK JANJI TAPI SELALU TAK SERUPA BIKIN...? KEH..KEH..KEH..!!

PERUMPAMAAN HARI INI...
CAKAP BERDEGAR-DEGAR..TAPI TAIK TERSANGKUT DI GELEGAR.!!

P/S: SILA KE ARTIKEL DI BLOG BERIKUT UNTUK PENERANGAN YANG AMAT BERNAS LAGI TERPERINCI TENTANG NIAT PAS SEBENAR BERKAITAN ISU HUDUD.

8 Comments:

JEBAT said...

PERBEZAAN KETARA PAS DENGAN UMNO IALAH :
A) RAMAI BINI PEMIMPIN BESAR UMNO TAK MENUTUP AURAT TERMASUK BINI PM SENDIRI. MANAKALA PEMIMPIN PAS BINI MEREKA BERIMEJKAN ISLAM.

B) UMNO TERANG - TERANG MENOLAK HUKUM HUDUD UNTUK DILAKSANAKAN DIMALAYSIA TERCINTA INI SEPERTI MANA KATA PM NAJIB. MANAKALA PAS BERCITA - CITA MELAKSANAKAN PERUNDANGAN ISLAM DI NEGARA YANG TERCINTA INI.

C) SEBAHAGIAN BESAR PEMIMPIN UMNO TAK BOLEH NAK JADI IMAN SEMBAHYANG TERMASUKLAH PM SENDIRI BERBANDING DENGAN PAS RAMAI YANG BOLEH JADI IMAM DALAM SOLAT BERJAMAAH.

D)UMNO SUDAH BUSUK SAMPAI KEUSUS KERANA RASUAH, PEREBUTAN KUASA. ITU BUKAN HAMBA KATA, TUN M YANG KATA.PAS KALAU ADA PUN AGAKNYA TERLALU KECIL.

E)PENGASAS UMNO SENDIRI DATO ONN KELUAR UMNO DAN MENENTANG UMNO. PAS SEBALIKNYA.

F) YANG PALING TERUK YANG TIDAK ADA DALAM PAS ILAH UMNO MERUPAKAN TALI BARUT PENJAJAH BRITIS UNTUK TERUS MENJAJAH NEGARA TERCINTA INI.

G) YANG AMAT DASYAT YANG TIDAK ADA DALAM PAS TETAPI ADA DALAM UMNO IALAH UMNO MENGGUNAKAN PENASIHAT ISRAEL UNTUK MENGEKALKAN KUASA(UMNOAPCO)

H) YANG PALING CELAKANYA PEKARA YANG DILAKUKAN OLEH UMNO BUKANNYA PAS IALAH MENGGUNAKAN PENDATANG TANPA IZIN UNTUK MEMPERTAHANKAN KUASA PEMERINTAHAN.

I)BANYAK SANGAT NI, PERBEZAAN YANG HAMBA NAK TULIS TAPI CUKUP SEKADAR ITU DULU.

shamshul anuar said...

Saudara tuah,

Masalah utama yang membelenggu PAS sejak zaman berzaman ialah sikap 'RIAK" .

PAS dari dulu sampai sekarang sentiasa merasakan hanya PAS boleh bercakap pasal Islam. Bagi PAS, orang PAS lebih beriman berbanding ahli UMNO.

Bagi saya PAS satu parti munafik. Islam hanya dibir saja. Tidak lebih dari itu. PAS gagal mentarbiah ahlinya tentang Islam.

Melihat perangai ahli PAS, kita tak dapat lihat keindahan Islam. Sebab itu kita tak boleh salahkan orang Melayu apatah lagi yang bukan Islam jika mereka menolak Hukum Hudud.

Bukan bermakna orang melayu menolak hukum hudud. Hanya rata rata tidak yakin PAS mampu melaksanakan apatah lagi melihat sikap pemimpin PAS yang banyak berlakon .

PAs gagal memahami satu perkara asa iaitu jika mahu tegakkan Islam di Malaysia, maka PAS perlu kerjasama UMNO. Kenapa? Kerana UMNO mempunyai saham terbesar pengundi Melayu.

Ini satu kenyataan. Malangnya PAS lebih suka berperang dengan UMNO. Pemimpin UMNO dibantai sesuka hati. Berita yang tidak sahih mengenai UMNO disebarkan( fitnah).

Islm dilaungkan tetapi PAS jarang mahu ambil pendekatan Rasulullah SAW dalam menyebarkan Islam. Bak kata orang putih "do not have to reinvent thre wheel".

Ikut saja pendekatan Nabi. Tunjukkan akhlak terpuji yang membuatkan orang terpaut hati kalaupun tak percaya pada kebolehan PAS.

Tetapi tentu sukar. Dengan Mohd Sabu sebagai pemimpin, maka bertambahlah ceramah memaki hamu pemimpin UMNO.

Ini bukan bermakna UMNO itu tiada salah. Banyak juga. Namun UMNO tak sehipokrit PAS.

Awanama said...

Assalamualaikum buat rakyat malaysia, hanya satu sahaja yang teman nak tanya....selama kelantan diperintah oleh kerajaan PAS,adakah hukum Hudud diamalkan????

Awanama said...

,
,.

Awanama said...

en tuah... tolong jawab en jebat punye ulasan,,, cam xde bantahan je? xbrani ke? umno lagi bnyk berlakon,fitnah dan lain2 yg teruk.. nampak sgt en tuah bukan dari kalangan yg bijak...

Awanama said...

aku sokong parti yang menegakkan ISLAM..wlupun kita semu bukanlah terlalu baik dan bukanlah terlalu jahat..tetapi dengan adanya system perundangan agama berlandaskn Islam,sekurang2nya kita semakin hari semakin mengingati kematian..apa yg aku tgk perjuangan PAS itu betul,tp ahli2nya yg kuat menentang memaki hanya tau mengata,bila orang tgk pon dah muak...PAS nk mengajak orang masuk partinya perlu dengan cara..bila anda merendah diri berlembut menghormati org lain,insyaAllah semua orang pasti menghormati PAS

Awanama said...

UMNO bukan menolak hudud tetapi macam nak dilaksanakan jika orang Islam tak bersatu?

網路校園美女寫真 said...

免費a片下載無碼有
線上看a片直播a片下載
色a片色情自拍影片庫
線上看a片直播a片下載
免費成人a片直播
a片
a片寫真
免費a片下載無碼有
免費a片
a片a漫

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online