Khamis, 22 Januari 2009

MANJUNGMALI TAK FAHAM AMANAT

KOMEN MANJUNGMALI (SOJAR TUA)

manjungmari said...
tuah-tuah... memang betl kau tuahh.. zaman melaka hang tuah bunuh hang jebat...zaman perak bangkit hang tuag buat cerita dongeng.. hang dengan geng hang perak bangkit boleh lah cerita umno tu buat kerja islam, pemerintahan islam.. budak tadika kemas hang ceritalah.. aku sojar tua nak temberang... tunggu... tunggu aku habis umur.. hangpa boleh temberang...


JAWAPAN YANG BERHEMAH DARI TUAH...

AbgTuah said...
HAII..SOJAR TUA MANJUNGMALI..HANG DAH TAK DA IDEA...HANG PI HANGKUT ARTIKEL BUSUK DARI TONG SAMPAH DAN PASTE KEMARI BUAT APA...HANG KALAU JAWAB ELOK-ELOK SOALAN TUAH DAN PERAKBNGKIT LAGI ORI..LAGI ORG RASPIAK KAT HANG...SADARLAH WAHAI SOJAR TUA..DULU KEMERDEKAAN INILAH YG HANG DOK DUKUNG HARI-HARI SEMASA DALAM SOJAR TU. KALAU KITA TAK MERDEKA HANG TU TAK MERASA JADI SOJAR...MUNGKIN HANG MASUK SOJAR GURKHA BRITISH.


HANG KENA INGAT AKU MEMPERTAHANKAN UMNO...BUKAN KERANA NAMA PARTI TU UMNO...TAPI AKU MEMPERTAHANKAN UMNO TU KERANA MASIH LAGI MEMPERTAHANKAN ISLAM DAN BANGSA KITA NI.HANG INGAT KITA NI SAMAKAH DENGAN THAILAND TU...BOLEH TUKAR-TUKAR PEMERINTAH 3 - 4 KALI SATU TAHUN.SESIAPA BOLEH BUAT ACARA PECAH DAN PERINTAH BILA-BILA MASA. KALAU DIMALAYSIA NI SATU AJE BANGSANYA...SATU AJE AGAMANYA...AKU PUN TAK AMBIL PUSING TAK AMBIL POT..LANTAKLAH SAPA NAK MEMERINTAH...FASAL YANG AKAN BERKUASA TU NANTI MELAYU ISLAM DAN ISLAM MELAYU JUGA. TAPI DIMALAYSIA NI ADA SELAIN MELAYU ADA BERBAGAI BANGSA DAN AGAMA LAIN...MASING-MASING DOK TUNGGU JUGA BILA DEPA NAK MERASA MEMERINTAH.

KALAU AGAMA KITA BUKAN ISLAM AKU TAK KISAH SAPA PUN NAK MEMERINTAH..BIAR LAH INDIA KA...CINA KA...ATAU MAT SUNTTUTIKE. TAPI FASAL MENGENANGKAN TANAH WARISAN KETURUNANAN MELAYU ISLAM...ISLAM MELAYU...IAITU TANAH KETURUNAN JAWI NI PERLU DI JAGA. AMANAT TURUN TEMURUN...AMANAT DARI SULTAN AULIA...RATUSAN TAHUN DAHULU PERLU DIJAGA DAN DIPERTAHANKAN AGAR IANYA TERUS MENJADI TANAH JAWI...TANAH MELAYU ISLAM..ISLAM MELAYU...UNTUK DIAMANATAKAN PULA PADA KETURUNANAN SELEPAS KITA DAN SETERUSNYA...

YANG AKU NAMPAK PARTI YANG MEMAHAMI AMANAT TERSEBUT DAN CUKUP KUAT UNTUK MEMPERTAHANKANNYA IALAH UMNO..YA UMNO..YA UMNO..YA UMNO...SELAIN DARI UMNO AKU LIHAT BELUM ADA PARTI YANG FAHAM...YANG MAMPU UNTUK MEMPERTAHANKAN AMANAT INI...KERANA KEBANYAKANNYA LEBIH BERSIKAP PENGKIANAT DARI BERFUNGSI SEBAGAI PENYAMBUNG AMANAT MELAYU ISLAM..ISLAM MELAYU.

AKU TAK KISAH KAU NAK SOKONG MANA PARTI PUN INI DEMOKRASI...TAPI KENA INGAT DAN FAHAM BAHAWA HALA TUJU UMNO BUKANLAH SEBURUK YANG KAU SANGKAKAN. AKU DAN RAMAI LAGI YANG FAHAM AKAN AMANAT INI AKAN TERUS MEMPERTAHANKAN UMNO YANG KU LIHAT PALING LAYAK....PALING KUAT UNTUK MENDUKUNG AMANAT ZAMAN INI...DAN AKU AKAN PERTAHANKAN UMNO SEHINGGA TITISAN DARAH TERAKHIR...ITU SAHAJA.
January 22, 2009 1:12 PM

8 Comments:

kuntakinte said...

Salam, Sojar tua, tua saja, rugi negara ada bekas sojar yang pernah diambil oleh gomen di celah2 hutan kampung bawa ke pekan untuk diberi pakaian percuma, makan percuma, tempat tinggal percuma, malah dibayar gaji oleh gomen, naik basikal raleigh berkilat, ketika tu bukan main bergaya dan bangga malah anak dara kampung bukan main bangga dapat menikah dengan mat terap, riuh bakal mertua bersembang merata cerok kampung menantunya MAT TERAP, zaman telah berubah, hidup si MAT TERAP sama sekali berubah, boleh membesar kan anak2, boleh buat rumah, boleh beli harta2 lain, malah pencen pun dibayar secara istimewa, TETAPI kebiasaan manusia Melayu "kacang lupa kan kulit".

Tua saja tak cukup kalau kesyukuran tak pernah singgah didalam hati sanubari, ini memang contoh bapa atau atok mithali, tak heran anak2 keluaran sojar tua jadi pengkhianat bangsa satu masa nanti. akhirnya yang akan kencing di pusara mendap sojar tua piat dan piutnya kerana piat dan piutnya ketika tu jadi hamba abdi si botol kicap.

Taminsari said...

Salam Tuah..Ini adalah satu contoh terbaik " Melayu Mudah Lupa "..madu diberi, tuba pula dibalas!!

Salam perjuangan..
Taminsari

Awanama said...

Salam:..

Si Sojar tua ini masa jadi sojar dulu dia bukan tembak musuh tapi dia tembak rakan sendiri.Tulah sebabnya sampai dah pencen dan tua terbawa2 tembak rakan sebangsa dans seagama demi menjaga hati si babi dan si ular....

Awanama said...

Salam:-

Ingatlah wahai sojar tua...

Itu 2 EXCO DAP Perak seorang di Pantai Remis dan seorang di Sitiawan tu datang dari lubuk komunis..

Dulu Orang suruh tembak komunis yang kau pegi tembak rakan sendiri pasal apa...

Awanama said...

sojar tua yang yang tak berguna...tah engko nie yang kena buang tak?? pasal tu ko marah sangat..

Awanama said...

Kesian abg tuah..
Yakin betul partinya pertahan bangsa melayu dan Islam
Realiti nya bahasa melayu ditolak diganti PPSMI
konon nya tak standart..nanti budak2 buduh susah nak dpt keje
Jawi nya entah hilang kemana.
Agama...tayah cerita lah.kang kne tuduh org pas
realiti check la bang....jangan mimpi banyak sgt.

Awanama said...

SALAM ANON...

YA TUAH YAKIN 100% UMNO MAMPU MEMPERTAHANKAN ISLAM DAN MELAYU. JANGAN KAU PANDANG KULITNYA...KULITNYA BELUM TENTU MELAMBANGKAN ISINYA. MACAM PARTI PAS, KULITNYA NAMPAK BAIK...TAPI ISINYA MUNGKIN BERULAT. KULITNYA BOLEH DIBURUKAN OLEH PUAK PEMBANGKANG

KAU BALIK BELAJAR SEJARAH PENUBUHAN UMNO...BARU KAU TAHU DASAR PERJUANGANNYA..KAU INGAT SAJA2 DITUBUHKAN KE...KAU BELAJAR DULU ASAL USUL MELAYU..KESULTANAN MELAYU...TANAH JAWI...MELAYU ISLAM...ISLAM MELAYU...BARU KAU MENGERTI. ITU SEBABNYA BLOG NI BERTAJUK 'JATI DIRI MELAYU PERLU DIFAHAMI DIPERTAHANKAN DAN DIMERTABATKAN'. BANYAK RAHSIA YG TERSEMBUNYI DIBLOG NI..KAJILAH. JADI TUAH BUKAN SAJA-SAJA BUAT BLOG TANPA ADA PENGISIAN. NAMA "ABANG" DAN "TUAH" PUN ADA PENGERTIAN DAN PENGISIAN...BUKAN SAJA-SAJA BUBUH NAMA.

BAHASA ENGERIS TU BAIK BAHASA INTERNATIONAL...BOLEH MEMBANTU PELAJAR MELAYU MEMAHIRKAN DIRI DAN BERSAING DI ZAMAN GLOBALASASI NI...TANPA PULA MENGENEPIKAN BAHASA MELAYU...JADI JANGANLAH JADI SEPERTI PEMBANGKANG YANG ANTI ESTABLISHMENT.

JAWI MASIH ADA..LIHAT AKHBAR PUN SEKARANG ADA YG VERSI JAWI. ITU BUKAN MASALAHNYA...LAGI BANYAK BELAJAR BAHASA LAGI BAIK

AZAM MASIH BERKUMANDANG...MESJID SEMAKIN BANYAK...ULAMA SEMAKIN RAMAI...PELAJAR AGAMA SEMAKIN RAMAI...PENGISIAN AGAMA SEMAKIN BERTAMBAH...UNIVERSITI ISLAM PUN ADA....UMMAH SEMAKIN MAJU...ISLAM MALAYSIA SEMAKIN DISEGANI DUNIA ISLAM....KEFAHAMAN AGAMA RAKYAT SEMAKIN DALAM...SEKOLAH DAN KOLEJ AGAMA SEMAKIN BANYAK...CUMA HUKUM JINAYAT HUDUD DAN QISAS SAHAJA MASIH DITANGGUHKAN..TAK SALAH BUKAN PAS PUN MENAGGUHKANNYA...

MEMANG BAIK JIKA SESAORANG ITU MENURUTI DAN PATUH KEPADA HUKUM-HUKUM ISLAM. TAPI TAK SEMESTINYA SESAORANG ITU PAKAIANNYA TIDAK KELIHATAN ISLAM DIA TAK BAIK..YANG PALING PENTING HATINYA. CUBA LIHAT TOK2 GURU PAIH YG KELIHATANNYA BERPAKAIAN SEOLAH-OLAH AMAT TINGGI KEISLAMANNYA..TAPI ENTAHLAH NAMPAK MACAM HITAM JE..TAK FAHAM..TAK MAHUKAN PENYATUAN UMMAH. JADI KONKLUSINYA DIDALAM PENGHIDUPAN NI..PAKAIAN...RUPA...HANYA SEBAHAGIAN BELUM TENTU MEMASTIKAN KEISLAMAN SESAORANG...JADI TAK BAIK MENUDUH ORG TU LEBIH ISLAMNYA...ORANG TU KURANG KEISLAMANNYA. HATI YANG PENTINGNYA KALAU HITAM MASUK KENERAKA JUGA BEB.

TUAH MEMANG LAMA DAH CX REALITI..YANG TUAH DAPATI PEMBANGKANG NI NAMPAK AJE BAIK DARI SEGI PAKAIAN AJE..TAPI HATI TUAH SANGSI BEB. TUAH RAMAI BERGAUL DENGAN PUAK PAIH NI..ISH..ISH..ISH...KEBANYAKAN KAKI PUTARBELIT...KAKI MENGULAR...BOLEH UBAH-UBAH HUKUM...MAMAKI-HAMUN...MEMFITNAH-FITNAH...MENGAIBKAN...MENUDUH TANPA BUKTI.

ADALAH SATU KISAH...TUAH NAK CERITA...SEORANG TOK GURU PAIH NI BERSEMBANG DENGAN TUAH...DIA KATA ADA SEORANG PEMIMPIN TU BILLIONAIRE...CURI WANG KERAJAAN. ANAK BINI PUN KAYA RAYA..SEMUA ADA AKAUN DI SINGAPURA DAN ISRAEL. TUAH TANYA SEMULA..MANA DAPAT MAKLUMAT..DIA KATA DARI INTERNET...JADI FIKIR-FIKIRKANLAH YE SEKIRANYA SATU ORG YG PECAYA MENYAMPAI-TERUS MENYAMPAI SEHINGGA BERIBU PERCAYA MAKA SEKIRANYA TAK BENAR BERAPA BANYAK DOSA YG DAH TOK GURU TU BUAT..KAT MANA HATI DIA...KAT MANA NANTI TEMPAT DIA DIAKHIRAT...ITU SATU AJE CONTOH..BANYAK LAGI CONTOH YG TUAH TAK MAHU NAK SEBUTKAN.

JADI FIKIR-FIKIRKANLAH BAGAIMANA JENIS PUAK MACAM NI YG TUAH NAK BERIKAN KEPERCAYAAN UNTUK MEMERINTAH NEGARA. TAK YAKIN TUAH...BOLEH HANCUSS JADINYA BEB..

WASSALAM ABANGTUAH

Awanama said...

abg tuah..
tak perlu cerita pasal pembangkang dengan saya.Saya bukan orang pas pon.Saya sendiri ada pengalaman buruk berurusan dengan orang kerajaan pas.Saya sgt setuju baju tak melambangkan isinya.Tak guna sebok bertakbir duit tepi makan juga.Angkuh, bodoh sombong dan tak reti bekerja.

Permasalahan di sini:-
1st Setuju tak kalau saya kata rasuah di malaysia terutama di kalangan kakitangan kerajaan sgt berleluasa.Siapa yang pegang kerajaan Melaysia ni sekarang.Guru kencing berdiri,murid kencing berlari.Apa tindakan mengatasi?boleh setel kah?SPRM berkesan ke?

2nd Setuju tak kalau saya ckp kebanyakan pemimpin UMNO "nampak" tidak telus n kebanyakan nya rasuah(politik wang dalam umno sendiri) dan tidak islamik(Dari segi pergaulan,peribadi dan keluarga).Apa ahli UMNO patut buat dan tengah buat sekarang?

Kita bincang 2 part ini dulu.Nanti lain2 contoh boleh kita bincangkan lagi.
Saya critical pd UMNO sebab ia nya Kerajaan Malaysia.Ia paling mampu membuat perubahan di Malaysia.Tak perlu saya join Pas utk jd critical.
Pada saya Sejarah dan Polisi tak membawa makna kalau Realiti sekarang adalah sebaliknya.Yang menghina Sejarah dan Dasar UMNO adalah ahli dan pimpinan UMNO sendiri kalau realiti nya sebaliknya.

Wassalam

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online